En Sıcak Konular

Sadece kamuoyunu yanıltmak İngiltere’de tutuklama nedeni

10 Mayıs 2012 13:39 tsi
Ahmet Şık ve Nedim Şener’in tutuksuz yargılanmasına sevindiklerini belirten Üstün, “İngiltere’de kamuoyunu yanıltan gazeteciyi tutukladılar. Bizde ‘gazeteci’ denilenler arasında polise kurşun sıkan bile var” dedi.

TUTUKLU ‘GAZETECİLER’İ SORAN HEYETE AYHAN SEFER ÜSTÜN’DEN CEVAP

ARALARINDA ABD, İngiltere ve Almanya gibi ülkelerin de bulunduğu 10 ülkenin diplomatları, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün ile görüşmelerinde tutuklu gazetecilerin durumunu gündeme getirdi. Diplomatlara cevap veren Üstün, bazı gazetecilerin çok ciddi suçlarla karşı karşıya kaldığını söyledi. Üstün, ABD, Kanada, Almanya, İngiltere, Danimarka, İsveç, İsviçre, Hollanda, Norveç’in insan haklarından sorumlu diplomatları ve AB temsilcisiyle yaklaşık 2 saat süren görüşmeyi değerlendirdi.

İfade özgürlüğünü sordular

Diplomatların, “Türkiye’de ifade özgürlüğündeki durum nedir?” diye sorduklarını belirten Üstün, “Bu sorudan tutuklu gazetecileri sorduklarını anladık. ‘Nedim Şener ve Ahmet Şık’tan bahsediliyorsa onların tutuksuz yargılanması gerektiğini siyasiler hep söyledi ve onların tahliye olmasına biz de son derece sevindik’ dedim” şeklinde konuştu. Üstün, bazı basın derneklerinin, ‘tutuklu gazeteciler’ diye yayımladığı bir liste bulunduğunu ifade ederek, “Listeye baktığımız zaman bazılarının çok ciddi suçlara bulaştığını görüyoruz. Adam öldürmeden tutun da polise kurşun sıkmaya kadar. Şu anda Türk Silahlı Kuvvetleri’ne hakarete varan eleştiriler yapılıyor. Bunu yapan gazetecilere bir şey yapılmıyor Türkiye’de. İngiltere’de Murdoch’un en fazla satan gazetesinin genel yayın yönetmeni tutuklandı. Suçları neydi? Kamuoyunu yanıltmak ve muhataplarını yasadışı dinletmek. Türkiye’de bunla suçlansanız tutuklanmazsınız” dedi. ANKARA

Mesleki dayanışma diyerek gerçeği görmezden geldiler

ADALET Bakanı Sadullah Ergin, ‘tutuklu gazeteciler’ konusunda değerlendirmelerde bulundu. “Konunun speküle edildiğini” belirten Ergin, basın-yayın organlarının tepkisini anladığını, mesleki dayanışma duygusuyla hareket edildiğini düşündüğünü söyledi.

Komite’nin ‘gazeteci’ dediği 8 kişi

Ergin, “Türkiye’de Gazeteciler Sendikası’nın yayımladığı bir liste vardı, ‘72 gazeteci cezaevinde’ diye. Gazeteciler sendikasına şunu sorduk: ‘Bu isimleri bizimle paylaşır mısınız? Soyut olarak 72 kişi söyleniyor’. Bize bir liste gönderildi.Bunlardan 3’ü hiç cezaevine girmemiş, 6’sı tahliye olmuş, geriye kalan şu kadar kişi var. Bunun içerisinde adam öldürmeden banka soymaya kadar birtakım hadiseler vardı” dedi. Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi’nin Türkiye’de tutuklu gazeteci sayısını 8 olarak açıkladığını, bir gazete muhabirinin açıklanan rakamın Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın açıkladığı rakamlarla çelişki oluşturup oluşturmadığının sorduğunu anlatan Ergin, komitenin, “Gazetecilik mesleğiyle tutuklanma gerekçeleri arasında bağ kurabildiğimiz 8 kişi var” cevabını verdiğini aktardı.

Murdoch’un göz bebeği cezaevine girmişti

Medya devi Rupert Murdoch’a ait News International adlı şirketin CEO’su olan ve 15 Temmuz’da görevinden istifa eden 43 yaşındaki Rebekah Brooks, İngiltere’de ortaya çıkan telefon dinleme skandalıyla dünya gündemine oturmuştu. 14 yaşında gazeteci olmayı kafasına koyan, gazeteciliğe 1989’da başlayan Brooks, kamuoyunu aldattığı gerekçesiyle tutuklanmıştı.



Bu haber 670 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    11,232 µs