En Sıcak Konular

İtalya-Türkiye Zirvesi Ortak Bildirisi yayınlandı

8 Mayıs 2012 17:33 tsi
Birincisi İzmir'de 12 Kasım 2008'de yapılan Hükümetlerarası İtalya-Türkiye Zirvesi'nin ikincisi Roma'da gerçekleştirildi. Zirvenin ardından ortak bildiri yayınladı.



Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Başbakan Mario Monti ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, iki ülke Dışişleri Bakanları Gulio Terzi ve Ahmet Davutoğlu, İçişleri Bakanları Annamaria Cancellieri ve İdris Naim Şahin, Ekonomik Kalkınma Bakanı Corrado Passera, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çevre Bakanları Corrado Clini ve Erdoğan Bayraktar, Ekonomi ve Maliye Bakan Yardımcısı Vittorio Grilli, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile AB Bakanı Egemen Bağış eşliğinde görüştü.

Bildiride, ''Başbakan Monti ile Başbakan Erdoğan arasındaki görüşmede İtalya'nın Türkiye'nin Avrupa Birliğine üyeliğine verdiği güçlü ve kararlı destek yeniden teyit edildi. İtalya, Türkiye'nin AB'ye doğru ilerleyişine verdiği desteği yinelerken, Türkiye'nin AB'ye katılımını sağlama amaçlı müzakerelerin yeni bir şevk ve kararlılıkla sürmesini ümit ettiğini duyurdu'' denildi.

Ortak bildiride, Türk tarafının Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına Schengen bölgesindeki AB üyesi ülkelere yapacakları seyahatlerinde AB seviyesinde vize serbestisi sağlanıncaya dek, Türk işadamlarına Türkiye'deki İtalyan diplomatik ve konsüler temsilciliklerince gösterilen kolaylıklardan duyduğu memnuniyeti dile getirdiği ifade edildi.

Vizenin, Türk halkının bütün kesimlerinin, başta İtalyan halkı olmak üzere yüzyıllardır hayatın her alanında yakın ilişki içinde bulunduğu halklarla, ilişkilerinin daha da geliştirilmesinin önünde yapay bir duvar teşkil ettiğini vurgulandı. İtalyan tarafı da Türk vatandaşlarına vize serbestisi tanınmasına yönelik müşterek bir vize siyasetinin benimsenmesi amacıyla AB içinde çalışmalarda bulunacağını belirtildi.

Görüşmede Arap Baharı'nın hüküm sürdüğü Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde halkların meşru talep ve beklentileri neticesinde vuku bulan siyasi değişim ve demokratik dönüşüm hareketleri de kapsamlı şekilde ele alındığı belirtilen ortak bildiride, tarafların adil, kapsamlı ve kalıcı bir çözümün her zamankinden daha fazla önem kazandığını teyit ederek, Ortadoğu barış sürecinde devam eden tıkanıklıktan kaygı duydukları vurgulandı.

-Suriye'deki gelişmeler-

İki ülke hükümetinin, Suriye'deki gelişmeleri gözden geçirdiği ve süregelen şiddet nedeniyle derin endişelerini dile getirdiği ifade edilen ortak bildiride, şu ifadeler yer aldı:

''BM-Arap Ligi Özel Temsilcisi Annan'ın çabalarına tam destek verdiler ve Annan'ın ülkedeki krizin çözüme kavuşturulması amacıyla sunduğu altı maddeli planın tüm unsurlarıyla uygulamaya konulmasını teminen, BM Güvenlik Konseyi tarafından kabul edilen 2042 ve 2043 sayılı kararlarda kayıtlı, Suriye rejimine yapılan tüm çağrıların ve dile getirilen taleplerin ilave önlemlere gerek bırakılmaksızın eksiksiz ve derhal uygulanması çağrısında bulundular. Ayrıca silahlı kuvvetlerin daha fazla gecikmeden yerleşim yerlerinden çekilerek kışlalara dönmesinin temin edilmesinin, ifade ve gösteri yapma özgürlüğü ile insani yardımların ülkeye serbest girişinin güvence altına alınmasının önemini kuvvetle vurguladılar. Suriye'de halkın meşru talepleri ile uyumlu tam demokrasi hedefine doğru, gerçek ve kapsayıcı bir siyasi dönüşüm süreci yolunun bir an evvel açılmasının öneminin altını çizdiler.''

Ortak bildiride, Kıbrıs sorununa ilişkin olarak, ''İstikrarlı ve müreffeh bir Doğu Akdeniz'in Avrupa için ifade ettiği önemin altını çizen taraflar, Kıbrıs sorununa, Birleşmiş Milletler'in iyi niyet misyonu çerçevesinde mümkün olan ivedilikle karşılıklı mutabakata dayalı adil ve kalıcı bir kapsamlı çözüm bulunmasının ehemmiyeti üzerinde mutabakata vardılar. Görüşmelerde, Ortadoğu ve Balkanlar'da istikrarın önemi konusunda da anlayış birliğinin var olduğu görüldü. Taraflar ayrıca, iki ülkenin Afganistan, Balkanlar ve Lübnan'daki barışı koruma operasyonlarına ortak katılım yoluyla verdikleri katkıları da değerlendirdiler'' ifadelerine yer verildi.

Terör konusunun zirvede ele alındığına ve mücadele için çabaların güçlendirilmesi gerektiğine vurgu yapılan ortak bildiride, şunlar dile getirildi:

''Ortak Akdeniz kimliğine ve ortak değerlere atıfla, terörizmin ve şiddete varan aşırıcılığın her şekliyle ve organize suçlarla mücadelede müşterek çabaların güçlendirilmesi gerektiğinin altı çizildi; Akdeniz Bölgesi'nde işbirliğinin pekiştirilmesi arzusu yinelendi ve gerek ikili temelde, gerek uluslararası örgütler çerçevesinde işbirliğinde bulunma isteği dile getirildi. Ayrıca, barışın tesisi, etkin siyasi-kurumsal yapıların güçlenmesi ve ekonomik kalkınma hedeflerine ulaşılması için iki ülkenin birlikte ve kararlı çalışmalar gerçekleştirmesini gerektiren Doğu Afrika'da ve özellikle Somali'de işbirliğinin güçlendirilmesi arzusu da vurgulandı.''



Bu haber 645 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,918 µs