iyibilgi Ankara " /> iyibilgi Ankara "/>

En Sıcak Konular

'Askerden askere ilişkiye dönüş'

10 Mayıs 2012 10:48 tsi
'Askerden askere ilişkiye dönüş' Askerler dargın mıydı ki? iyibilgi Ankara

iyibilgi Ankara

Genelkurmay Başkanı Orgenel Necdet Özel, Amerika Birleşik Devletleri’nde. Oldukça yoğun ve kapsamlı bir program hazırlandı kendisi için. Aynı oranda, hayli kapalı bir gezi oluyor bu ve basın organlarının bilgiye ulaşması da oldukça zor.

Tabii “resmi program” biliniyor.  Örneğin, Langley istihbarat üssü, (CIA demenin kibarcası oluyor herhalde.) Key West’te bir komando üssü, Tyndall Hava Üssü ve Eglin Hava Üssü’ne ziyaret ettiği, bu noktalarda üslerin görev alanları hakkında bilgi aldığı biliniyor. Doğal olarak Org. Özel Pentagon’a da gidecek ve burada da temaslarda bulunacak.

Bu gezi için Amenikan misafir-perverliğinin hayli yüksek tutulduğu görülüyor. Zaten, ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey ve eşinin akşam yemeğinde kendisini ağırlayacak olmaları bunun başlıca göstergesi.

Peki ama bu kadar mı? Değil; örneğin terörle mücadele yani terör örgütü PKK ile ortak mücadele dosyası bu ziyaretin önemli noktalarından birini oluşturuyor. Öte yandan 20-21 Mayıs’ta Chicago’da yapılacak NATO toplantısı da bu gezinin ertesine geliyor. Yani bu da Özel’in ABD’li muhatapları ile NATO’nun Türkiye’yi ilgilendiren askeri boyutları hakkında görüşeceği önemli bir konuyu oluşturuyor.

Burada NATO’nun sürdürdüğü askeri operasyonlar ve Türkiye’nin bu operasyonlardaki rolü dosyaları var hem de NATO komutanları görevlendirmeleri ile ilgili noktalar mevcut. 

Ve nihayet Suriye. Suriye bu toplantılarda iki boyutuyla masaya getirilebilir; yine NATO toplantısı noktasında ve şu anki durumun analizi, tartışılması noktasında.

Ancak bir önemli tespit daha var. O da Türkiye ve ABD arasındaki ikili askeri ilişkilerin bulunduğu seviye ile ilgili. Bu bilgi Org. Özel’in ziyaret haberini veren bugünkü Hürriyet gazetesinden geldi.

Gazete, Özel’in ziyaretini anlattıktan sonra “Pentagon’a yakın bir yetkili”yi kaynak göstererek, “ziyarette ele alınacak konulardan çok bu gezinin Türkiye ve Amerika arasında askerden askere ilişkiye dönüşün sembolü olduğunu” okurlarına aktardı.

Bu gerçekten ilginç bir tanımlama. Türk ve ABD silahlı kuvvetlerinin her zaman yakın müttefiklik ilişkisi içinde bulunduğu zaten biliniyor. Bu yüzden “askerden askere ilişkiye dönüş”ün anlamı ne olabilir?

İki ülke askerleri ilişkilerini siyasi iktidarlar üzerinden yürütüyordu da (teknik konular hariç herhalde doğrusu böyle olmalı) şimdi mi bu boyuta geliyor? Ya da iki ülke askerleri arasında bir gerginlik mi vardı da, şimdi normalleşiliyor? Eğer varsa bu gerginlik konuları neydi ve nasıl aşıldı?

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,692 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,009 µs