En Sıcak Konular

İsrail’in korkulu rüyası hayalet savaşçılar

9 Mayıs 2012 16:14 tsi
İsrail’e şok baskınlar düzenleyen Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları, Türkiye Gazetesi'ne konuştu. Acının öteki adı Gazze başlıklı haber.

HER ZAMAN TETİKTELER

Özel bir eğitimden geçen Hayalet Savaşçılar’ın taktiğini İsrail hâlâ çözemedi. Her an savaş çıkacak gibi hazır olan direnişçiler, uçakların kalkışını önceden haber alıyor, Heron’lara da yakalanmıyor.

Dökme Kurşun Operasyonu’nda İsrail’in karadan Gazze’ye girişini engelleyerek bütün dünyanın dikkatini çeken Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam tugayları gazetemize konuştu. İsrail’e 1 km mesafede ‘ribat’ denilen sınır bölgesinde görüştüğümüz Kassam Tugayları, hayalet savaşçılar olarak biliniyor. İsrail askerlerine şok baskınlar düzenleyen Kassam Tugayları, İsrail’in hâlâ çözemediği bir operasyonla Gilat Şalid’i esir alarak askeri başarısını taçlandırmıştı. Kassam Tugayları özel bir eğitimden geçiriliyor. Kimisi zırhlı araçları imha etme eğitimi alıyor, kimisi karadan birebir savaşma eğitimi. Görüştüğümüz timin komutanı Muhammed U., “Kassam Tugayları ölümü göze alan insanlardan oluştuğu için çok başarılı. Bizim iki seçeneğimiz var: Başarılı olmak veya şehit olmak. Dinimiz, topraklarımız ve namusumuz için savaşıyoruz. İsrail, son savaşta karada başarılı olamadı. Çok kayıp verdikleri için geri çekilmek zorunda kaldılar. Ancak havadan masum insanları vurarak güç gösterisi yapmak istediler. İsrail bir daha gelirse aynı şekilde karşılık veririz. Bu sefer çok daha güçlüyüz. İsrail bir daha saldırırsa başka Gilat Şalid’leri esir alırız” dedi. Savaştan sonra İsrail’in boş durmadığını, sürekli saldırılarda bulunduğunu kaydeden Muhammed U., “2009 yılından beri 700 kişi İsrail saldırılarında hayatını kaybetti. 6 bin kişi yaralandı. İsrail, sürekli sınır ihlali yapıyor. Biz her an savaş olacakmış gibi tetikte olmak zorundayız” diye konuştu. Üzerlerinde M16, kalaşnikof ve el bombaları taşıyan komandolar, roket ve makineli tüfekleri sığınaklarda gizliyor. Komandolar, kurdukları sistemle İsrail helikopteri, uçak ve insansız hava uçaklarının kalkışını dakikalar öncesinden haber alıyor. Direnişçiler, İsrail heronlarına yakalanmamak için akla hayale gelmeyecek metodlar kullanıyor. Bunların ne olduğunu sorduğumuzda ise askerî sır olduğunu, her şeyi anlatamayacaklarını ifade ediyorlar.



ARKADAŞIMIZ SALİH BİLİCİ FİLİSTİN’DEKİ EL KASSAM TUGAYLARINI GÖRÜNTÜLEDİ

GECE BOYU NÖBET

Gazze şeridinde resmi rakamlara göre 13 bin polis ve asker var. Ancak Gazze, ribat ve cihat bölgesi olduğu için gençlerin ve orta yaşlı insanların çoğu askerî bir eğitimden geçiyor. Bunun için herhangi bir zorlama yok. Gündüz işine devam eden insanlar sırası gelince gece ribatta nöbete gidiyor. Bu insanlar genellikle fotoğraf ve görüntü vermiyor, yüzlerini maske ile kapatıyor. İçişleri Bakanlığı’na bağlı İcra Kuvvetleri’nin resmî sözcüsü İslâm Şehvan, insanların cihat kültürüyle terbiye edildiğini, bu yüzden Hamas’ın direnişte başarılı olduğunu ifade ediyor.



