En Sıcak Konular

'Çok gizli belgelere rahatlıkla ulaşıyordum'

10 Mayıs 2012 20:53 tsi
İngiltere Başbakanı David Cameron'ın önceki basın danışmanı ve telekulak skandalının kilit isimlerinden Andy Coulson, bugün 'Leveson Komisyonu'na verdiği ifadede, Başbakanlık'taki görevi sırasında çok gizli devlet bilgilerine gerekli denetlemeden geçm



Telekulak skandalı sebebiyle kapatılan "News of the World (NotW)" gazetesinin eski editörlerinden Andy Coulson, Başbakan Cameron'ın basın danışmanı olduğu dönemde, hiçbir güvenlik kontrolüne tabi tutulmadan "çok gizli" devlet belgelerini görebildiğini itiraf etti.

NotW'daki görevinden istifasının ardından o zaman muhalefette olan Muhafazakar Parti lideri David Cameron'ın basın danışmanlığına getirilen Coulson, bu görevi kendisine şimdiki Maliye Bakanı George Osborne'nun önerdiğini ve hakkındaki güvenlik soruşturmasına Başbakan Cameron'ın da bizzat müdahil olduğunu belirtti.

Coulson, "NotW'dan ayrıldıktan sonra (2007 yılında) tatildeyken David Cameron aradı ve gazetedeki telekulaktan haberim olup olmadığını sordu. Ben de, haberimin olmadığını söyledim. Bunun üzerine, güvenlik araştırmamın yapıldığını ve göreve başlayabileceğimi söyledi." diye konuştu.

Komisyon başkanının bir sorusu üzerine Andy Coulson, Başbakan Cameron'ın, işe alırken yapılan güvenlik araştırması kapsamında kendisine Murdoch'ın News Corp. şirketinde hissesinin olup olmadığını sormadığını açıkladı.

Geçtiğimiz yıl mecliste telekulak davasıyla ilgili şahsına yönelik iddialara cevap veren Başbakan, NotW'dan yasadışı dinleme dolayısıyla sicili bozuk olarak ayrılan Coulson'u göreve aldığı için pişman olduğunu söyleyerek özür dilemişti.

Murdoch'ın en güvendiği adamlarından biri olan Andy Coulson, 2003 yılında Rebekah Brooks'dan devraldığı News of the World (NotW) gazetesindeki editörlük görevinden Ocak 2007 tarihinde istifa etti.

Bu görevinden ayrılmasının hemen ardından, o zaman Muhafazakar Parti lideri olan David Cameron'ın basın danışmanlığı görevine getirildi. Cameron 2010 yılında Başbakan olduktan sonra da aynı görevine devam eden Coulson, telekulak skandalı büyümeye başlamadan 2011 yılının başında bu görevinden istifa etti.

Editörlüğünü yaptığı dönemde NotW gazetesinde yaygın olarak yapılan yasadışı dinleme iddialarının yanı sıra Andy Coulson, Murdoch'ın yüzde 39'una sahip olduğu BSkyB ihalesinde hisselerin tamamına sahip olmak için Başbakan Cameron üzerinde lobi faaliyeti yapmakla suçlanıyor. Coulson, geçtiğimiz yıl, telekulak skandalını inceleyen Meclis Kültür, Spor ve Medya Komisyonu'na da ifade vermişti.

Dünya medya devi Rupert Murdoch'ın İngiltere'deki haftalık tabloid gazetesi News of the World'da (NotW) patlak veren telekulak skandalı sonrası Başbakan David Cameron'ın talimatıyla kurulan ve medya etiğini inceleyen bağımsız 'Leveson Komisyonu', medya-toplum ilişkisi, medya-siyasetçi ilişkisi, medya-polis ilişkisini masaya yatırarak yüksek standartlarda medya etik ilkeleri oluşturmaya çalışıyor.

Şimdiye kadar komisyon, medya, polis ve siyasetçilerden onlarca kişinin ifadesine başvurdu. Rupert Murdoch ve oğlu James Murdoch da önceki hafta komisyona ifade vermişti.

Telekulak skandalı sonrası yapılan yoğun eleştiriler üzerine Murdoch tarafından geçen yıl yayın hayatına son verilen 168 yıllık "News of the World" gazetesinin, çok sayıda kişinin telefonunu yasadışı olarak dinlediği ortaya çıkmıştı.

(CİHAN)

Bu haber 770 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,575 µs