En Sıcak Konular

Hep hüsran, hep hüsran...

7 Mayıs 2012 17:04 tsi
Hep hüsran, hep hüsran... "Benim hayatım CHP’ye oy vermekle geçti ama hep hüsran hep hüsran."

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri geçtiğimiz Cuma, Mehmet Ali Birand’ı ağırladı. 4 Mayıs günü İbrahim Bodur Oditoryumu’nda gerçekleşen söyleşi’ye Boğaziçili öğrencilerin ilgi ve katılımı büyüktü. “Değişen ve Dönüşen Medya Üzerine” başlıklı söyleşide Türkiye’de 28 Şubat sürecinden bugüne medyanın geçirdiği değişim konuşuldu.

Boğaziçi Üniversitesi Basın ve Medya Topluluğu’nun ilk organizasyonu olan bu söyleşiye Birand’ın renkli sohbeti ve itirafları damgasını vurdu.

AK Parti’nin iktidar olduğu son on yıl düşünüldüğünde, “değişen” gazetecilerden biri olarak gösterildiği kendisine hatırlatılınca esprili bir yanıtla salonu gülümseten Birand, “Ben her zaman darbeye karşıydım, demokrasiden yanaydım. Ama kendimi elit olarak görürdüm ve ülkeyi de elitlerin yönetmesi gerektiği inancındaydım. Bende değişen bu oldu.” yanıtını verdi.

Bugün gelinen noktadan demokrasiye inanmış biri olarak memnun olduğunu ifade etti; ancak askeri baskılardan kurtulduktan sonra sivil baskılara dikkat etmek gerektiğinin önemini vurguladı.

“28 Şubat’ta Hepimiz Sınıfta Kaldık”

Mehmet Ali Birand konuşmasında 28 Şubat darbesinde medyanın etkisini ele aldı. Post-modern darbe sürecinde medya tarafında neler yaşandığı ile ilgili samimi açıklamalarda bulunan Birand: “28 Şubat’ta hepimiz sınıfta kaldık. Hem biz hem muhafazakâr medya.” ifadelerini kullanarak, o dönemde darbecilik anlayışının insanların genlerine kadar işlediğini ve “Askerdir, ne yapsa yeridir.” anlayışının genel bir kanı hâline geldiğini anlattı.

Boğaziçili öğrencilerinin tüm sorularına içten ve dürüst cevaplar veren Birand, dönemin medyasının büyük çoğunluğunun 28 Şubat’a destek verdiklerini, muhafazakâr medyanın ise fazla korkak davranarak, haklarını yeteri kadar aramadıklarını belirtti ve ekledi:“Kimsenin pek yatacak yeri yok.”

“Ahmet Altan’a hayranım.”

Söyleşi öğrencilerin sorduğu çeşitli sorularla şekillendi. Bir öğrencinin Ahmet Altan’ın köşe yazıları ile ilgili sorduğu soruya cevaben; Ahmet Altan’ın Başbakan’ın karşısında aldığı cesur ve eleştirel tavrın, kimi zaman da yerini yapılan olumlu gelişimleri alkışlamaya bırakmasına gıpta ettiğini belirtti. Gazetecilerin ve medya mensuplarının üzerinde bir baskı olup olmadığı sorusuna ise “somut” bir baskı olmadığını söyleyerek ama soyut bir “başıma bir şey gelmesin” ve “kurumum zarar görmesin” hissinin devam ettiğini anlatarak cevap verdi.

“Nitelikli muhalefet yok”

Öğrencilerden gelen bir soru üzerine Türkiye’de iktidar ve muhalefet ilişkilerini de değerlendiren Birand, “Benim hayatım CHP’ye oy vermekle geçti ama hep hüsran hep hüsran.” diyerek nitelikli muhalefet eksikliğinin önemini de vurguladı. Konuşmasını samimi bir şekilde sürdüren Birand, “Allah’a inanırım ama hepsi bu kadar…Lakin AK parti’nin yaptıklarını alkışladım ve hala alkışlarım.” diyerek doğru yaptığına inandığı uygulamalarda iktidarı desteklediğini vurguladı.



Bu haber 1,149 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,059 µs