En Sıcak Konular

Akdeniz'de Türk gücü

11 Mayıs 2012 08:52 tsi
Akdeniz'de Türk gücü Milli Güvenlik Kurulu'nun (MGK), enerji merkezi haline gelen Doğu Akdeniz'in güvenliğine ilişkin aldığı kararın detaylarına ulaşıldı.

Kıbrıs Rum Kesimi'nin İsrail ile işbirliği yaparak ihtilaflı sularda doğalgaz sondajına başlaması Ankara'yı harekete geçirdi. Enerji terminaline dönüşen Ceyhan merkezli "Akdeniz Kalkanı" daha etkin hale getirilecek. Bu çerçevede Akdeniz'deki bazı deniz üslerinde genişleme ve modernizasyon çalışmaları yapılacak. Ayrıca TSK'nın önemli projelerinden olan ve Ege Denizi'nde uygulanan Uzun Ufuk Projesi'nin Doğu Akdeniz'e kadar genişlemesine yönelik çalışmalara hız verilmesini benimsendi. Uzun Ufuk Projesi, denizlerde keşif, gözetleme, tespit ve teşhisi içeriyor. Türkiye'nin uygulamaya koyduğu planın birinci ayağında KKTC'de kara sondajına başlanması, Türkiye ile KKTC arasındaki bölgede derin deniz petrol ve doğalgaz araması anlaşmalarının imzalanması ve Rumların hak iddia ettiği parsellerde Türkiye'nin sismik arama yaparak boy göstermesi kararlaştırıldı. Bunlar kademeli olarak hayata da geçirildi. Planın ikinci ayağını ise güvenlik boyutu oluşturdu. Akdeniz Kalkanı Projesi'nin Doğu Akdeniz'i de aşacak bir şekilde genişletilmesine karar verildi. Akdeniz Kalkanı'nda görev yapan firkateyn sayısı 2'den 4'e, hücumbot sayısı 3'den 5'e ve sahil güvenlik gemisi sayısı da 1'den 3'e çıkarıldı. Akdeniz Kalkanı'na Hava Kuvvetleri Komutanlığı unsurları da destek verecek.

UZUN UFUK DEVREDE

Denizde "Durumsal Farkındalık" kapsamında hayata geçirilecek Uzun Ufuk Projesi'nin de Doğu Akdeniz'e kadar genişletilmesi planlanıyor. Başta Ege Denizi olmak üzere Türk kara sularındaki her türlü hareketliliği gelişmiş teknolojiyle izlemeye olanak veren Uzun Ufuk Projesi sayesinde deniz trafiği eş zamanlı izlenebilecek. Elde edilen görüntüler anında ilgili kurumlara ve kuvvet komutanlıklarına iletilecek. Böylece çok kısa bir süre içinde düşman harp gemileri her hava şartında teşhis edilebilecek.

sabah

Bu haber 1,357 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,394 µs