En Sıcak Konular

Ayrılırsan 'Kerkük'ü vermem !

8 Mayıs 2012 14:41 tsi
Ayrılırsan 'Kerkük'ü vermem ! Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani arasında Kerkük üzerinde yaşanan gerginlik devam ediyor.

Maliki'nin 'diktatör' olma yolunda ilerlediğini ifade eden Barzani, merkezi Irak hükümetinin ABD'den alacağı F-16 savaş uçaklarını Kürtlere karşı kullanamayacağını belirtmiş, uçakların alımına sert bir şekilde karşı çıkmıştı.


 Barzani, alevlenen tartışmalara son noktayı koyarak Irak'ta yeni bir diktatörün oluşmasına izin vermeyeceklerini, taleplerinin kabul edilmemesi durumunda Eylül ayında halka giderek Irak'tan ayrılma konusunda alınacak kararı uygulayacakları tehdidinde bulunmuştu.

CİHAN'ın haberine göre ; Bu sabah Kerkük'ü ziyaret eden Maliki, şehirde düzenlediği mini Bakanlar Kurulu Toplantısı üzerinden Barzani'ye siyasi göndermede bulundu. Irak Başbakanı Nuri El Maliki Barzani'ye "Ayrılırsan Kerkük'ü vermem." mesajı verdi.

Özel uçakla bu sabah erken saatlerde Kerkük El Huriye Havaalanı'na gelen Maliki'nin güvenliğini kendi özel korumaları sağladı. Maliki, burada Kerkük'teki Irak Ordusu Komutanları ile de bir toplantı gerçekleştirdi. Alınan bilgiye göre toplantı sırasında salonda bulunan bir Kürt subayı dışarı çıkartıldı.

Daha sonra Kerkük Valisi Necmettin Ömer Kerim ve İl Meclis Başkanı Hastan Turan'nı makamında ziyaret eden Başbakan Nuri Maliki, yoğun güvenlik önlemleri arasında Kerkük kent merkezinde bulunan Baba Gürgür Parkı'nda halkın sorunları dinlemek için yapılan toplantıya katıldı.

Siyasi yetkililer, Maliki'nin Kerkük'te ilin ve halkın sorunlarını dinlemek amacıyla düzenlendiği mini Bakanlar Kurulu Toplantısı'nın aslında Kürt liderlere mesaj vermek için tertiplendiğini iddia etti.

Maliki'nin Kerkük'teki yetkililer ile görüştükten sonra kentte yaşayan etnik grup temsilcileriyle de bir araya gelmesi bekleniyor.

Başbakan Maliki'nin Kerkük'teki düzenlediği toplantıda Barzani'ye üstü kapalı, "Irak'tan ayrılırsan Kerkük'ü alırım" mesajı verdiği ifade ediliyor. Maliki, özellikle Kerkük'ün sadece bir Kürt kenti olmadığını göstermek amacıyla şehre geldiği dile getiriliyor.

Bu arada geçen hafta yapılması planlanan toplantı Kürt liderlerinin tepki ve uyarıları üzerine ertelenmişti. Erteleme ile birlikte merkezi Irak Hükümeti tarafından bir hafta önce Kerkük'e 950 kişilik Irak ordusundan tamamı Şii Araplardan oluşan yeni bir birlik gönderilmişti. Bu birliklerin geldikten sonra Maliki'nin Kerkük'e gelmesi dikkat çekti.

Önceki Bakanlar Kurulu Toplantısı ise statüsü Kerkük'e benzeyen ve 140. maddenin uygulanmasının beklendiği Diyala şehrinde gerçekleşmişti.

Kerkük ve bölgesinde nüfusun büyük çoğunluğu Şii Türkmen ve Şii Araplardan oluşuyor. Kent merkezinde ise Sünni Türkmenler ile Kürtlerin nüfusu daha yoğun.



Bu haber 1,412 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,213 µs