En Sıcak Konular

AK Parti'nin 'Başkanlık' sisteminde ne var?

8 Mayıs 2012 15:10 tsi
AK Parti hükümetinin tartışmaya açtığı 'başkanlık sistemi'nin ayrıntılarını anlatan Burhan Kuzu, "Ne ABD ne de Fransa modeli" dedi. Asıl hedef yerel yönetimleri güçlendirmek.

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Başkanlık modeli tartışmaları, Anayasa çalışmaları konusunda soruları yanıtladı.

AK Partili Bekir Bozdağ'ın başkanlık modelini savunurken "Denetim mekanizmaları yetersiz" görüşü sorulan Kuzu, Mevcut sistemi, miadını doldurmuş eskimiş bir İngiliz modeli olarak tanımlayan Kuzu, "Hiçbir ülkeye hayır getirmemiştir bu model. Türkiye bakımından baktığımızda bu sistem bir defa denetimi olmayan bir model. Yasama, yürütme ve yargı yapacak denetimi. Haydi yargıyı bir kenara bırakalım. Bu modelde güya yasama yürütmeyi denetleyecek. Bugüne kadar gelen kanunların bütün parlamenter modellerde Türkiye de dahil yüzde 98’i hükümetten gelir parlamentodan öylesine geçer yayınlanır hükümet uygular. Bütün para muslukları bütün bütçe gibi mali sorunlar hep hükümetten gelir ve geçer. O zaman kuvvetler ayrılığı nerede meclis nasıl denetim yapıyor bana biri söylesin. Yasama organının adı var kendi yok" diye konuştu.

Verilen gensoruları hatırlatan Burhan Kuzu, bu sistemin işlemediğini şu sözlerle dile getirdi: "Bir akademisyen bağlansın filan ülkenin bakanı kendi parlamentosunu düşürdü parlamenter modelde. Böyle bir şey yok çünkü hükümetler tamamen parlamenter modelden parlamentonun içinden çıkıyor. Öyle olunca oğlan bizim kız bizim. Şeytana uymak gibi ben muhalefetin getirdiği öneriye uyacağım kendi bakanımı düşüreceğim."

Parlamenter sistemlerin olduğu ülkelerde başbakanların ABD'deki Başkan'dan en az üç kat daha yetkili olduğunu vurgulayan Kuzu, "Bizim gayretimiz hükümeti güçlendirmek değil parlamentonun denetimini arttırmak güçlü bir parlamento oluşturmak. Yürütme bakımından kârımız yürütme organında süreklilik var koalisyon denen bela oluşmuyor hiçbir zaman kârımızda o oluyor" dedi.

"Hangi başkanlık sisteminden bahsediyoruz" sorusunu yanıtlayan Burhan Kuzu, şöyle konuştu: "Dünyada başkanlık modeli sadece Amerika’da var. Fransa yarı başkanlık ayrı bir kategori. Güneydeki ülkelere baktığınız zaman başkanlık modeliyle alakası yok kuruluşları sakat modeller. Gerekirse diyor 'Başkan parlamentoyu fesheder.' Halbuki böyle bir yetki veremezsin başkanlık modelinde. Bizim de Amerika’daki başkanlık modelini getirip Türkiye'ye koyalım gibi bir şeyimiz yok. Oranın federal yapısı var tarihi geçmişi var. Bizim önerdiğimiz üniter yapıyı korumak şartıyla yerel yönetimlerin çok güçlü olduğu ama bu güçlülük Güneydoğu’daki ilimizde neyse Ege’deki ilimizde de o. Koalisyonlara direk kapalı, en büyük avantajı bu olacaktır. Mesela 'Federal yapıya giderse' deniyor ben de soruyorum 'Almanya federal yapıda bir ülke, neden parlamenter rejim var o zaman'.

Kuzu sözlerini şöyle sürdürdü: "Sorulacak başkanlık modeli mi, yarı başkanlık modeli mi, parlamenter model mi diyip üç anayasanın yazım modeli farklı. Biz orada bunu dile getireceğiz kayıtlara geçsin yarın bu yapılacak anayasa sorunları çözmezse hiç olmazsa AK Parti olarak, bu insanları niye dinlemediniz diye tarih önünde not düşmek adına bunu yapacağız. Üç siyasi parti içinde de vicdanları biraz yumuşar belki. Samimi olduğumuzu kalıcı bir model getirmek istediğimizin farkına varır ve orada belki bir konsensüs çıkar. Ama üç siyasi partimizde biz bu modele karşıyız AK Parti olarak biz bu anayasayı yapmaya devam edelim deriz. Bu Türkiye'nin sorunlarının çözülmeyeceği anlamına gelir. Muhalefet partilerimizin asıl kaygısı size diyemedikleri şu; küçük partilerimiz az olsun benim olsun diye devam ediyor sol kesimde Türkiye'de yüzde 51’le hükümet olunacağı için ben bir daha gelemem mi acaba diye bir endişeye kapılıyor. Ben de diyorum ki, 50 yıldır zaten gelemediniz yoksunuz. Halbuki öteki modelde kesinlikle gelme şansları var. Bizde de bir sağda bir solda iki merkez parti önde olur belki iki dönem sağ bir dönem sol gelebilir. Şimdi hep sağ geliyor."

Kaynak: NTVMSNBC



Bu haber 704 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,544 µs