Gazze’de ilaç sıkıntısı halen devam ediyor.

HAMAS imkânsızı başardı

Hamas hükümeti Gazze’de imkansızı başardı. İsrail’in 6 yıldır uyguladığı ambargo, Hamas’ı zayıflatmaya yetmedi. Gazze şeridi, Batı Şeria’dan daha hızlı büyüyor. Son bir yılda ciddi bir iyileşme var. 2008 yılındaki savaştan sonra tünellerden gelen malzemeler talebi karşılamıyordu. Tünel sayısı çok azdı. Savaştan sonra tünel sayısı arttıkça içeriye gelen mallarda da artış oldu. En azından gıda malzemesi noktasında yaşanan sıkıntılar aşılmış gibi. İlaç ve tıbbi malzeme, inşaat malzemesi, yakıt, elektrik vs. konularda ise sıkıntı yaşanmaya devam ediyor. Gazze’de bilinen 900 tünel var. Ancak gayri resmi rakamlara göre bu sayı 2 bini buluyor. İnşaat malzemeleri için kullanılan tüneller yoğun bir şekilde çalışıyor. Zira Gazze’de inşaat malzemelerine talep çok. Şehir adeta bir toparlanma sürecine girmiş durumda. Yıkılan binalar yeniden yapılıyor. Hastaneler, okullar, camiler, apartmanlar inşa ediliyor. Bunların çoğunu Müslüman ülkeler ve bu ülkelerdeki iş adamları üstlenmiş durumda. İsrail’e inat yıkılanın yerine daha güzeli inşa ediliyor. Hamas hükümeti imkanları kısıtlı olsa da bozuk yolları onarıyor. Sahile yol yapıyor. Tabii bütün bu süreçler oldukça yavaş ilerliyor. Gazze’de demirin tonu bin dolar. Bundan bir yıl önce 3 bin dolardı. Bir torba çimento 8 dolar. İsrail’den gelen benzin 1,75 dolar. Mısır’dan gelen benzin ise çok daha ucuz, 60 cent. Bu yüzden Mısır benzini satan petrol istasyonları önünde uzun kuyruklar oluşuyor. Parası olan İsrail benzinini kullanıyor. Ama halkın çoğunluğu Mısır yakıtını tercih ediyor.



BAKANDAN SİTEM

Gazze Dışişleri Bakanı Muhammed Avad, Katar tarafından hibe olarak gemilerle gönderilen 25 bin ton petrolün günlerdir Mısır’da bekletildiğini belirterek, “O petrol elimize ulaşmış olsa problemlerimizi büyük oranda çözeceğiz. Ancak Mısır anlaşılamayan bir sebeple buna engel oluyor” dedi.

Gazze eskiye oranla daha iyi fakat!...

Gazze eskiye göre daha iyi durumda. Ama halkın alım gücü düşük olduğu ve hayat tünel ekonomisine bağlı olduğu için ürünler pahalı oluyor. Ortalama aylık gelir 350 dolar civarında. Gazze kişi başı düşen yıllık gelirde Batı Şeria’dan geride. Gazze’de işsizlik oranı yüzde 40. Bu orandakiler fakirlik sınırının altında yaşıyor. Gazze’nin tarım ürünleri iç pazarda tüketiliyor. İsrail, Gazze’de üretilen tarım ürünlerinin ihracatına izin vermiyor. Sürekli sınır ihlalleri yapan İsrail, Gazze şeridindeki buğday tarlalarını ateşe veriyor. Gazze’de kurulan fabrikalar da İsrail tarafından vuruluyor. İsrail’in engellemeleri yüzünden istenilen oranda üretim yapılamıyor.



Bu haber 1,157 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,252 µs