En Sıcak Konular

Çin'in Suriye'deki seçim beklentisi: İstikrar

7 Mayıs 2012 19:17 tsi
Çin, Suriye'de yapılan seçimlere ilişkin "ülkede istikrarın geri gelmesi adına olumlu neticelenmesini umuyoruz" açıklaması yaptı.



Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hong Lei, Pekin'deki olağan basın toplantısındaki konuşmasında, Suriye sorununun siyasi yollarla çözülmesinde şu an önemli fırsatlar bulunduğunu belirtti.

Suriye'nin doğu kesiminde son günlerde ordu ve muhalifler arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Sözcü Hong, Suriye'deki tüm tarafların, gerginliğin yumuşaması ve krizin siyasi yollarla çözümüne uygun koşullar oluşturulması için devletin ve halkların temel haklarının korunarak, ateşkes taahhüdünü yerine getirmeleri gerektiğini vurguladı. Hong ayrıca, "Taraflardan, BM Güvenlik Konseyi'nin ilgili kararlarını ve BM özel temsilcisi Kofi Annan'ın 6 maddelik önerisini uygulamanın yanı sıra, gözlemci heyetinin konuşlanmasının desteklenmesini istiyoruz." diye konuştu.

Suriye'deki seçimlerle ilgili de konuşan Hong, "Ülkede istikrarın geri gelmesi adına olumlu neticelenmesini umuyoruz." diyerek, bunun ülkedeki reform sürecine yardımcı olmanın yanı sıra, halkların reform ve kendi çıkarlarını koruma taleplerini karşıladığını da ifade etti.

FRANSA VE RUSYA'YA KUTLAMA

Hong, Fransa'da Cumhurbaşkanı seçilen Hollande'ı tebrik ettiklerini kaydederek, Çin'in Fransa'yla birlikte karşılıklı saygı, eşitlik ve temel çıkarlara önem ilkeleri doğrultusunda, iki ülke ilişkilerini geliştirmeye hazır olduğunu belirtti. Sözcü Hong, Fransa'yla birlikte kapsamlı ve stratejik ortaklık ilişkilerini yeni bir düzeye taşıyacaklarını da vurguladı.

Öte yandan Hong, Çin Devlet Başkanı Hu Jintao'un Rusya'da Devlet Başkanı görevine başlayan Putin'i arayarak, tebrik ettiğini açıkladı. Hong, Çin ve Rusya'nın stratejik alandaki kapsamlı işbirliğinin iyi neticeler vermeye devam edeceğine inandıklarını belirtti. Hu Jintao, Putin'e gönderdiği tebrik mesajında ise Putin'in liderliğinde Rusya'nın ve Rus halkının kalkınma davasında daha parlak bir sayfa açılmasını diledi. Çin'in Rusya'yla ilişkilerine büyük önem verdiğine dikkat çeken Hu, "Eskiden olduğu gibi gelecekte de Rusya'yla el ele vererek, ikili ilişkilerdeki başarılar temelinde 10 yıllık gelişme planını yerine getireceğiz. Rusya ile farklı düzey ve alanlardaki uluslararası ve bölgesel işbirliğini yoğunlaştıracak ve iki ülke arasındaki kapsamlı işbirliği ve ortaklık ilişkilerini yeni bir düzeye taşımanın yanı sıra, iki devletin ve halkın mutluluğu için çaba harcayacağız." ifadelerini kullandı.

Bu haber 663 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,242 µs