En Sıcak Konular

Suriye'li Kürtler PKK'ya karşı silahlanıyor

9 Mayıs 2012 10:00 tsi
Irak'ın Erbil kentinde faaliyet gösteren Türk-Kürt Çalışmaları Merkezi Başkanı Dr. Ali Othman Esed rejiminin PKK'nın kontrolüne verdiği bölgelerde yaşayan Kürtleri ölüm tehdidiyle ayaklanmadan uzak tutmaya çalıştığını belirtti.

"Kuzey Irak'ın Erbil kentinde faaliyet gösteren Türk-Kürt Çalışmaları Merkezi Başkanı Dr. Ali Othman, Suriyeli Kürtlerin ülkede yaşanan halk ayaklanmasındaki önemli rolünü ve terör örgütü PKK'nın Esed rejimiyle işbirliğini Yeni Şafak'a anlattı. Othman, Esed rejiminin PKK'nın kontrolüne verdiği bölgelerde yaşayan Kürtleri ölüm tehdidiyle ayaklanmadan uzak tutmaya çalıştığını belirtti. Kürtlerin Hafız Esed döneminden bu yana Baasçı rejimin baskısı altında yaşamak zorunda kaldığını anlatan Ali Othman, "Son 40 yılda Kürtlerin 3'te 1'i yerli Suriyeli olmadıkları bahanesiyle vatandaşlıktan çıkarıldı" dedi. Esed rejiminin şovenist bir politika uyguladığını ifade eden Othman, "1970'lerin sonunda Hafız Esed, Suriye Kürtlerini Türkiye ve Irak'tan izole etmek için Arap kemeri diye adlandırılan Arap yerleşimlerini yapılandırdı. Kürt yerleşim birimleri İsrail taktiği uygulanarak rejim tarafından istimlâk edildi ve buralara silahlı Arap bedeviler yerleştirildi" diye konuştu.

Dr. Othman, "Esed rejiminin bu tutumuna rağmen Kürtler neden halk ayaklanmasında daha aktif rol almadı?" sorusuna ise şu cevabı verdi: "Esed rejimiyle anlaşarak İran-Suriye hattında konumlanan PKK'ya bağlı örgüt Demokratik Birlik Partisi (PYD), Kürt bölgelerinde ayaklanmayı engelliyor. PYD'nin diğer Kürt hareketleriyle çatıştığı bir sır değil." PKK engellemesine rağmen Suriyeli Kürtlerin rejime karşı hareket halinde olduğunu da ifade eden Othman 1700 Suriyeli Kürt'ün askeri eğitim aldığını, bu güçlerin Kürt Ulusal Konseyi tarafından bölgede PKK'ya karşı durulması için kullanılacağını öne sürdü."(Önder Deligöz-Yeni Şafak) 

Bu haber 615 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,586 µs