En Sıcak Konular

Kaplan: AK Parti federal bir sisteme açık mı?

10 Mayıs 2012 15:33 tsi
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, başkanlık sistemi konusunda hükümeti samimi bulmadıklarını ifade ederek, 'Federal bir sisteme açık mı AK Parti? Federal parlamentolara açık mı?' dedi.

Kaplan, TÜSİAD Başkan Yardımcısı Haluk Dinçer ve beraberindeki heyeti kabul etti. TÜSİAD Başkan Yardımcısı Haluk Dinçer, Parlamento İşleri Komisyonu'nun yeni anayasa sürecine ve Türk Ticaret Kanunu'na ilişkin görüşlerini Grup Başkanvekilleriyle paylaşacaklarını ifade etti.

TÜSİAD'ın Türkiye'nin demokratikleşmesi ve yeni anayasa sürecinde önemli katkıları bulunduğunu belirten Kaplan, "Her ne kadar Başbakan size karşı farklı bir yaklaşım içinde olsa da; tek tip, sermayede de olmaz, siyasette de olmaz." diye konuştu. Hükümetin başkanlık sistemine ilişkin görüşlerini samimi bulmadığını ifade eden Kaplan, "Türkiye'de şu anda tek adam sistemi var. Meclis'teki çoğunluk AKP'de, yürütme ve yasama birleşmiş. Özel yetkili mahkemeler siyasallaşmış durumda. Hükümet başkanlık sistemini tartışmaya açarak suni gündem yaratmaya çalışıyor. Şu an fiilen başkanlık sistemi zaten Türkiye'de var. Gerçekten niyeti olan kartlarını açar. Projesini koyar. ABD modeli gibi tam başkanlık sistemi mi istiyorsunuz? Buyurun konuşalım. Federal bir sisteme açık mı AK Parti? Federal parlamentolara açık mı? Bizim bundan çıkardığımız sonuç, Başbakan'ın ajandasında tam değil, yarı başkanlık sistemi var. Fransa'da uygulanan başkanlık sistemi gibi." diye konuştu.

Tutuklu milletvekillerinin 3. yargı paketi görüşmeleri içinde denetimli serbestlik kapsamında olup olmayacağı yönünde soruya Kaplan, şu cevabı verdi: "3. Yargı paketi içinde değil tutuklu milletvekilleri. Milletvekilleri, Anayasa'nın 83. maddesine rağmen tutuklular. Bu durum tamamen hukuksuzdur. 3. yargı paketi kapsamında denilerek bu işi sulandırmanın, dolambaçlı yollardan gitmenin bir anlamı yok. Meclis'le, AKP'nin MYK'sını birbirine karıştırıyorlar. Onlar milletvekili mi? Milletin iradesi tutuklu olanlardır. Meclis başkanı 3 partinin grup başkanvekillerini bilgilendirmelidir. Tüm bunların muhatabı artık Meclis Başkanı'dır. Ondan cevap bekliyoruz." 

Bu haber 652 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,331 µs