En Sıcak Konular

Az kullanan az, çok kullanan çok ödeyecek

11 Mayıs 2012 09:56 tsi
Gazda ‘az kullanandan az, çok kullandan çok’ fiyatlandırma sistemine dair çalışmalar tamamlandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız , meskenlerde doğalgazı ‘az kullanandan az, çok kullanandan çok’ ücret almayı öngören yeni sistemle ilgili çalışmaların son aşamaya geldiğini belirterek, 15 gün içinde yeni sistemin kamuoyuna açıklanacağını bildirdi. Yıldız, “Amacımız, mesken ve sanayide doğalgaz kullanımını arttırmak” dedi. STAR’ın sorularını yanıtlayan Yıldız, kamuoyunda merakla beklenen doğalgazdaki yeni tarife sistemine ilişkin çalışmaların son aşamaya geldiğini söyledi.

Vatandaşın alım gücü arttı

Yıldız “Henüz çalışma bitmedi. İki haftaya kadar bitirirler. Ondan sonra kamuoyuna açıklayacağız. Elektrikte 23 milyon, doğalgazda ise 8.5 milyon abone var. Biz meskenlerde kullanımı artırmak istiyoruz. Sanayide de aynı şekilde doğalgaz kullanımının devam etmesini hatta yaygınlaşmasını arzuluyoruz. Elektrik üretimindeki payı ise kademeli olarak düşürülecek” dedi.

Doğalgaz a yapılan zamları da değerlendiren Yıldız, doğalgazın tamamen ithale dayalı bir ürün olduğunu, dolayısıyla fiyatının da yurt dışındaki gelişmelere bağlı olarak değiştiğine dikkat çekti. “Doğalgaz fiyatlarındaki gelişmeler bizim dışımızda oluşuyor” diyen Yıldız, doğalgaz ve elektrik fiyatları artarken, hükümet olarak vatandaşın da alım gücünü yükselttiklerini vurguladı. Yıldız, “10 yıl öncesinde asgari ücret 184 liraydı. Bugün ise 700 lira civarında. Asgari ücret ile, 10 yıl önce bin 148 kilovat saat elektrik alınabiliyorken, bugün 2 bin 300 kilovat saat elektrik alınıyor. Yine asgari ücret ile 480 metreküp gaz alınırken bugün 860 kilovat saat gaz alınabiliyor” diye konuştu.

Rus gazını elektrikle takas

Akkuyu Nükleer Santral Projesi’yle ilgili Yıldız, çalışmaların büyük bir hızla devam ettiğini, şirketin ilk etapta 700 milyon dolarlık kaynak getirdiğini söyledi. Yıldız, nükleer santral ile Rusya’ya olan bağımlılığın artacağına ilişkin eleştirilerin doğru olmadığını belirterek, “Amacımız, nükleer enerji ile elektrik üretiminde yüzde 50’ler düzeyinde olan doğalgaza bağımlılığı yüzde 30’lara çekmek. Yani Rusya’nın gazını Rusya’nın elektriği ile takas edeceğiz. Bağımlılığın artmayacak” dedi. Yıldız, santrallere yönelik yapılan çevre eylemlerini de değerlendirdi. Çevreyi korumak adına yapılan çalışmaları desteklediğini ifade eden Yıldız, ancak çevrenin arkasına sığınan farklı emeli olan insanların bulunduğunu söyledi.

Batı Hattı’nda yokuz

Yıldız, Botaş’ın gaz alım süresinin 5 Haziran’da dolacağını, Batı Hattı’ndan ise yeni bir süre uzatımına sıcak bakmadıkları mesajını verdi. Yıldız, “Yeni dönemde Batı Hattı’nda özel sektör olacak. Kamu olarak devam etmeyiz” dedi. Yıldız, Cezayir ile yapılan LNG alımına ilişkin anlaşmanın süresinin de 2014’te dolacağını hatırlatarak, süre uzatılması için şimdiden görüşmelere başladıklarını kaydetti. Yıldız, al ya da öde kapsamında Rusya, İran ve Azerbaycan’a yapılan ödemelerin de geri tahsil edilmeye başlandığını söyledi.

star







Bu haber 578 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,176 µs