En Sıcak Konular

Polis Teşkilatı kriptolu telsize geçiyor

10 Mayıs 2012 11:10 tsi
Pilot il seçilen Sakarya'da denenecek 'Kriptolu Telsiz' sisteminin başarılı olması halinde, ülke genelinde kullanılması planlanıyor.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü'nce (EGM) yürütülen Sayısal Telsiz Projesi (TETRA) pilot il seçilen Sakarya'da hayata geçirildi.

Sakarya İl Emniyet Müdürlüğü'nde düzenlenen törenle tanıtılan TETRA sistemiyle artık emniyet birimleri kendi aralarında kriptolu görüşme yapabilecek. Bu sayede görüşmeler, ilgisiz kişilerce dinlenemeyecek ve gizlilik taşıyan bilgiler, kötü niyetli yaklaşımlardan korunmuş olacak.

Cihaz takip sistemi bulunan telsizler, dijital harita üzerinden takip edilebilecek, tüm telsizlere resim, video ya da kısa mesaj gönderilebilecek. Bunun yanı sıra TETRA telsizleriyle telefondan da görüşme imkanı sağlanacak.

Pilot il seçilen Sakarya'da denenecek sistemin başarılı olması halinde, ülke genelinde kullanılması planlanıyor.

Törene katılan Emniyet Genel Müdürlüğü Haberleşme Dairesi Başkanı Coşgun Çakar, burada yaptığı konuşmada, sistem sayesinde polis telsizlerinin sivil kişiler tarafından dinlenemeyeceğini anlattı.

EGM'nin kamunun en büyük telsiz kullanıcısı olduğunu ifade eden Çakar, ''Bu proje 10 yıldır gündemimizdeydi. Aşağı, yukarı kamudaki ihtiyacın yüzde 80'i EGM tarafından kullanılıyor. EGM telsiz konusunda kendi altyapısını kurma ve işletme hakkına da sahip. Sadece hizmet satın almıyor, bununla ilgili altyapı da kuruyor'' dedi.

Çakar, TETRA telsiz sistemleriyle ilgili olarak 12 yıldır çalışma yürüttüklerini ve ilk uygulamayı da Sakarya'da gerçekleştirdiklerini aktardı.

TETRA sayesinde telsiz sistemine yalnızca ilgili kişilerin girebileceğine işaret eden Çakar, şöyle devam etti:

''Bizim telsiz yapımız, gazetecisinden tutun da örgüt mensubuna kadar herkes tarafından dinlenebiliyordu. Bu sistemle olumsuz tabloya son vereceğiz. Eskiden eline bir alıcı geçiren herkes, polisi dinleyebiliyordu. Yıllardan beri bu durum devam etmişti, maalesef. Bunun sebebi de bütçe sorunuydu. En son hükümetimizin programına alındı bu telsiz sistemi''

Çakar, yeni sistemin Avrupa Birliği standartlarına uyumlu olduğunu dile getirerek, ''TETRA sistemi, Güneydoğu başta olmak üzere önümüzdeki yıllarda yaygınlaşıp tüm Türkiye'de kullanılacak. Sakarya bu işin laboratuvarı olacak. Yani yaşanan sorunlar burada ortaya çıkacak. Bu sistem sayesinde kriptolu görüşme yapılabilecek. Bu şekilde emniyet mensubu olmayan kişilerin telsiz konuşmalarını duyması engellenecek. Artık içerikten haberdar olmayacaklar. Sistem hem dijital, hem kriptolu. Bununla birlikte dışarıdan birtakım verilerin alınmasına imkan sağlıyor. Ayrıca ekiplerimizin dijital harita üzerinde bulundukları konumu gösteriyor. Bu şekilde sevk ve idare açısından daha hızlı olunacak'' diye konuştu.

AK Parti Sakarya Milletvekili Şaban Dişli de projenin pilot bölgesi olması için Sakarya'yı önerdiklerini belirterek, önerilerinin kabul gördüğünü anlattı.

Yapılan konuşmaların ardından Sakarya Valisi Mustafa Büyük, ilk anonsu yaparak TETRA sistemlerinin tüm emniyet teşkilatına hayırlı olmasını diledi.



Bu haber 569 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,160 µs