En Sıcak Konular

Türkiye'den 'Karayılan' resti

9 Mayıs 2012 08:14 tsi
Türkiye'den 'Karayılan' resti Irak, 167 PKK'lının iadesi için Türkiye'ye yıllardır cevap vermediğini unuttu. Türkiye'ye sığınan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Haşimi'yi istedi.

Irak'ın hakkında kırmızı bülten çıkarttırdığı Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık El Haşimi hakkında bir işlem yapılmayacak. Irak'ın İnterpol Genel Sekreterliği'nin kırmızı bülten çıkarmasından önce Türk İnterpolü'ne bir yazı göndererek yakalanıp Irak'a iadesini istediği ortaya çıktı.
 
Türk İnterpolü ise Irak'a bir yanıt vermedi. Dışişleri ve Adalet Bakanlıkları'ndan gelecek talimata göre Interpol'ün süreci başlatacağı öğrenildi. Üst düzey bir yetkili, Türkiye'de tedavi gören Haşimi'nin yakalanıp iade edilmesinin düşünülmediğini belirterek, "Bu konu siyasi birmesele. O yüzden Haşimi'nin gözaltına alınması veya tutuklanması söz konusu değil" dedi.
 
‘YAZILARA BİLE CEVAP VERMEDİNİZ’

Aynı yetkili, Türkiye'nin aynı şekilde kırmızı bültenle aradığı Murat Karayılan, Cemil Bayık, Mustafa Karasu, Fehman Hüseyin, Sofi Nurettin, Sabri Ok, Duran Kalkan gibi 167 üst düzey PKK/KCK yöneticisinin yıllardır Irak tarafından iade edilmediğini ifade etti. "Irak interpolü'ne PKK'nın sözde Yürütme Konseyi üyeleri ve yöneticilerinin yakalanıp iadesi için çok sayıda yazı gönderdik. Bırakın teröristleri yakalamayı lütfedip resmi yazılarımıza dahi yanıt vermediler. Şimdi bizden 'Haşimi'yi yakalayıp bize iade edin' diyorlar" diye tepki gösterdi.
 
Prosedür nasıl işliyor?

İnterpol'ün prosedürüne göre hakkında difüzyon ya da kırmızı bülten kararı olan suçlular saklandıkları ülkede polis tarafından yakalanıyor. Uluslararası aranan kişiyi yakalayan ülke İnterpolü karar çıkaran ülke İnterpolüne, "Aradığınız kişiyi yakaladık" diye bilgi veriyor.
 
Her iki ülke adalet bakanlıkları arasında iade süreciyle ilgili yazışma trafiği başlıyor. Sürecin sekreteryasını İnterpol yapıyor. İade işlemleri "gönüllülük" esasına dayanıyor, yani zorunluluk bulunmuyor. Aranan suçlunun neden iade edilmediği arayan ülkenin Interpolüne gerekçesiyle bildiriliyor. Ancak gerekçe açıklamak zorunluluğu da söz konusu değil. Aranan kişi ile ilgili yargı kararları tercümesi yapılmış olarak dışişleri bakanlıkları üzerinden adalet Bakanlıklarına gönderiliyor. Tercüme edilmiş mahkeme dosyası 40 gün içinde yakalayan ülkedeki adalet bakanlığına ulaşmaz ise iade süreci otomatik olarak kalkıyor.
 
NiSAN AYINDAN BERi TÜRKiYE’DE


Şiiler'in kontrolündeki merkezi Irak hükümetiyle ters düşen Tarık El Haşimi hakkında 19 Aralık 2011'de Irak'ta terör eylemlerine destek verdiği gerekçesiyle tutuklama kararı çıkarılmıştı. Bu karar üzerine önce Kuzey Irak'a sığınan Haşimi, daha sonra Katar ve Suudi Arabistan'a, nisan ayı başında da Türkiye'ye gelmişti. Haşimi'nin 6 kişinin ölüm emrini verdiği iddiasıyla yargılandığı dava Irak'ın başkenti Bağdat'ta başlamıştı. Haşimi'nin avukatları davanın ağır cezada değil federal mahkemede görülmesi itirazında bulunmuştu.
 
bugün


Bu haber 1,024 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,339 µs