En Sıcak Konular

Yunanistan yeniden seçime gidebilir

7 Mayıs 2012 20:45 tsi
Yunanistan yeniden seçime gidebilir Yunanistan'da dün yapılan seçimlerde en çok oyu alan Yeni Demokrasi Partisi lideri Andonis Samaras, koalisyon hükümet kurma çalışmalarında partilerle görüşme turunu tamamladı.

Samaras, Radikal Sol İttifak (SİRİZA) ve Demokratik Sol'dan hayır cevabı alırken, PASOK ise şartlı evet dedi. Görüşmelerden koalisyon ya da işbirliği hükümeti çıkmadı.

YDP'nin büyük kaybına rağmen yüzde 19'luk oy oranıyla birinci parti çıkmasının ardından Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilen Samaras, ikinci parti Radikal Sol İttifak (SİRİZA) lideri Aleksis Tsipras ile 20 dakikalık görüşme yaptı. Memorandumu barbarca bulan Tsipras, böyle bir hükümette yer almayı reddetti. Yunanistan Komünist Partisi de aynı şekilde kabul etmedi. YDP'ten kopan milletvekilleri tarafından kurulan ve yüzde 11 oy oranıyla dördüncü parti durumundaki Bağımsız Yunanlılar ise Samaras ile görüşmeyi bile kabul etmedi.

Üçüncü parti olan PASOK'un lideri Evangelos Venizelos ise böyle bir hükümette yer alması için bazı şartlar sıraladı. Başbakanlığa her kesim tarafından kabul görecek bir isim isteyen Venizelos, böyle bir hükümette PASOK'tan hiç kimsenin yer almayabileceğini söyledi. Yunanistan'ın AB'de kalması gerektiğini söyleyen Venizelos, hükümete Avrupa yanlısı YDP, SİRİZA ve Demokratik Sol'un katılması gerektiğini vurguladı.

İlk memoranduma kabul oyu veren Demokratik Sol lideri Fotis Kuvelis de ND-PASOK koalisyonuna karşı olduğunu söyledi. Kuvelis, geniş bir halk tarafından kabul gören ve Euro para biriminde kalmayı ve memorandumdan çıkışı sağlayacak bir hükümet istedi.

Bundan sonra Cumhurbaşkanı'nın ikinci partiye hükümet kurma görevi vermesi bekleniyor. Başarısız olunması durumunda ise üçüncü parti kolları sıvayacak. Bu arada hükümet kurma çalışmalarının zor olacağına ilişkin bir mesaj da Papulyas'tan geldi. Gazetecilere takılan Papulyas, "Çadırlarınız var mı? Konutun bahçesinde size bir yer ayarlayabilirim." dedi.

TAKVİM NASIL İŞLEYECEK

Yunanistan anayasasına göre sırasıyla ilk 3 partiye verilen üçer günlük sürede hükümet kurulması halinde Cumhurbaşkanı, bütün partileri toplantıya davet ediyor. Partilerden ülkeyi seçime götürecek bir hükümet kurmalarını talep ediyor. Yine hükümet kurma başarısı gösterilemezse bu defa Yargıtay Mahkeme Başkanı başta olmak üzere 3 farklı kurumdan birine ülkeyi 30 gün içerisinde seçimlere götürecek olabildiğince geniş bir hükümet kurması talimatı veriyor.

Yunanistan'da büyük ihtimalle bir hükümet kurulamayacağı ve ülkenin 10 ya da 17 Haziran'da yeniden seçimlere gideceğine ilişkin görüş ağırlık kazanmış durumda.



Bu haber 701 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,606 µs