En Sıcak Konular

Israr Türk-Fransız ilişkilerini bloke edebilir

10 Mayıs 2012 11:08 tsi
Israr Türk-Fransız ilişkilerini bloke edebilir Fransa'da, 5 yıl boyunca Türkiye karşıtı bir siyaset izleyen Sarkozy'nin yerine, sosyalist lider Hollande'ın cumhurbaşkanlığına seçilmesiyle iki ülke ilişkilerinin nasıl seyredeceği merak konusu.

Ankara'da, Hollande dönemi için iyimser bir hava var. Fransız liderin, Sarkozy gibi Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecini tıkaması beklenmiyor, ancak Ermeni meselesine selefinden daha fazla angaje olması endişelere sebep oluyor. Türki-ye'nin Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu da bu kaygıyı taşıyor. Cihan'a konuşan Burcuoğlu, "İn- kâr tasarısındaki ısrar, Türk-Fransız ilişkilerini olmadık blokaja götürebilir. Aynı yola girilirse devlet, millet ve Fransa'daki Türk toplumu olarak karşı durmaya de- vam ederiz." uyarısında bulundu.

Zaman'da yer alan habere göre, Sarkozy, Türkiye'nin Avrupa'da yeri olmadığını iddia ederek 5 müzakere faslını veto etmişti. Ankara yeni dönemde bu vetonun kalkmasını ümit ediyor. Büyükelçi Burcuoğlu da bunun ilişkilerin seyri açısından önemli olduğuna dikkat çekti. Paris Büyükelçisi, Fransa'nın Türkiye karşıtı tutumunun arkasına saklanan bazı AB üyesi ülkelerinin olduğunu da belirterek, "Fransa'nın fasıllar üzerindeki bu blokajı kalkarsa diğer üyeler de artık bu bahanenin arkasına saklanamayacaklar." dedi. Yakın zamanda Hollande'ın ekibiyle bir araya geleceklerini belirten Burcuoğlu, "Bu dönemin Türkiye ile Fransa ilişkileri açısından daha hayırlı olacağına inanmak istiyoruz. Ümitli beklentilerimizin ne kadar gerçekleşip gerçekleşmeyeceği, Hollande yönetiminin tavrına göre belli olacak. Biz eski zorlukların arkamızda kalacağına inanmak istiyoruz." açıklamasında bulundu.

Burcuoğlu, Hollande ve Sarkozy'nin Türkiye'ye bakış açılarında büyük farklılıklar olduğunu söyleyerek, "Sarkozy, 'Türkiye'nin Avrupa'da yeri yok dedi' ama Hollande'ın böyle bir beyanı olmadı." diye konuştu. Sosyalist liderin Türkiye ile müzakere sürecinin objektif bir şekilde devam etmesinden yana olduğunu hatırlatarak, "Hollande bunun uzun soluklu bir süreç olacağını söyledi." ifadelerini kullandı.

YENİ DÖNEMDE İKİ YENİ KONSOLOSLUK

Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu, Türkiye'nin Nantes ve Bordeaux şehirlerinde konsolosluk açmak istediğini, buna ilk başta izin veren Sarkozy yönetiminin daha sonra ilişkilerdeki gerilimden dolayı bunu engellediğini anlattı. Ancak konsolosluk sayısını 6'ya çıkarıp daha iyi hizmet vermekte kararlı olduklarını belirterek, "Bu yeni hükümetin göreve başlamasıyla öncelikle ele alacağımız konulardan biri budur." dedi.

Sarkozy döneminde yaşanan inkar yasası krizinde Fransa'daki Türk toplumu arasında dayanışmanın arttığını ifade eden Burcuoğlu, Türk kökenli seçmen sayısının da 5 kat arttığını ifade etti. "Gelecek 10 yıllık süreçte Fransız parlamentosuna Türk asıllı Fransız vatandaşımızı göndermek istiyoruz." diyen büyükelçi, bunun için Türkiye asıllı Fransız vatandaşlarının öncelikle çeşitli siyasi kuruluşlarda, sivil toplum örgütlerinde görev almaları ve zamanla kendi seçtikleri siyasi partilerde yerelden başlayarak Paris'e doğru yükselme imkanı bulmaları gerektiğini anlattı.



Bu haber 1,100 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,301 µs