En Sıcak Konular

ABD'nin köpeklerini Türk polisi yetiştirecek

6 Mayıs 2012 12:12 tsi
Uyuşturucuyla mücadelede önemli rol oynayan dedektör köpeklerin yetiştirildiği Köpek Eğitim Merkezi (KEM) hedef büyüttü.

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'nın Ankara Gölbaşı'ndaki Köpek Eğitim Merkezi (KEM), branşlarına her yıl yenisini ekliyor. Bu yıl, 'banknot arama' ve 'iz sürme'de birçok ülkenin dikkatini çeken KEM, Amerika'nın da yakın markajında. Dünyada bir ilki gerçekleştirerek 6 aylık köpekleri göreve başlatan merkez, uzmanların dikkatini çekmiş. Yakın zamanda merkezi ziyaret eden Amerikalı heyet, eğitim metotlarını çok beğendiklerini söyleyerek, "Siz köpek eğitiminde oldukça ileridesiniz. Bize de köpek yetiştirir misiniz?" teklifinde bulunmuş. Talebi kabul ettiklerini belirten KEM Şube Müdürü Oğuz Aydın şimdi ABD için köpek yetiştireceklerini söylüyor. Bugüne kadar başta Fransa olmak üzere birçok Avrupa ülkesinin köpek yetiştirirken Türkiye'yi model aldıklarını ifade ediyor.

Bu yıl ithalatı durdurduklarını, kendi köpeklerinin üretimine başladıklarını anlatan Oğuz Aydın daha önce Avrupa'dan yüksek meblağlarla köpek satın alındığını söyledi. Yetişmiş köpek fiyatlarının 20 bin dolardan başladığını dile getirerek damızlık yavrularla yüksek maliyetten kurtulacaklarını kaydetti.

Dedektör köpek, zeki ve oyuncu olmalı

KEM Şube Müdürü Oğuz Aydın'ın verdiği bilgiye göre köpeklerin yüzde 20'si vatandaştan alınıyor. Akıllı, tiyatrocu, cesaretli ve sosyal zekâsı yüksek olan hayvanlar seçiliyor. Köpeğin oyuncu, hırslı, itaatkâr olduğunu, yüksekten korkmadığını ve kalabalıkta paniğe kapılmadığını ölçen bir test uygulanıyor. Hayvan testten geçerse eğitime hak kazanıyor.

Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın köpekleri de KEM'in eğitiminden geçiyor. Başbakan Erdoğan'ın koruma ekibine son 6 ayda Mızrak, Balyoz ve Timsah adında 3 köpek tahsis edilmiş. 2007 yılında Başbakan'ın koruma ekibine katılan Alman kurdu Mızrak, talihsiz bir kaza ile ayağını kırınca emekliye ayrılmış. Veterinerler, Mızrak'ın uyutulmasını tavsiye etmiş ancak Başbakan, "Ölene kadar bakacağım." deyince dedektör köpek, emeklilik günlerini Erdoğan'ın bahçesinde geçirmeye başlamış.

Bu yıl kırsalda esrar ekimi artmış. Üretim artışına paralel olarak da köpekler zor şartlara göre yetiştirilmeye başlanmış. KEM Şube Müdürü Oğuz Aydın, dedektör köpeklerin uyuşturucuyu maddenin cinsine göre belirleyebildiğini ve hatta esrar çıkan paketlerin üzerindeki parmak izlerini dahi bulabileceklerini belirtiyor. Merkez, yurtdışına kurs verirken ülke genelinde de eğitimlerini sürdürüyor. Hava Kuvvetleri, Milli İstihbarat, Jandarma, Sivil Savunma, Gümrük Muhafaza, TÜBİTAK ve Ankara Büyükşehir Belediyesi, KEM'in geçmiş yıllardaki sıkı müşterileri arasında. Ancak, KEM onlara uzman eğitmenler yetiştirince yükünü hafifletmiş. Merkezin daimi müşterisi ise narkotik.

zaman




Bu haber 733 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,515 µs