En Sıcak Konular

Yunanistan'da radikaller yükselişte

7 Mayıs 2012 11:46 tsi
Yunanistan'da radikaller yükselişte Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas, dün yapılan seçimlerden birinci çıkan muhafazakar Yeni Demokrasi partisi lideri Antonis Samaras'a hükümeti kurma görevini verecek.

Papulyas, bugün ilk görüşmesini Başbakanı Lukas Papadimos'la yapacak. Daha sonra hükümeti kurma görevini vermek üzere Samaras'ı kabul edecek. 

Aylardır ekonomik kriz ve siyasi kaosun pençesinde kıvranan Yunanistan'da dün yapılan erken seçimler, belirsizliği daha da artırdı.
38 yıldır ülkeyi dönüşümlü olarak tek başına yöneten iki büyük parti muhafazakar Yeni Demokrasi (YDP) ve sosyalist PASOK'un büyük hüsran yaşarken, radikal son ittifak SİRİZA büyük sürpriz yaparak yüzde 15'i aştı.

Katılım oranının yüzde yüzde 62 olduğu civarında seçimde Türkiye saati ile 24.00'teki oy oranları şöyle sıralandı: YDP yüzde 20.35, Radikal Sol İttifak SİRİZA yüzde 15.8, PASOK yüzde 14.10, Bağımsız Yunanlılar yüzde 10,35, Yunanistan Komünist Partisi yüzde 8.37, aşırı sağcı Altın Şafak yüzde 6.84 Demokratik Sol yüzde 6.

Batı Trakya'daki Türk azınlığı temsil eden iki kişinin de meclise girmesi bekleniyor. Kesin sonuçların pazartesi günü belli olması beklenirken, şimdiden muhtemel hükümet senaryoları masaya yatırılıyor. Buna göre çok konuşulan 7 hükümet senaryosu şöyle:

1.Bazı partilerin dışarıdan desteklediği tek başına YDP hükümeti. 2. YDP'nin liderliğinde diğer sağ partilerinin katılımıyla oluşturulacak bir koalisyon. 3. PASOK'tan dış destek alarak oluşacak bir YDP hükümeti. 4. YDP ile PASOK tarafından oluşturulacak bir koalisyon. 5. İki büyük parti (YDP ve PASOK) başta olmak üzere diğer partilerin de katılımıyla oluşturulacak geniş çaplı bir koalisyon. 6. YDP ve PASOK partilerinin desteğini alacak ve teknokratlardan oluşacak bir hükümet. 7. Sırasıyla 3 partiye verilecek üçer günlük sürenin ardından hükümet kurma çabalarının başarısızlıkla sonuçlanması ve yeniden seçime gidilmesi. 

Cihan



Bu haber 629 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,036 µs