En Sıcak Konular

Eğitimciler erken yaşı riskli buldu

10 Mayıs 2012 08:59 tsi
4+4+4 kesintili zorunlu eğitimde okula başlama yaşı 66 ay olacak.

Ancak 60 ayını dolduran çocuklar da velisinin izniyle okula başlayabilecek. Uzmanlar bu yaştaki çocuklar için okula başlamanın birçok riski beraberinde getireceği görüşünde.
 
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 12 yıllık zorunlu eğitime ilişkin genelgeyi yayımladı. Yoğun tartışmaların ardından çıkartılan MEB Bakanı Ömer Dinçer imzası ile dün yayınlanan genelge özellikle okula başlama yaşı konusunda kafa karışıklığını giderdi.
 
Genelge çocukların 66 ayını doldurmasından sonra okula başlamalarını ön görüyor. Ancak yeni eğitim modelinde okula başlama yaşının 66 aya çekilmesi uzmanlarca doğru bulunmadı.
 
Uzmanların büyük çoğunluğu bu yaştaki çocuklara öncelikle sosyal beceriler kazandırılması gerektiğini okuma yazma ve diğer derslere ise daha sonra geçilmesi gerektiğini söylüyor. 
 
 60 ile 66 aylık çocuk bir değil
 
Çukurova Üniversitesi İlköğretim Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yaşare Aktaş Arnas, daha önceki yaş sınırının 72 olduğunu belirterek, bu ayda başlayan öğrencilerin çoğunun okulda motor ve sosyo-duygusal beceri anlamında uyum sıkıntısı yaşadığını söyledi.
 
Arnas sözlerini şöyle sürdürdü: "72 ay bizim için sorundu şimdi 66 aya çekilmesi sorunu daha da artıracak.
 
Nitekim bu yaşlardaki çocuklarımızda önemli fırsat eşitliği problemi var. Bütün çocuklar eşit koşullarda eğitime başlamıyor. Dolayısıyla risk altındaki çocuklarımız çok fazla. Diğer önemli bir nokta 60 aylık çocukla 66 aylık çocuk bir değil. Gelişimleri çok farklı."
 
Okuma yazma öğretmek sakıncalı
 
Psikiyatrist Prof. Dr. Kemal Sayar da çocukların okula başlama yaşının 5'e çekilmesini doğru bulmayanlardan.
 
Çocuklar için o yaşların oyun çağı olduğunu belirten Sayar "Daha çok oyunla büyür ve oyunla öğrenir. Eğer öyle bir şey yapılacaksa da bu çocukların ilk seneyi sadece oyunla geçirmeleri lazım" dedi.
 
Çocukların bu yaşta okuma yazma veya matematik gibi şeyleri öğrenmelerinin daha sonraya bırakılması gerektiğini savunan Sayar "Çünkü bütün bunların öğrenilmesi için beynin belli bir olgunluğa erişmesi gerekiyor. O da 6-7 yaşlarında ortaya çıkar" diye konuştu.
 
Sosyal beceriler kazandırılmalı
 
Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Emine Zinnur Kılıç ise 66 ayı uygun buluyor ancak eğitim planının içeriğine dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor: "Müfredat nasıl olacak? Eğer okuma yazma programı uygulanacaksa bu doğru olmaz.
 
Bazı çocuklar için okuma yazma öğrenmek çok erken olacak. Bu yaştaki çocuklara öncelikli olarak sosyal beceriler kazandırmak önemli. Hazır olmadan çocuğa bir takım şeyler öğretmeye kalkarsanız o çocuğun daha sonraki eğitimini de riske atmış olursunuz."      
 
Kayıtlar e-okul üzerinden
 
2012-2013 eğitim ve öğretim yılı için 30 Eylül 2012 tarihi itibarıyla 66 ayını tamamlayan çocukların, okul kayıt işlemleri e-okul sistemi üzerinden merkezi olarak yapılacak.
 
60-66 ay arasındaki çocuklar ise velisinin yazılı isteği ile gelişim yönünden hazır olduğu anlaşılanlar okula başlayabilecek.
 
Okul öncesi eğitim için 30 Eylül itibarıyla 37-66 ay arasındaki çocuklar anaokulunda veya uygulama sınıflarında, 48-66 ay arasındaki çocuklar ise ana sınıflarında eğitim alacaklar.
 
2011-2012 eğitim ve öğretim yılında ilköğretim 4. sınıfta okuyan ve bir üst sınıfa geçen öğrenciler, 2012-2013 eğitim ve öğretim yılında ortaokul 5. sınıfa kayıtları e-okul sistemi üzerinden yapılacak. Ancak 2012-2013 eğitim ve öğretim yılında eğitim öğretime başlamış olan İmam Hatip ortaokullarına devam etmek isteyen 5. sınıf öğrencilerinin kayıtları ise bu okullarda yapılacak.
 
bugün

 

Bu haber 544 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,567 µs