En Sıcak Konular

Nükleer çanta el değiştirdi

7 Mayıs 2012 15:54 tsi
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin resmi olarak devlet başkanlığı yemin törenin ardından ülke ordusunun başkomutanlığını da üstlendi. Putin'e ayrıca nükleer füzelerin komutasını sağlayan 'nükleer çanta' da takdim edildi.



Geleneksel olarak nükleer füzelerin kodlarının yer aldığı komuta çantası devlet başkanına yemin törenin hemen ardından Kremlin'de teslim ediliyor.

"Nükleer çanta" dizüstü benzeri bir bilgisayardan oluşuyor. Çantada nükleer saldırılara karşı erken uyarı sistemi ve nükleer saldırı emrinin verileceği şifreler yer alıyor. Devlet başkanı çantayı kullanarak herhangi bir nükleer füzenin ateşlenmesi emrini verebiliyor. Ancak Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanında bulunan çantalardan da onay gelmesi gerekiyor.

Stratejik Kuvvetler Komutanlığı ile uyumlu olan kodlar kullanılarak nükleer füzelerle ilgili kontrol sağlanıyor. Nükleer çantanın diğer ikisi ise Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığında bulunuyor.

Nükleer çantanın oluşturulması fikri, 1970'lı yıllara dayanıyor. Bu tarihe kadar, ülkenin başkomutanı askeri tesise gelerek, nükleer arsenalın çalışmasına katılabilirdi. Nükleer çanta, 1983 yılında eski SSCB Savunma Bakanı Dmitri Ustinov ve Genelkurmay Başkanı Nikolay Ogarkov'un girişimleriyle Sovyet bilim adamlarınca yapılarak devreye girdi. 1984 yılında ise eski SSCB lideri Konstantin Çernenko'ya teslim edildi. Nükleer çantanın hangi özelliği taşıdığına ilişkin sırrı ise 1991 yılı Ağustos Darbesi mimarlarından biri olan eski SSCB Savunma Bakanı Dmitri Yazov soruşturma sırasında açıklamıştı.

YELTSİN HASTANEDEYKEN BİLE ELİNDEN ÇANTAYİ BIRAKMAMIŞ

Çantayla ilginç olay ise 1996 yılında yaşandı. Kalp ameliyatı sırasında eski Başkan Boris Yeltsin, çantayı başka yetkiliye teslim etmemişti. Yelstin'in koruma müdür yardımcısı Gennadiy Zaharov'un anlattığına göre, Yelstin'e ameliyat yapılırken, nöbetçi askerler ellerinde nükleer çanta ile koridorda hazır bekliyorlardı. Yeltsin ameliyatın ardından kendine gelir gelmez ilk iş olarak çantanın kendisine teslim edilmesini istemişti.

(CİHAN)



Bu haber 678 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,274 µs