En Sıcak Konular

Rum ekonomisi ''bitkisel hayatta''

7 Mayıs 2012 09:28 tsi
Kıbrıs Rum Kesimi ekonomisi, günde 3 milyon avro boçlanıyor.

Ekonomik kriz yaşayan Kıbrıs Rum ekonomisinin ''bitkisel hayatta'' olduğu, günde 3 milyon avro borçlandığı, Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın tedbir almamakta ''inat ettiği'' değerlendirmesi yapıldı.
 
Rum Politis gazetesinde yer alan ve Rum ekonomisinin değerlendirildiği haberde, kamu borcunun 4,2 milyar avro artarak 12,7 milyar avroya ulaştığı belirtilerek, ekonomi için ''bitkisel hayatta'' nitelemesi yapıldı.
 
Rum lider Hristofyas'ın göreve geldiği 2008'den bu yana 2 maliye bakanını ''yediği'', şimdiki Maliye Bakanı Vasos Şarlis'in de ''sinir krizinin'' eşiğinde olduğu bildirildi.
 
Hristofyas, göreve geldiğinden bu yana, üç maliye bakanı ve Merkez Bankası başkanının tedbir alınması yönündeki uyarılarını dikkate almamakla eleştiriliyor.
 
Rum Merkez Bankası eski Başkanı Athanasios Orfanidis'in Rum Meclisi Maliye Komitesi'nin geçen haftaki toplantısında yaptığı konuşmada ''ülke ekonomisi kritik dönemler geçiriyor. Yalnız Güney Kıbrıs ekonomisi ve halkın refahı değil; milli varlığımız da tehlike altında'' ifadesini kullandığını hatırlatan gazete, Rum ekonomisinin durumunu hiçbir siyasi yetkilinin bu kadar kara renklerle tarif etmediğine dikkati çekti.

19 Kez Puan Düşürüldü

 Rakamların ve istatistiki verilerin ''şok edici'' olduğuna işaret edilen haberde şu değerlendirmeler yapıldı:
 
''Puan düşürmelerin başladığı Kasım 2010'dan beri Güney Kıbrıs ekonomisinin puanı, her üç kredi derecelendirme kurumu tarafından tam 19 kez düşürüldü ve 18 ay içerisinde puanı; A ;dan 'çöp' düzeyine yuvarlandı. Tehlike çanlarının 19 kez çalmasına karşın hükümet düşüşü engellemek için bugüne kadar hiçbir kalıcı tedbir almadı.Üç maliye bakanı, sorunu fark ettiklerini ve çabaladıklarını gösterdi. Muhalefet bedeli paylaşmayı arzu etmekle kalmadı, tedbir alınması için baskı da yaptı. Bütün uluslararası kurumsal organlar Güney Kıbrıs'a; tedbir alması gerektiği telkininde bulundu. Ancak bütün çabalar ve bütün çağrılar, her çabayı ve her inisiyatifi engelleyen bir kişinin 'inadına' tosladı. Hristofyas'ın 4 yıllık iktidarı sırasında kamu borcu 4,2 milyar avro artarak 12,7 milyon avroya ulaştı. Yani o zaman devletin 8,5 milyar avro olan birikmiş borcu yüzde 50 oranında arttı. Hristofyas'ın aradığı yeni kredilerle de görev süresi bitene kadar yüzde 75'e çıkacak. Hükümet iktidarda olduğu her gün için 3 milyon avro borçlandı ve yaz döneminde likiditesinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalacak.''

trthaber


Bu haber 599 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,816 µs