En Sıcak Konular

Bahçeli'den Erdoğan'a 'Dokuz ışık' cevabı

9 Mayıs 2012 18:21 tsi
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Milliyetçi Hareket Partisi'nin başkanlık sistemine karşı duracağını, karşı geleceğini ve karşı çıkacağını bildirdi.

Bahçeli, yaptığı yazılı açıklamada, Başbakan Erdoğan'ın başkanlık sistemiyle ilgi konuşmasında Türkeş'in düşüncelerine atıfta bulunduğunu anımsattı.

İktidar partisinden gelen görüş ve önerilerin gündemi bir kez daha tartışmalara boğduğunu ve kilitlediğini iddia eden Bahçeli, Erdoğan'ın gizli gündem ve hedefinin liste başında bulunan ''tek adam'' olma isteğinin adım adım ilerletildiğini öne sürdü.

Başbakan'ın her yurt dışı ziyareti öncesinde ülke gündemini meşgul edecek teklifler getirdiğini ileri süren Bahçeli, bunun ''klasikleşmiş ve bayatlamış bir siyaset taktiği'' olduğunu belirtti.

Bahçeli şöyle devam etti:

''Dokuz Işığın Başbakan'ın işine gelince referans kitapları arasına girdiği ve yurt dışı seyahatlere giderken bile alelacele eline tutuşturulduğu anlaşılmaktadır. Aslına bakılırsa bu bizim açımızdan memnuniyet verici, kendisi açısından bir nebze de olsa umut verici bir gelişmedir. Başbakan'ın ilham kaynakları arasında merhum Başbuğumuzun fikirlerinin bulunması, göz nurumuz 'Dokuz Işık'tan havaalanlarında bile pasajlar okuması son derece dikkat ve ilgi çekicidir.''

''Milli ve üniter devlet çatısı şartı''

Bahçeli, Dokuz Işık'ta tarih ve töreleri bağlamında, milli ve üniter devlet çatısı altında başkanlık sisteminin savunulduğunu ve tavsiye edildiğini belirterek, bunun şartlarının, ortamının, siyasi ve toplumsal ikliminin oluşması ve olgunlaşması için otoriter heveslerin, dikta özlemlerinin terk edilmesinin, Türk milletinin bir ve bütünlüğü konusundaki tüm kaygıların giderilmesinin keyfiyetten öte, zorunluluk olduğunu ifade etti.

Bahçeli açıklamasında şu görüşlere yer verdi:  

''Türkiye Cumhuriyetini, 'Anadolu Halklar Topluğu' haline dönüştürmeyi, Türk milletini etnik kimliklere geriletmeyi bu yolla gerçekleştireceğini hesap etmektedir. Şüphesiz bu konuda en büyük engel olarak partimizi gördüğünden, merhum Başbuğumuzu ve düşüncelerini pervasızca, kurnazca ve işgüzarca amaçlarına istismar etmekten kaçınmamaktadır.

Başbakan Erdoğan şayet, Dokuz Işığın tüm ilkelerini kabul ettiğini itiraf eder, yıkımdan dolayı özür diler ve bu zamana kadarki çarpık ve dağılmayı teşvik edecek politikalarından caydığını açıklıkla beyan ederse kendisine söyleyecek sözümüz elbette olmayacaktır. Bu şartlar altında Türkiye Cumhuriyeti'ni ve bin yıllık kardeşlik hukukunu teminat altına alan, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü sağlam esaslara bağlayan, huzuru ve ekonomik gelişmeyi hayata geçirecek olan her adıma destek ve yardımdan hiçbir zaman imtina etmeyiz.''

''Gül de görüşlerini açıklamalı''

Devlet Bahçeli, MHP'nin başkanlık sistemine yaklaşımının net olduğunu, bu sistemin Türkiye'nin bugünkü siyasi ve sosyal ortamı içinde hayata geçirilmesinin uygun görülmediğini vurguladı. Spekülasyonların merkezinde Cumhurbaşkanlığı ve kendisinin bulunduğunu öne süren Bahçeli, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de başkanlık sistemiyle ilgili görüşlerini açıklaması gerektiğini kaydetti.

MHP'nin, başkanlık sistemine karşı duracağını, karşı geleceğini ve karşı çıkacağını kaydeden Bahçeli, ''Başbakan'a tavsiyemiz, Dokuz Işığın bir sayfasına değil de, asıl ruhuna odaklanması ve kendi payına düşmesini temenni ettiğimiz gecikmiş dersleri çıkarmasıdır'' dedi.

aa








Bu haber 669 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,461 µs