En Sıcak Konular

Genelkurmay'dan bir açıklama daha

6 Mayıs 2012 14:26 tsi
Genelkurmay'dan bir açıklama daha Genelkurmay Başkanlığı, Türk Silahlı Kuvvetlerinde subaylara verilen eğitim hakkında açıklama yaptı.

Açıklamada eğitim sürecinin hiçbir safhasında darbeler, devlet yönetimine müdahale gibi konuları içeren veya bu yönde yorumlara yol açacak şekilde bir eğitim verilmediğini vurgulandı. Genelkurmay, ortaöğretim okulları ile harp okullarında okutulan derslerin listesini de yayınladı.
 
Çeşitli basın ve yayın organlarında Türk Silahlı Kuvvetlerinde verilen eğitimin değişmesi konusunda yer alan haberlere ilişkin olarak, Türk Silahlı Kuvvetleri eğitim kurumlarında uygulanan eğitim sistemini anlatan açıklayıcı bilgi notu ile ders çizelgeleri ve askeri ders içeriklerinin, şeffaflığın bir göstergesi olarak 17 Eylül 2011 tarihinde Genelkurmay internet sitesinde yayımlandığı hatırlatıldı. Söz konusu açıklamaya rağmen bazı basın ve yayın organlarında Türk Silahlı Kuvvetlerinin eğitim sistemine ilişkin çeşitli haber ve yorumlar yer almaya devam ettiğinin belirtildiği açıklamada, bu sebeple; Türk Silahlı Kuvvetlerinin eğitim sistemiyle ilgili konularda kamuoyunun daha ayrıntılı şekilde bilgilendirilmesi maksadıyla bilgilerin paylaşılması gereği duyulduğu ifade edildi.
 
Türk Silahlı Kuvvetleri eğitim ve öğretim sisteminin temel hedefinin her zaman muharebeye ve göreve hazır, kazanmaya azimli, yüksek vazife şuuruna, mutlak itaate, üstün fizik ve moral gücüne, çağın gerektirdiği bilgi ve beceriye sahip, çok iyi yetişmiş personele sahip olmak olduğu vurgulanan açıklamada, Türk milli eğitim sisteminin bir parçası olan Türk Silahlı Kuvvetleri eğitim kurumlarının sisteminin ise subaylara insani, milli, ahlaki ve mesleki niteliklerin kazandırılması ve bu niteliklerin 'yaşam boyu eğitim' felsefesi ışığında personelin kariyer planlamasına uygun olarak idamesini hedeflemek olduğu kaydedildi.
 
Türk Silahlı Kuvvetleri subay eğitim sisteminin orta dereceli askeri okullar (Askeri liseler) ve yükseköğretim kurumlarından (Harp Okulları ve Harp Akademileri) oluştuğunun dile getirildiği açıklamada, "Askeri liselerde, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı hazırlık sınıfı bulunan Anadolu liselerine denk eğitim verilmektedir.
 
Ders çizelgeleri, kuvvet komutanlıklarının yapısına uygun seçmeli dersler dahil edilerek, MEB tarafından onaylandıktan sonra uygulanmaktadır. Seçmeli dersler Gemicilik, Astronomi ve Uzay Bilimi, Temel Değerler, Havacılığa Giriş gibi her kuvvet komutanlığının kendi yapısına uygun dersler yanında, öğrencilerin duygusal ve sosyal farkındalıklarını artırmaya yönelik Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Demokrasi ve İnsan Hakları, Sosyoloji, Psikoloji ve Mantık gibi derslerden oluşmaktadır.
 
MEB tarafından onaylanan ders çizelgeleri haricinde herhangi bir ders okutulmamaktadır. Harp okullarında ders çizelgeleri YÖK Kanunu ile Türk Silahlı Kuvvetleri ihtiyaçlarına göre düzenlenmiştir. Kara Harp Okulunda Sistem Mühendisliği bölümünün yanı sıra 2012-2013 eğitim-öğretim yılından itibaren ilave edilecek Elektronik Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Kamu Yönetimi ve İşletme, Deniz Harp Okulunda; Endüstri Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Gemi İnşa Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği ve Elektrik/Elektronik Mühendisliği, Hava Harp Okulunda ise; Havacılık Mühendisliği, Elektronik Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği bölümlerinde, lisans seviyesinde eğitim verilmektedir.
 
Lisans programlarının denklikleri, Yükseköğretim Kurumu'nun standartlarına uygun olacak şekilde belirlenmektedir. Harp okullarında, YÖK paralelindeki mesleki ve bilimsel derslere ilave olarak askeri eğitimin gereği olan dersler de verilmekte ve eğitim-öğretim dönemi içinde derslerden sonra ve yaz mevsiminde askeri eğitimler planlanıp icra edilmektedir. Ayrıca her harp okulunun bünyesinde bulunan enstitülerde, sivil müdavimlere de açık olan, yüksek lisans ve doktora programları devam etmektedir.
 
Harp akademilerinde YÖK tarafından denkliği tanınmış yüksek lisans programı, Stratejik Araştırmalar Enstitüsü'nde ise sivil müdavimlerin de iştirak edebildiği yüksek lisans ve doktora programları yürütülmektedir. Ayrıca subay ve astsubaylar, yurt içi ve yurt dışındaki üniversitelerde gerek kendi nam ve hesaplarına gerekse Türk Silahlı Kuvvetleri nam ve hesabına yüksek lisans ve doktora eğitimlerini sürdürmektedir." denildi.
 
Türk Silahlı Kuvvetleri eğitim kurumlarının 21'inci yüzyıldaki gelişmeleri de dikkate alarak sürekli değişim ve gelişimi esas alan bir yapıda, teknolojik gelişmeleri kavrayabilecek, üstün teknoloji ürünü her türlü silah sistemini etkinlikle kullanıp komuta edebilecek şekilde personelini yetiştirmeyi hedeflediğine dikkat çekilen açıklamada, Türk Silahlı Kuvvetleri ortaöğretim kurumlarında eğitim öğretim faaliyetlerinin MEB Askeri Liseler Haftalık Ders Çizelgesi'ne uygun olarak sürdürüldüğü belirtildi.
 
Yükseköğretim kurumlarının ders çizelgelerinin ise ulusal ve uluslararası standartlara uygun bir biçimde, YÖK Kanunu ve askeri ihtiyaçlar dikkate alınarak hazırlandığının anlatıldığı açıklamada, eğitim sürecinin hiçbir safhasında darbeler, devlet yönetimine müdahale vb. konuları içeren veya bu yönde yorumlara yol açacak şekilde bir eğitim verilmediği vurgulandı.
 
cihan


Bu haber 920 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,223 µs