En Sıcak Konular

Irak savaşı Beyaz Saray'da hiç tartışılmadı

10 Mayıs 2012 11:57 tsi
Irak savaşı Beyaz Saray'da hiç tartışılmadı ABD eski dışişleri bakanlarından Colin Powell, 22 Mayıs'ta piyasaya çıkacak olan kitabında Irak savaşı ile ilgili ilginç iddialarda bulunuyor. Irak savaşının başlamadan önce bunun iyi bir fikir olup olmadığının Beyaz Saray'da hiç tartışılmadığını ileri

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nde 2003 yılının şubat ayında Irak'ta kitle imha silahları olduğuna dair düzmece gizli servis istihbarat bilgilerini okuyan Powell, bu konuşması için aldatıldığını ve kendisi için ''çok kötü bir şöhret'' olduğunu dile getirdi. Powell, daha önce de aynı olayı, ''utanç dolu'' diye nitelemişti.

Kitabında Başkan Bush'un savaşın kaçınılmaz olduğunu düşündüğünü belirten Powell, ''Başkan kafasına koymuştu (Irak işgali), NSC (Milli Güvenlik Danışmanı) ile bile görüşmedi. Evet hem de hiç görüşmedi savaşın iyi fikir olup olmadığını.'' diye yazdı.

Bush'un Irak savaşı öncesinde Milli Güvenlik Danışmanlığı'nı Condoleezza Rice yapıyordu.

Powell'in 22 Mayıs'da çıkacak kitabının ismi; ''Her şeye rağmen; Hayatım ve Liderliğim'' (It Worked For Me: In Life and Leadership). Powell kitabında, Irak'a yönelik güç kullanımından yana olmadığını ifade ediyor. Powell dışında dönemin CIA (Merkezi Haber alma Teşkilatı) Başkanı George Tenet da 2007 yılında Irak savaşı için; ''Ben de yönetim de Irak'tan bize yönelik ciddi bir tehdit olmadığını biliyorduk'' diye yazmıştı. Tenet de yine Irak'ı işgal etmeyi kafaya koyan Bush'un bu konuda hiçbir zaman başka bir alternatif arayışına girmediğini dile getirmişti.

Bush yönetimi Irak'ı işgal edebilmek için bu ülke de kitle imha silahı bulunduğunu ileri sürmek ile yetinmemiş devrik diktatör Saddam Hüseyin ile 11 Eylül saldırıları arasında da bağlantı olduğu yalanını ileri sürmüştü.

31 Aralık 2011 tarihinde Başkan Barak Obama tarafından sonlandırılan Irak savaşında Amerika 4 bin 487 askerini kaybeti. Irak savaşı için 3 trilyon dolar harcayan Amerika, yine 100 binden fazla Iraklının da ölümüne yol açtı. Pentagon Irak savaşında 32 bin 226 askerin yaralandığını teyit ederken psikolojik destek gören ordu mensubunun sayısı ise bilinmiyor.



Bu haber 891 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,922 µs