En Sıcak Konular

1 Mayıs'ın ardında devlet içindeki devlet çetesi var

5 Mayıs 2012 11:34 tsi
Taraf gazetesi yazarı Halil Berktay'ın 1 Mayıs 1977'de yaşanan olaylarla ilgili, "Ateş açıldığı palavra. Birbiriyle çatışan solcular kendi rezaletinden mağduriyet yarattı" şeklindeki sözleri, Taksim'de o gün yaşanan trajik olayları tekrar gündeme get



Uzun yıllar Kanlı 1 Mayıs'ın mahkeme sürecini takip eden DİSK avukatı Rasim Öz, Berktay'ın olayları çarpıttığını söyledi.

"Ateş edenleri gördüm" diyen Öz, "Polisin 'boşalttık biz güvenliği aldık' dediği yerlerden alana ateş açıldı. Devlet içindeki devlet çetesi yaptı. Ergenekon zihniyetiyle aynı zihniyet yaptı. Gerçek failleri yakalanamadı." Şeklinde konuştu. Dosyanın tozlu raflardan inmesi gerektiğini ifaden eden Rasim Öz, "Bu davada baş sanık bana göre her zaman tarif ettim Demirel'dir." Diye konuştu.

34 kişinin hayatını kaybettiği 'Kanlı 1 Mayıs' olaylarının faillerinin ortaya çıkarılması için otuz dört yıldır hukuk mücadelesi veren Rasim Öz, olayların yaşandığı Taksim meydanında Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) konuştu. Berktay'ın "Ateş açıldığı palavra." Açıklamasını eleştiren Öz, o gün yaşadıklarını şöyle anlattı:

'ATEŞ EDENLERİ GÖRDÜM'

"Bildiğiniz gibi Türkiye'de 51 yıl boyunca 1 Mayıs'ın kutlanması yasaktı. Bu yasağa benimde o tarihte Hukuk Dairesi Başkanı bulunduğum DİSK'in öncülüğünde ilk kez 1976 yılında burada kutladık. Komünist Partisi üyesiydim. Bugün de öyleyim. Hiçbir bir olay olmadan bitti. Ancak hemen akabinde 1977'de '1 Mayıs'ta katliam olacaktır, insanlar katledilecektir, mağazalar tarumar edilecektir' diye burjuva basınında sürekli bir kampanya başlatıldı. Katılımı engellemeyi amaçlıyordu bu. Buna rağmen 1 Mayıs 1977 de buraya 500 bini aşkın insan coşkuyla tehditlere rağmen geldi. Başlangıçta girişte Tarlabaşı girişinde ufak bir tartışma oldu Diğer gruplarla DİSK arasında DİSK görevlileri içeriye sokmadı onları çünkü alan dolmuştu, Maocu gruplardı. Aydınlık gurubu olay olacak diye kehanette bulundu katılmadı. Doğu Perinçek'in başında olduğu Aydınlık gurubu, kendi dergilerinde gazetelerinde 'Gitmeyin' çağrısı yaptı. 'Biz gitmeyeceğiz' dediler. Diğer Maocu gruplar katıldı. Ancak ben de daha o zaman kürsüye çıkmamıştım. Gittim aralarına girdim ve dedim ki 'alan dolu arkadaşlar sizi burada ağırlayalım'. Öylece bitti. Yani şimdi Berktay diyor ki 'çatışma oldu' falan. Hayır; çatışma dediği oradaki tartışmaydı. Berktay çarpıtıyor. Tartışmayı da önledik hiçbir olay olmadı o da toplantı başlamadan oldu. Toplantı başladı Kemal Türkler konuşuyordu kürsüde ikimiz vardık. Ben hem çekim yapıyordum hem de yanında idim. Saat 14.30 falan olmuştu. Saatinde başlayamamıştık. İnsanlar alana giremiyordu. Ben de 100 bin kişi ile Aksaray'dan gelenlerin sorumlusuydum. Alana yerleştirdikten sonra kürsüye çıktım. Kemal Türkler konuşuyor tam son paragrafına gelmişti bu Tarlabaşı istikametindeki yerden bir el silah sesi geldi. Onun arkasından Sular İdaresi üstünden ve İnter Continental'in (The Marmara) şu balkonlu yerinden, alanın her tarafından topluluğun kendisini hedef alarak değil yükseğinden hedef alarak panik yaratmak için ateş başladı. Ateş edenleri gördüm, çekim de yaptım. Tamamını çekemedim, çünkü filmim bitti. İnsanlar yerlere yatmışlar. Polis panzerleri acı acı siren çalarak polisler aslında olayı yaratanları yakalamak yerine topluluğun üzerine gidiyorlar, ses bombası sis bombası atıyorlar, sirenler çalarak paniği arttırmaya çalışıyorlardı. O panikle de insanlar kaçışıyorlardı. Kazancı Yokuşu'na doğru daha çok bir yönelim oldu. En çok ezilenler de orada oldu. Ölen 34 kişinin 29'u orada ezilerek ölmüştü. 5 kişi de silahla vuruldu."

'DAVANIN MAĞDURLARI SANIK OLDU'

Dava sürecinde garip olaylar yaşandığını anlatan Öz, "Bu olaydan sonra gerçek faillerin kimler olduğu belliydi açıkça. O davanın mağdurları sanık yapıldı. Buradaki işçiler toplantı dağıldıktan sonra Beşiktaş'taki 526 kişiyi alıyorlar emniyete götürüyorlar rastgele. Oradan 98 kişiyi sanık yapıyorlar. Ahmet Güllüoğlu isimli bir polis memuru olay sırasında 'ben' diyor 'şu AKM'nin arkasında tuvaletteydim dışarı çıktım. Olay başlamış ben yere yattım.' Oradan adamların üzerindeki elbiseye kadar tarif ediyor 98 kişiyi. Ve onlar tutuklanıyor. Ben onların avukatlığını yaptım. Hepsi beraat etti. Polis Güllüoğlu, mahkemede ağlayarak ikrar etti. 'evet' dedi 'ben bunların hiç birini görmedim, ben saklandım kendimi korudum ama polis bunları yazdı ben de imzaladım pişmanım' dedi. Meydanda bulunan kovanlarla silahların karşılaştırılması yapılmadı. Emniyet makamları, elindeki belgeleri, bilgileri savcılığa kasten bildirmedi. O gün burada hangi emniyet mensupları görevliydi? Kimler hangi noktadaydı? Diye mahkemeden defalarca teskere yazdırdık. 33 yıldan beri bu mahkeme teskeresine cevap verilmedi. Kimlik saptamaları yapılmadı. Gerçek faillerden bir kişi bile mahkeme önüne çıkartılmadı. Asıl suçluların bunlar olmadığı savcı iddianamede söylüyor. Ve diyor ki 'bunlar bellidir, emniyet güçleri içindedir. Bunlar bulunup getirilmelidir. Getirilmedikçe de bunun hesabı sorulamaz.' diyor." dedi.



Bu haber 645 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,750 µs