En Sıcak Konular

Türkiye'ye hortum uyarısı

5 Mayıs 2012 14:32 tsi
Türkiye'ye hortum uyarısı Küresel ısınma nedeniyle Türkiye'de hortumların sayısı, şiddeti ve oluş süresinde artış görüleceği bildirildi.



İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Afet Yönetimi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, 1960 ile son 10 yılın verileri karşılaştırıldığında, meteorolojik afetlerin 3 kat fazla meydana geldiğini, 9 kat fazla ekonomik kayba neden olduğunu söyledi.

Meteorolojik veriler incelendiğinde, 1940-2000 yılları arasında, fırtınanın yüzde 27 ile en çok gerçekleşen doğal afet olduğunu, son 10 yılda bu oranın yüzde 33'e çıktığını belirten Kadıoğlu, bunun küresel iklim değişikliğinden dolayı yer seviyesindeki aşırı ısınmadan ve fırtınaların takip ettiği yollardaki değişikliklerden kaynaklandığını anlattı.

Kadıoğlu, dünya genelinde olduğu gibi Türkiye'de de küresel iklim değişikliği nedeniyle kuraklık, sıcak hava dalgaları, ani seller, deniz suyu seviyesinde yükselme gibi meteorolojik afetlerin artmasının beklendiğine dikkati çekerek, ''Türkiye'de hortumların hem oluşum sayısı hem de şiddeti ABD'ye göre çok düşük. Ama Türkiye'nin hortum gerçeğinden tamamen soyutlanması kesinlikle mümkün değil. Hatta Türkiye'de gelecekte hortumların sayısı, şiddeti ve etkili olduğu sürede artış olacak'' dedi.

''Türk insanı hortuma da rüzgara da kasırga diyor''

Hortumların 100 ile 600 metre çapında bir alanı, ABD'de görülen tayfunların ise 500 kilometrelik büyük bir alanı etkilediğini dile getiren Kadıoğlu, Türkiye'de insanların birçoğunun, hortumun ne olduğunu bilmediğini, tayfuna da hortuma da rüzgara da ''kasırga'' dediğini anlattı.

''Çök, kapan ve tutun kuralı uygulanmalı''

Elazığ'ın Maden ilçesinde bir şantiyede meydana gelen hortumda 6 işçinin hayatını kaybettiğini anımsatan Kadıoğlu, ''Hortumun sesi tren sesi gibidir. Hayatını kaybeden işçiler, büyük bir ihtimalle bu sesin ne olduğunu anlamamışlardır'' dedi.

Hortumdan kaçarak kurtulmanın imkansız olduğuna işaret eden Kadıoğlu, ''çök, kapan ve tutun'' kuralını uygulanması gerektiğini vurguladı. Kadıoğlu, ''Hortum etrafa şarapnel parçaları gibi bir sürü şey fırlatıyor. Camlardan uzak bir yere geçin, dışarıdaysanız da çukur bir yere kapanın'' diye konuştu.

Türkiye'de afet denilince akla sadece depremin gelmesinin yanlış olduğunu ifade eden Kadıoğlu, gelecekteki artışlar göz önünde bulundurularak, hortumun da afet kapsamında sayılması gerektiğini sözlerine ekledi.

A.A.



Bu haber 828 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,273 µs