En Sıcak Konular

Kıbrıslı Rumların Yunanistan ve Fransa korkusu

8 Mayıs 2012 20:14 tsi
Yunanistan ve Fransa'daki seçim sonuçları, Kıbrıslı Rumları endişeye sevk etti.



Rumlar, Yunanistan'daki siyasi boşluğun, Rum ekonomisine, 1 Temmuz'da başlayacak Avrupa Birliği (AB) dönem başkanlığına ve Kıbrıs sorununa olumsuz etkilerinden endişe duyuyor. Rum tarafı ayrıca, bugünkü veriler temelinde iflası ihtimal dışı görülmeyen Yunanistan'ın ekonomik durumundan göreceği bir dizi olumsuz etkiyi de hesap etmeye başladı.

AB dönem başkanlığını devralma arifesindeki Güney Kıbrıs'ın, dönem başkanı sıfatıyla yılın ikinci yarısında Yunanistan'daki durumla karşı karşıya kalacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Rum basını, Pazar günü yapılan seçimler sonrasında siyasi istikrarsızlık uzadıkça Yunanistan'ın iflasa yaklaştığını, bu iki unsurun krizi daha da derinleştirdiğini ve Güney Kıbrıs'ı da içine alma tehlikesinin büyüdüğü değerlendirmesini yaptı.

SİYASİ LİDERLER KAYGILI

Rum basınında çıkan haberlere göre, Yunanistan'daki gelişmeleri dikkatle izleyen Rum siyasiler endişelerini gizlemiyor.

Rum ana muhalefet Demokratik Seferberlik Partisi (DİSİ), "Yunanistan'ın da, Kıbrıs'ın da, bölgenin de, Kıbrıs sorununun da güçlü bir hükümete ihtiyacı var. Yunanistan;da istikrar yerine anarşi hakim olursa çok ciddi ve büyük tehlikeler olur. Ülkedeki ciddi ve yapılandırılmış partilerin, güçlü hükümet kurmak için gerekli sorumluluğu göstermesi şarttır" görüşünü dile getirdi.

DİSİ Milletvekili Hristos Stilianidis, "Yunanistan böyle bir sonuç ile siyasi istikrarsızlığa ve anarşiye girerse, sonuçları Helenizm ve Kıbrıs için çok trajik olur" ifadesini kullandı.

Demokratik Parti (DİKO), hükümet kurulmasının, Yunanistan'ın krizden çıkması için "olmazsa olmaz" olduğuna vurgu yaparak, "İlk bakışta, Yunan halkının sorunlarını yönetebilecek güçlü bir hükümet kurulması perspektifi çok çok zor görünüyor. Bunun Yunanistan'ın ve buna bağlı olarak Kıbrıs Rum ekonomisine olumsuz etkiler yapacağı" görüşünü dile getirdi.

Sosyalist EDEK partisi, Yunanistan'da hükümet kurulamamasının yalnız Yunanistan'a değil Güney Kıbrıs'a da ciddi etkileri olacağına dikkati çekerek; Yunanistan'da geniş tabanlı bir ulusal birlik hükümeti kurulması gerektiği görüşünü belirtti.

IRKÇI PARTİNİN ZAFERİ ELAM'I SEVİNDİRDİ

Yunanistan'da yapılan seçimlerde ırkçı-faşist görüşleriyle bilinen "Hrisi Avgi"nin (Altın Şafak) Yunan meclisinde 21 sandalye kazanması ise Kıbrıs Rum kesiminde faaliyet gösteren ve partileşerek son seçimlerde yarışan, benzer görüşteki "Ulusal Halk Cephesi"ni (ELAM) sevince boğdu.

Yazılı açıklama yaparak, Hrisi Avgi'yi ve Genel Sekreteri Nikolao Mihaloliako'yu tebrik eden ELAM, Yunan halkının "Hrisi Avgi'ye oy vererek, siyasi kurulu düzene sağlam bir yumruk attığı" görüşünü savundu.

Irkçı ELAM, son yıllarda Rum tarafında Kıbrıslı Türklere yönelik bir çok ırkçı saldırının arkasında yer almış; partileşerek Kıbrıs Rum kesiminde 22 Mayıs 2011'de yapılan genel seçimlere katılarak, yüzde 1.03 oranında (4 bin 359) oy almıştı.

SARKOZY'NİN GİDİŞİ ENDİŞELENDİRDİ

Kıbrıslı Rumlar, Fransa'daki seçimlerde Nicolas Sarkozy'nin başkanlık yarışını kaybetmesi ve Francios Hollande'ın kazanmasından da rahatsız. Bu durum, Rum tarafını, Fransa'yla ilişkilerin geleceği açısından düşündürüyor.

Sarkozy ile yakın işbirliği içinde olan Rum yönetimi, Hollande'ın zaferinden sonra Fransa'da Güney Kıbrıs'a karşı bir şey değişip değişmeyeceğini merak ediyor. Fransa'nın, bu değişimle birlikte, Türkiye-Avrupa ilişkileriyle ilgili tavrını değiştirebileceği yorumları yapılıyor.

Hollande'ın Türkiye'ye çok daha dostane bir yaklaşım göstermesini bekleyen Rumlar, bunun gerçekleşmesi halinde Güney Kıbrıs'ın çıkarlarının zedeleneceğini ve Rum-Fransız ilişkilerinin yeniden tayin edilmesi gerekeceğini belirtiyor.

Rum Fileleftheros gazetesinin haberine göre, Hollande'in Türkiye'ye daha dostane yaklaşması Güney Kıbrıs'ın çıkarlarını zedeleyecek.

“Sosyalistlerin Nicolas Sarkozy kadar sert görüşlere sahip olmadığı, aksine sosyalistlerdeki Ankara'ya yaklaşma niyetinin pratikte su yüzüne çıkacağı” yorumunu yapan gazete, Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın Fransa'nın yeni Cumhurbaşkanı Hollande'a tebrik mesajı gönderdiğini ve telefona aradığını aktardı. Hristofyas, mesajında şunları kaydetti:

"Ortak mirasımız olan insani değerler temelinde hareket edeceğine inandığım Fransa'nın, sizin liderliğinizde, Avrupalı vatandaşların yeniden ümit sahibi olmaları, bugün oldukça elzem görülen ilerleme ve daha iyi bir Avrupa için durmaksızın çalışacağından eminim. Güney Kıbrıs ve Fransa arasındaki bağlar mükemmeldir ve önemli bir ağırlığa sahiptir. Halklarımız arasındaki derin dostluk ve ülkelerimiz arasındaki sıkı işbirliği çok değerli bir kazanımdır."

Hristofyas ve Hollande, telefon görüşmesinde ise Rum tarafının 1 Temmuz'da AB dönem başkanlığını üstlenecek olması nedeniyle, Paris'te veya güney Lefkoşa'da "en yakın zamanda görüşme" konusunda anlaştı.



Bu haber 704 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,534 µs