En Sıcak Konular

'Yağlı kazık' gözaltında

9 Mayıs 2012 08:51 tsi
'Yağlı kazık' gözaltında 28 Şubat soruşturmasında 4. dalga operasyonu dün gerçekleşti...

Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı, 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin arama, inceleme ve gözaltına alma kararı kapsamında 9 ilde soruşturma emri verdi.
 
Gözaltı kararı verilenler arasında 6 muvazzaf general de var. Erzincan 3’üncü Ordu Kurmay Başkanı Tümgeneral Berkay Turgut, Denizli Garnizon Komutanı Tuğgeneral Metin Keşap ve aynı zamanda Balyoz sanığı olan EDOK Muhabere Destek Eğitim Komutanı Korgeneral Tevfik Özkılınç dikkat çeken isimler.
 
9. Motorlu Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Mahmet Faruk Alpaydın, Tuğgeneral Mehmet Ali Yıldırım ve İzmir İstihkam Eğitim Merkez Komutanı Tuğgeneral Celalettin Bacanlı da gözaltına alınanlar arasında.
 
Operasyonlarda gözlerin çevrildiği bir başka isim 28 Şubat sürecinde Genelkurmay Başkanlığı İstihbarat Başkanı olan emekli Korgeneral Çetin Saner oldu. Saner’in dönemin İçişleri Bakanı Meral Akşener’i, “Söyleyin o kadına ayağını denk alsın. Yoksa İçişleri Bakanlığı önünde yağlı kazığa oturturuz” diye tehdit ettiği öne sürülmüştü. TBMM Başkan Vekili Meral Akşener önceki gün tanık sıfatı ile Ankara Adliyesi’ne giderek ifade vermişti.
 
PAŞALARIN MAKAMI ARANDI

Haklarında arama ve inceleme kararı verilen 18 kişi için İstanbul, İzmir, Ankara, Erzurum, Erzincan, Kars, Denizli, Uşak ve Balıkesir’de operasyon yapıldı. Haklarında gözaltı kararı çıkanlar arasında 11 emekli asker ve emekli işçi Tanju Veli Aydın yer alıyor. Paşaların hem makamlarında hem de kaldıkları lojmanlarda savcı ve merkez komutanlığı ekiplerince arama yapıldı. Korgeneral Özkılınç ve Tuğgeneral Mehmet Ali Yıldırım’ın Çankaya DevletMahallesi’ndeki evlerinde savcı nezaretindemerkez komutanlığı ekiplerince arama yapıldı.
 
İKİZ GÖREV YAPMIŞLAR

Gözaltına alınan askeri personelin ismi Batı Çalışma Grubu’nun personel listesinde yer almıştı. Kriz masasında görevli isimler soruşturma kapsamında tutuklanan Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir’in BÇG’de faaliyet gösteren plan subayları arasında bulunuyordu. Gözaltına alınan isimler 28 Şubat sürecinde Karargahta ikiz görev olarak tabir edilen BÇG’nin kriz masasında yüzbaşı, binbaşı, yarbay ve albay rütbeleriyle ek görev yapmışlardı.
 
Erzincan 3’üncü Ordu Kurmay Başkanı Tümgeneral Berkay Turgut: İsmi Gölcük Donanma Komutanlığı ve Seferberlik Tetkik Kurulundaki aramalarda ele geçirilen belgelerde yer alıyordu. Donanmadaki aramalarda ele geçirilen CD-5 klasöründe Turgut’un soruşturma kapsamında tutuklanan Genelkurmay eski Personel Daire Başkanı emekli Korgeneral Yıldırım Türker adına imzaya açılan psikolojik harekata ilişkin 9 klasör belgeyi hazırlamakla görevli olduğu bildirildi. Belgelere göre Turgut, “Senaryo- Görev” başlığıyla 28 Şubat döneminde özel şirketlere ilişkin psikolojik harekat uygulaması hazırlamıştı.
 
Korgeneral Tevfik Özkılıç: 1999 yılında Bosna-Hersek Türk Görev Kuvvet Komutanlığı, 2000 yılı Nisan ayında Çubuk Garnizon Komutanlığı görevlerinde bulundu. 30 Ağustos 2000’de tuğgeneralliğe terfi etti. 2000-2002 yılları arasında 51’inci İç Güvenlik Tugay Komutanlığı görevinde bulundu. 2002- 2004 yıllarında Kara Kuvvetleri Eğitim ve Okullar Daire Başkanlığı’ndaydı. 2006’da Kara Harp Okulu Komutanlığı görevine atandı.
 
