En Sıcak Konular

Irak siyaseti eski kalıbı terk ediyor

4 Mayıs 2012 14:40 tsi
Kürt-Arap ve Sünni-Şii ayrımları yerini siyasi ittifak arayışlarına bırakıyor.

Irak'ın 2003'te işgal edilmesinden sonra ülkenin iç siyaseti ve devlet yönetimi Kürt-Arap ve Kürt-Türkmen gibi etnik temelde ya da Sünni-Şii gibi mezhepsel düzlemde kutuplaşmıştı. Ancak son gelişmeler, Iraklı siyasi grupların etnik ve mezhepsel kimlikleri aşma yönünde yeni bir siyaset anlayışını benimsemeye başladığının sinyallerini veriyor. Başbakan Nuri el-Maliki'ye duyulan tepkiler ve çözümsüz kalan sorunlar için yerel siyasette yoğunlaşan çözüm arayışları, yeni ittifak arayışlarını da hızlandırıyor.

Arap ve Kürt politikacılar arasında uzlaşma çabaları

Arap milliyetçisi kimliğiyle bilinen Musul'daki vilayet yönetimi ile ilişkileri oldukça gergin olan Erbil'deki Mesut Barzani liderliğindeki Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) arasında kısa süre önce uzlaşma sağlandı.

Sünni ve Şii siyasetçilerin ittifak arayışları
Musul'da Nuceyfi ailesi liderliğinde Arapların güç birliği yaparak, oluşturduğu Hadba Kardeşlik Listesi, yine Sünni ve milliyetçi Arapların en büyük siyasi oluşumu olan Iyad Allavi liderliğindeki Irakiye grubunun en önemli bileşeni olarak biliniyor.
Ancak Nuceyfilerin Kürt yönetimi ile kısa süre önce yakınlaşmasının Hadba'da çatlağa neden olduğu ve gruptan ayrılan bazı grupların Başbakan Maliki ile ittifak arayışına girdiği öğrenildi.

Kürtler ile Türkmenler arasındaki yakınlaşma

Kürtler ve Türkmenler arasında geçtiğimiz yıl yeni bir siyasi süreç başladı. Kerkük'teki yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre son olarak Mesut Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi, Türkmen siyasetçilere önümüzdeki seçimler için ittifak teklifinde bulundu.

Sünni-Şii ve Kürt-Arap örgütlenmesi zayıflıyor

Son gelişmeleri değerlendiren Ahi Evran Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serhat Erkmen, gelişmelerin Irak'ta irili ufaklı tüm ittifakları etkileyeceğini belirtti. Erkmen, "Bu değişiklikler artık Sünni-Şii ya da Arap-Kürt şeklindeki siyasi örgütlenmelerin önemli ölçüde zayıfladığı anlamına gelebilir. Irak'ta siyaset kısa bir süre sonra normalleşmeye ve çatışmaları bir kenara koymaya çalışacaktır" diye konuştu. 

Bu haber 522 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,805 µs