En Sıcak Konular

Sahte belgeler, en çok havalimanı ve hudut kapılarında

7 Mayıs 2012 13:05 tsi
Mali suç türlerinin işlenmesi sürecinde basamak işlevi gören sahte belgeler, genellikle yolcu hareketliliğinin fazla olduğu havalimanı, hudut kapılarının bulunduğu veya ticari hareketliliğin fazla olduğu bölgelerde ele geçiriliyor.

Belgede sahtecilik suçları ile mücadelede 2011 yılı içerisinde; 26'sı planlı olmak üzere 5 bin 217 operasyon gerçekleştirildi. Yapılan operasyonlarda 10 bin 384 şüpheli şahıs yakalandı. En çok sahte belge ele geçirilen iller sırasıyla; İstanbul, Antalya, Hatay, Denizli, Mersin, Gaziantep, Kocaeli, Konya, Balıkesir, Bursa.

Emniyet Genel Müdürlüğü 'Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı (KOM) 2011 Yılı Faaliyet Raporu'na göre sahte belgelerin toplu bir şekilde üretildiği matbaa ve imalathanelere yönelik olarak yapılan operasyonlarda farklı kurumlara ait çok sayıda sahte belge, mühür, kaşe ve bandrol ele geçirildi. Söz konusu operasyonlarda bazı ülkelere ait içki ve sigara bandrolleri, yemek kartları, otobüs biletleri ile farklı ülkelerde karayolu taşımacılığında geçerli olan sertifikaların sahteleri bulundu.

Güvenlik unsurları itibari ile daha donanımlı yeni pasaportların kullanılmaya başlanması ile ise pasaport sahteciliğinde azalma yaşandı. Ayrıca, Türkiye ile bazı ülkeler arasındaki vize uygulamasının kaldırılması, vize
ve vize müracaatında kullanılan belgelerin sahteciliğinde azalmaya neden oldu. Diğer yandan, özel bir firma tarafından tutulan araç muayene verilerinin POL-NET üzerinden sorgulanabilir hale getirilmesi de sahte araç muayenesi olaylarında azalmaya yol açtı.

TEFECİLİK ÜLKENİN GÜNEYİNE KAYDI

Rapora göre tefecilik suçu ile mücadele çalışmaları kapsamında; 2011 yılı içerisinde 602 operasyon gerçekleştirildi. Bu operasyonlarda bin 532 şüpheli hakkında işlem yapıldı. 2011 yılında tefecilik suçlarında özellikle Ankara ve İstanbul ile birlikte Türkiye'nin güney kesimleri öne çıktı. Bunun yanı sıra, Batı ve Doğu Karadeniz bölgelerinde bulunan illerde ise tefecilik suç soruşturmaları yapılmadı.

Tefecilik suçlarına karşı 2007 yılında 11; 2008 yılında 14; 2009 yılında 39; 2010 yılında 31; 2011 yılında 69 planlı operasyon gerçekleştirildi. Raporda, özellikle 2011 yılında; önceki yıllara oranla tefecilik suçlarına yönelik gerçekleştirilen planlı operasyonlarda ciddi oranda artış yaşandığı ifade edildi.

Parada sahtecilik suçları ile mücadele kapsamında 2011 yılı içerisinde; 34'ü planlı olmak üzere 4 bin 253 operasyon gerçekleştirildi. Yapılan operasyonlarda 5 bin 506 şüpheli şahıs yakalandı. Ayrıca sahte banknot, sahte madeni para ve sahte altın imalathanelerine yönelik olarak da toplam 10 operasyon gerçekleştirildi.

İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve Gaziantep başta olmak üzere ekonomik canlılığın fazla olduğu illerin ve önemli güzergâhlar üzerinde bulunan iller, sahte para yakalamalarında öne çıktı. 2011 yılında ele geçirilen sahte paralar arasında önceki yıllarda olduğu gibi sahte TL banknot ve madeni paralar ilk sırada yer alıyor. Sahte ABD
Dolarları da önemli bir paya sahip.

BİLGİ DÜZEYİNE GÖRE KUPÜR MİKTARI DEĞİŞİYOR

Sahte paranın piyasaya sürülmesi esnasında kullanılan yöntem, piyasaya sürüldüğü yer ve mağdurun bilgi düzeyine göre kupür miktarı farklılık arz ediyor. 2011 yılında Türkiye'de daha çok 100 TL ve 50 TL banknotların sahteleri piyasaya sürüldü. Sahte euro bazında, 2011 yılında Türkiye'de en çok piyasaya sürülmeye çalışılan para, 500'lük banknotlar. Ayrıca 2011 yılında yapılan bir operasyonda tek seferde 963 adet sahte madeni euro ele geçirildi.

Vergi kaçakçılığı suçları ile mücadele kapsamında ise 2011 yılı içerisinde; 5'i planlı olmak üzere 283 operasyon gerçekleştirildi. Yapılan operasyonlarda 530 şüpheli şahıs ile birlikte yüklü miktarda sahte fatura ele geçirildi. 2011 yılı içerisinde vergi kaçakçılığı suçları ile mücadele çalışmaları kapsamında yürütülen soruşturmalarda yaklaşık 1 milyar TL değerinde sahte fatura ele geçirildi.

Hayali ihracat, akaryakıt kaçakçılığı ve ihaleye fesat karıştırma gibi suçları işleyen suç organizasyonlarının paravan şirketlerden sahte fatura temin ederek suç faaliyetlerini gizlemeye çalıştıkları tespit edildi. 

Bu haber 584 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,435 µs