En Sıcak Konular

BDP'li Demirtaş: Bizim de kırmızı çizgilerimiz var

8 Mayıs 2012 15:43 tsi
BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, ''Bizim de kırmızı çizgilerimiz var; Halkların farklı kimliklerini, kültürlerini, ana dilde eğitimi, statü ve yönetim hakkını kabul etmeyen bir anayasa, yeni değildir'' dedi.



Demirtaş, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, Uludere'deki olayın 133 gündür aydınlatılamadığını söyledi.

Bu olayın sonun kadar takipçisi olacaklarını belirten Demirtaş, ''Bu hesap, sorumluları yargı önüne çıkıncaya kadar kapanmayacak'' dedi.

Yeni Anayasa yazımına başlandığını anımsatan Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Anayasayı tartışabilmek için özgürlükçü bir ortama ihtiyaç olduğunu defalarca söyledik ama hiç bir ilerleme olmadı. Meclis'te milletvekillerinin fezlekesini koyacak yer kalmadı. Özgürce fikrini açıklayabilen kimse yok. Basın özgürlüğü konusunda bir milim ilerleme yok. Böyle bir ortamda nasıl anayasayı tartışacağız? Özel yetkili mahkemeler 'AKP mahkemesi' olarak çalışıyor. Savaşın durması için defalarca çağrı yaptık, 'karşılıklı ateşkes sağlansın' dedik. 'Sen kim olursun da karşılıklı ateşkes istersin' diye hakaretin bini bir para. Geçmişte İmralı'ya, Kandil'e heyetler gönderip ateşkes sağlamadınız mı? Geçmişte siz yapınca doğru da biz isteyince mi yanlış oluyor? Seçim, referandum öncesi PKK eylem yapmadı, siz operasyon yapmadınız.

Anayasa ile ilgili herkes görüşünü açıkladı ama açıklamayan yalnızca AKP. Ancak biz taslaklarının hazır olduğunu biliyoruz. Hangi akademisyenlere hazırlattıklarını biliyoruz. Yalnızca 'kırmızı çizgilerimiz var' diyorlar. Tekçi anlayışta, 1982 Anayasası'nın faşizan çizgisini savunuyorlar. Böyle bir ortamda nasıl yeni bir anayasa yazılacak, kaygılıyız.

Biz, sivil, özgürlükçü, gerçekten yeni bir anayasa yazılması konusunda hazırlığımızı yaptık. Bugüne kadar kırmızı çizgi ifade etmedik. Şimdi yazım aşamasına geçtik. Bizim de kırmızı çizgilerimiz var; Halkların farklı kimliklerini, kültürlerini kabul etmeyen, ana dilde eğitimi kabul etmeyen, statü ve yönetim hakkını kabul etmeyen, örgütlenme özgürlüğünü garanti altına almayan bir anayasa yeni bir anayasa değildir. Başörtülülerin çalışma hakkını, Alevilerin, Süryanilerin, Yezidilerin inanç hakkını, çalışanların, kadınların hakkını güvence altına almayan bir anayasanın maskotu olmayız. Bunlar da bizim kırmızı çizgilerimizdir.''

-''Uzlaşma haberleri doğru değil''-

''Biz bu işi bozan taraf asla olmayacağız ama insanların aldatılmasına da izin vermeyeceğiz'' diyen Demirtaş, ''Tartışmalar nedir, ne oluyor, bitiyor, halkın gözünün önünde olacak. Eğer 1982 Anayasası'nın allayıp pullayıp, AKP'nin hassasiyetlerini ve hazretlerinin başkanlık heveslerini gideren bir anayasayı yeni anayasa diye bize yutturmaya çalışacaklarsa, bunu da halka şikayet edeceğiz'' diye konuştu.

''Yeni anayasa meselesinde partiler arasında uzlaşma olmadığını bilmek lazım'' görüşünü dile getiren Demirtaş, ''Şu partiye şu parti arasında şu maddelerde, şu bölümlerde uzlaşma var'' şeklinde tartışmaların tümüyle yanlış olduğunu söyledi.

BDP ile hükümet arasında da Kürt sorunu konulu veya başka konulu hiçbir müzakere ve diyalog süreci olmadığını belirten Demirtaş, ''Bütün kesimlerin bunu net olarak bilmesi lazım. Sıfatı Bakan olanlar, 'BDP ile görüşmelerimiz sürüyor' diyor. Hangi BDP ile biz de bilmiyoruz. Yanlış BDP ile görüşüyor olmayasınız. Bizim haberimiz yok. 'Varmış' görüntüsü uyandırarak siyasi manevra alanı kazanmak istiyorlar'' dedi.

Diyaloğa, müzakereye karşı olmadıklarını; siyasi tutarlılık içinde, çözüme dönük diyalog ve müzakere olması gerektiğini dile getiren Demirtaş, ''Yol temizliği yapılmadan yeni anayasayı yapmamızın imkansız olduğunu görmemiz lazım'' diye konuştu.

-''Sütün ne günahı var?''-

Ekonomi olarak durumun iyi olmadığını savunan Demirtaş, ''Kişi başına düşen milli gelirin 10 bin dolara çıktığını, aynı zamanda 7 yaşına gelmiş bir çocuğun ilk sütü içtiği için zehirlendiğini söylüyorlar. O çocuklar 7 yaşına kadar süt içememişse sütün ne günahı var? Suç senin. Süt olayı sıradan değil bunlar da sütten çıkmış ak kaşık değil. Başbakan boşuna 'üç çocuk yapın' demiyor. Biri süte gider, biri tutuklanır, biri de size kalırsa kalır'' dedi.

Toplantının ardından gazetecilerin başkanlık sistemi tartışmalarına ilişkin sorusu üzerine Demirtaş, ''Türkiye'nin gündemi Başkanlık sistemi değil. Biz daha önce demokratik özerklik dediğimizde Başbakan 'bunu tartışan vatan hainidir' demişti. Oysa bizim önerdiğimiz de kendisini önerdiği de bir idari model. Şu anda bunun 'tartışılması sakıncalıdır' demiyoruz ama gündemimizde yok. Bizim önerimiz demokratik özerklik'' diye konuştu.

Demirtaş, bu tartışmaların gündemi çarpıtmak için yapıldığını savunarak, ''Türkiye, acil olarak başkanlık sistemini tartışmak gibi bir beklenti içine değil'' dedi. 

Bu haber 657 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,088 µs