En Sıcak Konular

Barzani: Türkiye stratejik ortağımız

7 Mayıs 2012 08:56 tsi
Barzani: Türkiye stratejik ortağımız Neçirvan Barzani, Türk gazetecilerin gündemdeki konulara ilişkin sorularını cevaplandırdı.

Koç Topluluğu gibi Türkiye'nin diğer büyük gruplarını da Kuzey Irak'a yatırım yapmaya davet eden Bölgesel Yönetim Başbakanı Neçirvan Barzani, "Biz Türkiye ile her yönden iyi bir ilişkide bulunmayı teşvik ediyoruz. Her geçen gün daha iyi olmasını diliyoruz." dedi. Başka Türk şirketleriyle de yatırım için görüşmeleri olduğunu ifade eden Barzani, tüm alanlarda Türk firmalarının gelmesini istedi.

Savaşın ardından inşa süreci devam eden Kuzey Irak'a Türk şirketleri büyük ilgi gösteriyor. Bölgesel Yönetimin Başbakanı Neçirvan Barzani, K. Irak'ın ekonomik durumunun her geçen gün daha iyiye gittiğini belirterek, Türk işadamlarını yatırıma çağırdı. Türkiye'nin Almanya'dan sonraki en büyük ticaret ortağı olduklarını vurgulayan Barzani, "Bizim piyasamız ve pazarımız herkese açık. Ama söz konusu olan Türkiye ise biz Türkiye'yi komşu olmakla beraber stratejik bir ortak olarak görüyoruz." dedi.

Koç Topluluğu'nun Erbil'de Divan Oteli'nin açılışını yapan Neçirvan Barzani, Türk gazetecilerin gündemdeki konulara ilişkin sorularını cevaplandırdı. Türkiye'nin en büyük gruplarından biri olarak Koç'un Erbil'de iş yapmaya karar vermesinin kendileri için önemine işaret eden Barzani, "Benim şahsen Sayın Mustafa Koç Bey ile kardeşçe bir ilişkim var. Koç Topluluğu gibi büyük grupların buraya gelerek yatırım yapmalarını bekliyoruz, diliyoruz. Biz Türkiye ile her yönden iyi bir ilişkide bulunmayı teşvik ediyoruz." şeklinde konuştu. Bazı şirketlerin K. Irak'ta sıkıntılarla karşılaştığı, iki senedir yatırım izni bekleyen yatırımcılar olduğu yönündeki soru üzerine Barzani, bu aksaklıkların bölgenin geçiş süreci yaşamasından kaynaklandığını ifade etti. Konuyla ilgili olarak kabinede bir komisyon oluşturduklarını ve aksaklıkları tespit ettiklerini vurgulayan Barzani, problemleri gidermeye yönelik yasal düzenlemeler yaptıklarını açıkladı. Türk şirketlerinin bölgede çok başarılı işler de yaptığını vurgulayan Barzani, "Ekonomik açıdan biz Türkiye'yi ortak bir stratejiye dönük bir ortak olarak görmekteyiz. Yolumuza çıkan tüm problemleri çözebilmek için tüm adımları atmaya hazırız." ifadelerini kullandı. Barzani, petrol üretimi konusunda Türkiye'nin tecrübelerinden faydalanmak istediklerini, inşa halindeki iki rafineriden birisinin Türk şirketi Genel Enerji tarafından yapıldığını kaydetti. TPAO'nun bölgede yatırım için bir girişimi olup olmadığını soran Türk gazetecilere, "Gelmesini diliyoruz. Bizim mesajımız katılmaları yönünde." şeklinde cevap verdi.

K. Irak Bölgesel Yönetimi Başbakanı Barzani, Bağdat yönetimiyle özellikle petrol gelirlerinin transferi konusunda bazı problemler yaşadığı, Exxon Mobil ile bir anlaşma olduğu, sonra Bağdat yönetiminin bunu kabul etmediği yönündeki sorusu üzerine de, gelirlerden kendilerine pay verildiğini, ancak her zaman problemler yaşandığını ifade etti. Kürdistan bölgesi olarak anayasada yer alan hakları bulunduğuna işaret eden Barzani, "Eğer bu konuda anayasada bizim hakkımız olmadığını Exxon Mobile düşünürse gelip de tabii ki buraya yatırım yapmaz. Şüphesiz ki yapmış olduğumuz, anayasada yer alan haklarımızı aramaktır. Burada olan problem, anayasada yer alan haklarınızı aramayın, diyorlar. Tarafsız bir tarafın gelerek bu konuda hakkımız var mı yok mu görmeleri gerekiyor. Anayasada gelir paylaşımı belli. Irak anayasasında 'Irak'ta olan petrol tüm Irak halkınındır.' yazıyor. Biz Kürdistan bölgesinden sorunsuz olarak yüzde 17'sini almak istiyoruz. Eğer Bağdat petrolün paylaşım yasasını tam olarak uygularsa tabii ki sıkıntı olmaz." dedi.

Mesud Barzani'nin, "Eğer aramızdaki sorunlar çözülmezse ayrılmayı düşünebiliriz. Bu konuyu eylülde referandumla halkımıza sunarız." yönündeki açıklamasının hatırlatılması üzerine, Neçirvan Barzani, bu açıklamanın sadece Kürt bölgesi için değil tüm Irak için geçerli olduğunu kaydetti. Barzani, problemlerin çözümü için birinci seçeneğin Irak'ın toprak bütünlüğüne yönelik olduğunu, kendilerinin de bu çizgide gayret gösterdiklerini kaydetti. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın ilk kez kendisini aramasının çok anlamlı olduğunu belirten Neçirvan Barzani, "İnşallah yakın zamanda ben de Ankara'ya ziyarete geleceğim. Bu ilişkimizin geleceğinin daha da gelişeceğine inanıyoruz. Bence Türkiye Irak'ın en iyi konumdaki komşusudur. Türkiye tüm Irak'taki oluşumlar için hayırsever bir rol oynamaya çalışmıştır." ifadelerini kullandı.

Erbil, İstanbul'dan daha güvenli

Türk işadamlarının K. Irak'ın güvenliği konusunda endişeye kapılmamasını isteyen Barzani, "Tüm göstergelere dayanarak yüzde 100 güvenli olduğunu söyleyebilirim. Üzülmenizi istemem ama kesinlikle İstanbul'dan daha güvenli." diye konuştu. Kürdistan bölgesinin ekonomik durumunun her geçen gün daha da iyiye gittiğini vurgulayan Neçirvan Barzani, birkaç yıl öncesine kıyasla bugünkü durumun çok daha iyi olduğunu, ama önlerinde almaları gereken çok uzun bir yol olduğunu söyledi. 4 bin 400 dolar olan kişi başına düşen milli gelirin her geçen gün arttığına dikkat çeken Barzani, Türkiye ile ticaret hacimlerinin 8 milyar dolara yaklaştığını, İran ile bu rakamın 4 milyar dolar seviyesinde olduğunu belirtti.

zaman


Bu haber 1,370 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,850 µs