En Sıcak Konular

İsrail'den Türkiye itirafı...

7 Mayıs 2012 08:34 tsi
İsrail'den Türkiye itirafı... İsrail ordusunun raporundaki, “Mavi Marmara olayında sadece operasyonel hatalar” yapıldı ifadesine tepki gösteren uluslarararası gözlemcilerin oluşturduğu Turkel Komisyonu, “Bu olayı siviller araştırsın” dedi.

Mavi Marmara baskınını araştırmak için İsrail hükümetinin kurduğu resmi araştırma komisyonu Turkel, İsrail ordusunun kendi iç soruşturmasının yeterli olmadığını tespit ederek, ordunun sivil denetime açılmasını istedi.
 
Turkel Komisyonu raporunun ilk kısmının açıklanmasından 18 ay sonra hazırlanan ikinci kısmı “askerlerin savaş suçları ya da insan hakları ihlallerine karıştığı durumlarda sivil yargıçların soruşturmanın gerektiğine” vurgu yapıyor. Tavsiye niteliğindeki rapor Başbakan Binyamin Netanyahu’ya sunulduktan sonra halka açıklanacak.  İsrail’de yayımlanan Haaretz gazetesinin haberine göre komite; ordunun, istihbarat servisi Shin Bet, polis ve hapishane görevlilerin Mavi Marmara baskını ve sonrasındaki tutumlarına ağır eleştiriler getiriyor. 23 Ocak 2011’de açıklanan raporunun birinci kısmında Mayıs 2010’da 9 Türk’ün ölümüyle sonuçlanan operasyonu “meşru” ilan etmekle birlikte yanlış yürütüldüğünü bildiren komisyon, bu defa ordunun gerçekleştirdiği iç soruşturmayı eleştirecek. Raporun ikinci bölümünde yer verilecek başlıca tavsiyenin “ordu tarafından gerçekleştirilen soruşturmaların daha iyi denetlenmesi” olacağını kaydeden gazete, raporun bu açıdan hem İsrail’de, hem de yurt dışında yankı bulması beklendiğini de kaydetti. Haaretz, komisyonun tavsiyesinin Filistinlilere muamele konusunda da emsal oluşturacağını öne sürdü.  Rapor sivil makamların denetim yetkisini artırırken; ordu, iç istihbarat servisi Shin Bet, polis ve cezaevi yönetimlerince işlenen savaş suçlarının halen nasıl soruşturulduğunu incelediğini kaydetti.

Rapordaki savaş suçu iddiaları

Komisyon çalışmaları sırasında da sivil Filistinlilerin yaralandığı veya öldürüldüğü 60’dan fazla olayla, filo baskınından sonra yapılan şikayetler konusunda bilgi talebinde bulunduğunu yazdı. Ordunun Eiland soruşturmasının, filonun gelişi öncesi ve sırasında deniz kuvvetleri, istihbarat ve genelkurmayın hatalarını tespit ettiğini anımsatan Haaretz, “Turkel soruşturmasının da, genel olarak Eiland’ın raporunu ve ordunun soruşturmalarını eleştirmesi bekleniyor” dedi. Haaretz, sert eleştirilere karşın Netanyahu hükümeti ve güvenlik kurumlarının raporu kabul etmelerinin beklendiğini de belirterek “farklı bir tutum, güvenlik kurumlarının ve genel olarak İsrail’in inandırıcılığına ciddi zarar verir” uyarısına yer verdi.
 
Turkel’in üyeleri

-  Başkan: Jacob Turkel - Eski Yüksek Mahkeme Başkanı

-  Amos Horev - Emekli Genelkurmay Başkanı

-  Miguel Deutch - Tel Aviv Üniversitesi’nde hukuk profesörü

-  Reuven Merhav - eski Dışişleri Bakanlığı müsteşarı

-  Uluslararası Gözlemciler:

-  David Trimble (Britanya) - Eski Kuzey İrlanda Başbakanı

-  Ken Watkin Q.C. (Kanada) - Kanada Askeri Mahkemesi’nin eski başsavcısı

milliyet


Bu haber 846 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,378 µs