En Sıcak Konular

Kerkük'ün çekim gücü artıyor

9 Mayıs 2012 15:46 tsi
Irak Başbakanı Nuri el Maliki'nin dün Kerkük'te yaptığı Irak Bakanlar Kurulu toplantısına Arap bakanlar katılırken, Kürt bakanlar iştirak etmedi. Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakan Yardımcısı İmad Ahmed ise beraberinde yedi bakanla birlikte bugün Kerk

Irak Başbakanı Nuri el Maliki'nin dün Kerkük'te gerçekleştirdiği Irak Bakanlar Kurulu toplantısına Arap bakanlar katılırken, Kürt bakanlar iştirak etmedi. Olağanüstü güvenlik önlemlerinin alındığı Kerkük'e binlerce asker ve silahlı helikopterlerle gelen Nuri Maliki, Kerkük Valiliği'nin ziyaretinin ardından, Bakanlar Kurulu toplantısına katıldı. Toplantıya 16 bakanın katıldığı bildirildi. Katılanların tamamının Arap asıllı bakanlar olduğu bildirilirken, Kürt asıllı bakanlar gelmedi.

Maliki, toplantı öncesi ve sonrasında, 'Kerkük’ün kimliği Iraklı olmalı, herhangi bir alt kimlik bu kimliğin üstüne çıkmamalıdır' mesajı verdi.

Maliki ile Barzani arasındaki meydan okuma ya da restleşme, bu son toplantı ile iyice açığa çıktı. Barzani geçtiğimiz ayın sonlarında gittiği ABD'de, Maliki'nin "diktatör" olma yolunda ilerlediğini söylemiş, Kürtlere karşı kullanılacağını söylediği merkezi Irak hükümetinin alacağı F-16 savaş uçaklarının verilmemesini istemişti.

Barzani, ABD dönüşünde de alevlenen tartışmalara son noktayı koyarak Irak'ta yeni bir diktatörün oluşmasına izin vermeyeceklerini, taleplerinin kabul edilmemesi durumunda Eylül ayında halka giderek Irak'tan ayrılma konusunda alınacak kararı uygulayacakları tehdidinde bulunmuştu.

Bu suçlamalara Maliki'nin danışmanı Yasin Mecid cevap vererek, 20 yıldır Kürtleri yönettiğini söylediği Barzaniyi diktatörlükle suçladı. Mecid, "Mesud Barzani, Federal Yönetimin Başkanı, oğlu Mesrur İstihbarat Başkanı, yeğeni Neçirvan Başbakan, beş akrabası KDP siyasi büro üyesi." diye konuştu.

Maliki'nin siyasi rakibi Iyad Allavi de, bugün yaptığı açıklamada, "Kerkük Kuzey Irak'a bağlanamaz" diye konuştu.

Kerkük'ün mahalli yetkilileri ise Maliki'nin Kerkük siyasetinin maksatlı olduğuna dikkat çekerek, Maliki'nin Kerkük üzerinden geliştirmeye çalıştığı siyasi politikaların ülkeyi iç savaşa sürükleyebileceği uyarısında bulundu.

Mesud Barzani Kerkük ve Musul kentlerinin Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'ne bağlı federal birer bölge olmasını arzu ediyor.

Bu haber 662 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,872 µs