Tümgeneral Erdal Şenel: 1995- 2003 yılları arasında Genelkurmay Hukuk Müşavirliği görevinde bulundu. Bu görevi en uzun süre yapan askeri hukukçulardan. Hukuk müşavirleri tuğgeneralliğe kadar yükselebilirken o, tümgeneral yapıldı. 28 Şubat sürecinde Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Bülent Orakoğlu ve Onbaşı Kadir Sarmusak’ın yargılandığı Köstebek Davası’nda da askerî savcı ve hakimlere baskı yaptığı iddia edilmişti.
 
Emekli Korgeneral Mustafa Bıyık: 1995-1997 yıllarında Jandarma Genel Komutanlığı Karargahında Personel Daire Başkanlığı ve İstihbarat Başkanlığı yaptı. 2002 yılında tümgeneralliğe terfi etti. 2005-2006 yılları arasında Jandarma Okullar Komutanlığı görevinde bulundu. 2006-2007 yıllarında Jandarma Eğitim Komutanlığı 2007-2008 yıllarında Jandarma Genel Komutanlığı Denetleme Başkanlığı’na atandı. 18 Ağustos 2008’de Jandarma Genel Komutanlığı Kurmay Başkanlığı görevine başladı.
 
28 ŞUBAT'IN İSTİHBARAT SORUMLUSU
 
Emekli Korgeneral Çetin Saner: 28 Şubat döneminde Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanlığı görevini yürüttü. Adı Refahyol hükümetinde İçişleri Bakanı olarak görev yapan TBMM Başkan Vekili Meral Akşener’e yaptığı iddia edilen “İçişleri Bakanlığı önünde yağlı kazığa oturturuz” tehditiyle gündeme geldi. Akşener, bu iddiayı 2005’te katıldığı televizyon programında doğruladı.
 
BÇG KRiZ MASASINDA GÖREVLİLER

Emekli Tümgeneral Çetin Dizdar, emekli Koramiral Hakkı Kılınç ve emekli Korgeneral Mustafa Bıyık’ın BÇG kriz masasında görevli isimler olduğu belirtildi. Soruşturma savcısı Mustafa Bilgili aralarında Genelkurmay eski Genel Sekreteri Erol Özkasnak’ın da bulunduğu BÇG kriz masasında görevli askeri personeli daha önceki operasyonlarda gözaltına almıştı.
 
Son dalgada kriz masasında görevli askerlerin tamamı 28 Şubat operasyonları kapsamında alınmış oldu. Savcı Bilgili, BÇG giriş kartı verilen personelin bir bölümünü daha önce sorgulamıştı. 4. dalga operasyonu kapsamında hakkında gözaltı ve arama kararı verilen muvazzaflar Tümgeneral Mehmet Faruk Alpaydın, Tuğgeneral Celalettin Bacanlı, Korgeneral Tevfik Özkılıç, Tümgeneral Berkay Turgut, Tuğgeneral Mehmet Ali Yıldırım ve Tuğgeneral Metin Keşap’ın BÇG giriş kartı verilen personel listesinde olduğu belirlendi.
 
ŞENEL ERGENEKON SANIĞI

Operasyon kapsamında savcılığın yakalanarak gözaltına alınmasını istediği emekli asker sayısı 11. Ankara'da Ergenekon davasının tutuksuz sanıkları Genelkurmay Adli Müşaviri emekli Tümgeneral Erdal Şenel ile geçen yıl Jandarma Genel Komutanlığı Kurmay Başkanlığı görevinden korgeneral rütbesiyle emekli olan Mustafa Bıyık gözaltına alındı.
 
Diğer isimler şunlar: Emekli Korgeneral Hakkı Kılınç, emekli Kurmay Albay Erkan Yaykır (Ankara), emekli Tümgeneral Çetin Dizdar, emekli Albay Mehmet Mithat Kiziroğlu,emekli Albay Ardan Kıratlı (İstanbul), emekli Tümgeneral Çetin Saner (İzmir), emekli Başçavuş Asım Atak (Uşak), emekli Başçavuş Abdullah Hoşgür (Kocaeli), emekli işçi Tanju Veli Aydın (Balıkesir). Ankara'daki adresine gidilen emekli Tümgeneral Muhittin Temel Özkaynak'ın ise yurtdışında olduğu bildirildi.
 
bugün
 

Bu haber 1,272 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,258 µs