En Sıcak Konular

Barış planı iç savaş öncesi son şans

10 Mayıs 2012 10:12 tsi
BM'ye Suriye'deki durum hakkında bilgi veren Annan, Barış Planı'nın iç savaşı önlemek için son şans olduğunu söyledi. Ateşkesi denetleyen gözlemci heyet ise saldırıya uğradı.

Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan, İsviçre'nin Cenevre Kenti'nden video konferans aracılığı ile Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'ne bir aydır yürürlükte olan ateşkes hakkında bilgi verdi. Annan, hükümete bağlı askeri birliklerin kentlerin içinde ve çevresindeki varlığını sürdürdüğüne işaret etti. Ülkede devam eden şiddet olaylarının kabul edilemez seviyeye geldiğini söyleyen Annan, insan hakları ihlallerinin de giderek arttığını belirtti. Dünyanın Suriye'nin iç savaşa sürüklenmesinden büyük endişe duyduğunu belirten Annan, olası bir iç savaşın tüm bölgede korkutucu etkilere neden olacağını ve buna izin veremeyeceklerini söyledi. Barış planının 'sonsuz bir taahhüt' olmadığını belirten Annan, Askeri eylemlerin azaldığına, ancak şiddet olaylarının hâlâ devam ettiğine dikkati çekti. Annan, ülkede şuan görev yapan BM gözlemcilerinin olumlu etkisine değinerek, Barış Planın'ın iç savaşı önlemek için son şansı olduğunu söyledi. Annan, ülkedeki gözlemci sayısının da ay sonuna kadar 300'e çıkacağını hatırlattı. Ülkede pazartesi yapılan parlamento seçimlerine değinen Annan, "Suriye hükümeti, yeni bir seçim yapılması gerekebileceğini anlamalıdır" dedi.

'SALDIRILAR YENİDEN BAŞLAR'

Ülkedeki şiddet olayları ise ateşkese ve gözlemcilere karşın devam etti. Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, bugün Humus'ta 7, İdlib kırsalında 1 olmak üzere 8 sivilin, Suriye ordusunun düzenlediği operasyonlarda hayatını kaybettiğini açıkladı. Şam'ın dış mahallelerinde muhaliflerin askeri araca yaptığı bombalı saldırıda ise 7 asker yaşamını kaybetti. Özgür Suriye Ordusu komutanı Riyad El Esad ise Şam yönetiminin ateşkese uymadığını belirterek, saldırıları yeniden başlatma tehdidinde bulundu.

Gözlemciler saldırıya uğradı

Muhaliflerin güçlü olduğu Dera'ya giden denetçilerin konvoyuna eşlik eden araçların önünde bomba patladı. Esad'a bağlı askerleri taşıyan araçlarda bulunan 8 asker yaralandı. Heyet Başkanı General Robert Mood ve 13 gözlemci yara almadan kurtuldu.

sabah

Bu haber 539 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,241 µs