En Sıcak Konular

S&P’nin özür diledi mi?

11 Mayıs 2012 08:20 tsi
S&P’nin özür diledi mi? S&P Türkiye Müdürü Zeynep Holmes, S&P'den hiçbir yetkilinin özür dilemediğini açıklamıştı. Fakat ortaya atılan iddia Holmes'i yalanlıyor.

Batık Yunanistan’ın notunu arttırırken, Türkiye’nin notunu pozitiften durağana çeviren uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor’s (S&P), Türkiye’nin tepkisi üzerine “Kusura bakmayın, analistimiz acemi” dediklerini inkar etti. Ancak, bu ifade devletin raporlarında yer alıyor.

Batık Yunanistan’ın notunu arttırırken, Türkiye’nin notunu pozitiften durağana çeviren uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor’s (S&P), Türkiye’nin tepkisi üzerine “Kusura bakmayın, analistimiz acemi” dediklerini inkar etti. Ancak, bu ifade devletin raporlarında yer alıyor.
 
S&P Türkiye Müdürü Zeynep Holmes, STAR’ın haberi üzerine yaptığı açıklamada, S&P’den hiçbir yöneticinin ve çalışanın “analistin acemi olduğuna ilişkin bir ifade kullanmadığını” dolaysıyla kimsenin özür dilemediğini öne sürdü. Holmes, Türkiye raporunun “yayımlanmadan 12 saat önce” ilgili Türk kurumlara gönderildiğini de savundu.
 
‘Analistimiz yeni’ ifadesi raporda var
 
Ancak, Holmes’in “yok” dediği özür ve ifadeler, ekonomi bürokratlarının S&P’nin kararına ilişkin hazırladığı ve hükümete sunduğu değerlendirme raporlarında yer aldı. STAR’ın ulaştığı raporlara göre, Türk uzmanlar, S&P’nin Türkiye raporundaki bilgi ve usul hatalarını tespit etti. S&P, Türkiye raporunu hazırlarken ekonomik verileri Türk resmi kurumlarından istememişti, kurumlarla gerekli görüşmeler yapılmamıştı, rapor yayımlanmadan önce kurumlara gönderilmemiş veya ulaşmamıştı. Raporun yayınlanması üzerine bürokratlar, S&P yöneticilerini telefonla arayarak, “Türkiye raporunu, bizim görüşümüzü sormadan neden yayınladınız?” diye sordu. Bu görüşme, resmi raporda şöyle yer aldı: “Rapor yayınlandığı tarihte ya da öncesinde kurumlara gönderilmemiş, nedeni sorulduğunda bu durumun analistin yeni olmasından kaynaklandığı ifade edilmiştir.”
 
Ekonomi bürokratları ayrıca, S&P’nin raporunda yer alan hatalı verileri tespit ettikten sonra, S&P’nin ülke analisti Eileeln X Zhang ve bankacılık analisti Göksenin Karagöz’e e-posta yazarak, “Türkiye hakkındaki verileriniz hatalı. Hangi kaynaktan aldınız” dediler. Ancak bu postalara da hafta başı itibariyle cevap alınamadı.
 
Öte yandan, ekonomi bürokratları, S&P Türkiye Müdürü Zeynep Holmes’un “12 saat öncesinden bildirdik” ifadesine de tepki göstererek, “Yazımdan önce veriler istenir, üzerinde görüşmeler yapılır ve rapor taslağı olası hataların giderilmesi amacıyla yayımdan makul süre önce bize gönderilirdi. 12 saat makul bir süre değil. Kaldı ki, rapor yayımdan önce elimize ulaşmadı” dediler.

star


Bu haber 987 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,770 µs