En Sıcak Konular

Merkel, Hollande ile yakın işbirliği istiyor

7 Mayıs 2012 18:45 tsi
Almanya Başbakan Angela Merkel, Fransa'da cumhurbaşkanı seçilen Sosyalist Parti adayı François Hollande'ı arayarak kutladı.

Merkel, Fransa liderini yüz yüze görüşmek üzere Berlin'e davet etti. Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle de Hollande ile 'çok yakın bir işbirliği arzu ettiklerini' söyledi.

Federal Hükümetin Basın Sözcüsü Steffen Seibert, dün geceki telefon görüşmesinde her iki tarafın Alman-Fransız ilişkilerinin önemine değindiğini ve işbirliği dilediğini söyledi.

Angela Merkel, seçim sürecinde eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile Fransa'da kameraların karşısına geçmiş ve Sarkozy'ye destek verdiğini net bir şekilde göstermişti. Merkel ile Sarkozy, Euro krizinden çıkmak için AB ülkeleri için ağır tasarruf önlemleri ve bütçe disiplini kurallarında ısrarcı olmuşlardı. Yeni Cumhurbaşkanı Hollande ise cumhurbaşkanlığı seçim kampanyası boyunca bu politikaya karşı çıkarak eleştirmiş ve Avrupa'nın büyüme ve istihdam oluşturmaya ihtiyacı olduğunu belirtmişti.

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle de seçim sonuçlarının ardından yaptığı açıklamada, Fransa-Almanya ilişkilerinin geleceğine yönelik endişeleri gidermeye çalıştı, Hollande ile 'çok yakın bir işbirliği arzu ettiklerini' vurguladı. Westerwelle, Fransızca olarak "Yeni cumhurbaşkanı için tebrikler. Avrupa bizim ortak kaderimiz." ifadelerini kullandı.

Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Sigmar Gabriel ise Merkel'in tasarruf politikasının Avrupa'yı derin bir krize götürdüğünü belirterek, Fransa'nın yeni Cumhurbaşkanı Hollande ile birlikte Avrupa'nın yeni bir yol izleyeceğine dikkat çekti. SPD Genel Sekreteri Andrea Nahles de Hollande'nin zaferi üzerine Başbakan Merkel'i eleştirerek, "Böylelikle sayın Merkel'in Avrupa'daki egemenliği sona erdi." dedi.

Öte yandan Yunanistan'da da Pazar günü yapılan seçimlerde sandıktan birinci parti olarak çıkan muhafazakar YDP partisi, hükümeti kurabilecek çoğunluğa ulaşamadı. Merkel ise Yunanistan'daki seçim sonuçlarının karmaşık olmadığını belirterek, "Önemli olan programların devam sürdürülmesi ve tasarruf yollarının korunması." diye konuştu.

Bu haber 624 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,607 µs