En Sıcak Konular

ABD üsleri inleyerek yok olacak!

4 Mayıs 2012 14:32 tsi
ABD parasızlıktan, dünyadaki askeri üslerini azaltmak zorunda fakat tam sayıyı bilmiyor. Gazeteci ve tarihçi Nick Turse, ABD'nin ekonomik kriz ve getirdiği maliyet nedeniyle dünyaya yayılmış durumda olan üslerini inleyerek azaltmak zorunda kalacağını söy

Nick Turse'a göre ABD ekonomik krizin getirdiği maliyetle birlikte üslerinin sayısını azaltacak ama önce samimi bir hesap yapmalı.

Gazeteci ve tarihçi Nick Turse ABD'nin ekonomik kriz ve getirdiği maliyet nedeniyle dünyaya yayılmış durumda olan üslerini azaltmak zorunda kalacağını söylüyor. Ona göre 'ekonomik gerçeklik' bunu gerektiriyor zira 'üsler imparatorluğunun" ABD'ye ciddi maliyeti var ve artık ABD bunu kaldıracak durumda değil. HaberTürk'te yer alan habere göre, Turse, Pentagon'un bugün attığı ve atacağı adımların bu çekilmenin nasıl olacağını göstereceğini söylüyor. Buradan hareketle de ortaya ciddi bir iddia atıyor; çekilmek için nereden çekileceğini bilmeli fakat ABD Savunma Bakanlığı, Pentagon ve diğer yetkililer dünyadaki (denizaşırı ülkelerdeki) üslerinin tam sayısı hakkında bilgi sahibi değil.




Turse bunları söylemekle kalmıyor hesap da yapıyor. Mother Jones'taki makalesinden...

ABD DENİZAŞIRI ÜLKELERDEKİ ÜSLERİNİN SAYISINI BİLMİYOR

Hiçbir Amerikalı denizaşarı ülkelerdeki üslerin sayısını bilmiyor. Hatta bu sayıyı ABD Başkanı bile bilmiyor. Keza Pentagon da ayın şekilde... Hiçbir uzman, hiç kimse bilemiyor!

Pulitzer ödüllü, ABD askeri üsleri üzerine onlarca makale hatta sırf bu konuda kitap yazan, New York Times köşe yazarı dahi bilmiyor

Pulitzer ödülünü kazanan New York Times köşe yazarı bile, bu rakamın yanına yaklaşamadı. ABD'nin askeri üsleri hakkında onlarca makale ve hatta sırf bu konuda bir kitap yazmış olmasına karşın, diğerleri gibi o da bu konuda yanıldı. Dünya çapında ABD'nin 1000'den fazla askeri üssü bulunuyor

ALMANYA'DAKİ ÜSLERİMİZİ KALDIRIRSAK RUSYA BİZİ İŞGAL Mİ EDER?

New York Times yazarı Nicholas Kristof acı bir noktaya parmak basmıştı "ABD, yurtdışındaki 560'ın üzerindeki üs ve benzeri askeri tesiste birlik bulunduruyor. Bunların büyük kısmı 65 yıl evvel sona ermiş bir dünya savaşından kalma. Eğer Almanya'daki üslerimizi kaldırırsak Rusya'nın bizi işgal edebileceğinden mi korkuyoruz?"

Biri daha önce hiç kimsenin biraraya getiremediği bir derlemeden diğeri doğrudan Pentagon'dan iki rakam, ikisi de eksik

Bir zamanlar ABD ordusunun askeri üsler imparatorluğuna dair ''The Sorrows of Empire'ı(İmpratorluk Olmanın Sıkıntıları) yazmış olan Chalmers Johnson, daha önce hiç kimsenin bir araya getirmediği bir derlemeye girişip, ABD'nin dünya çapındaki askeri üslerine dair o zamana dek yapılmış en ayrıntılı araştırmasıyla bu savını desteklemişti. Birkaç yıl önce, Pentagon'un elinde bulunan ve halkın erişimine açtığı belgeleri inceledikten sonra, Johnson şöyle yazmıştı "ABD yabancı ülkelerde 761 adet aktif askeri 'mevziiye' sahip."

Mevzii kelimesi ABD Savunma Bakanlığı'nın üsler yerine tercih ettiği terimdi. Savunma Bakanlığı'nın "2010 yılı üs yapıları raporu"'na göre, ABD orduunun halihazırda dünya çapında 38 ülkede 662 adet yabancı üssü bulunuyor.

Pentagon kayıtlarına göre 1955'ten bu yana ABD'nin denizaşırı üs sayısı 300'den 750'ye çıktı

1955 yılında, İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinin üzerinden 10 yıl geçmesinin ardından, Chicago Daily Tribune'de askeri üslere dair çok büyük bir araştırma yayımlandı. Araştırmanın yanında çoğu Avrupa ve Pasifik'te yoğunlaşmış küçük yıldız ve üçgenlerle kaplı bir harita da bulunmaktaydı. "ABD bayrağı, denizaşırı 300'den fazla mevzide dalgalanıyor" diye yazan muhabir Walter Trohan "karargahlar, kışlalar ve askeri üsler, emaneten idare edilen 12 ABD varlığı veya topraklarını kaplıyor. Yabancı üsler 63 yabancı ülke veya adada bulunuyor." tespitinde bulunuyordu.

Bugün Pentagon raporlarına bakıldığında ABD bayrağı, yabancı ülkeler ve ABD'nin yurtdışı topraklarındaki ABD ordusunun bulunduğu 750'den fazla mevzide dalgalanıyor.

Fakat bu rakamlara küçük mevizeler ve değeri 10 milyon dolardan az olanlar dahil değil, Bilgi talebime Savunma Bakanlığından ret geldi

Bu rakam içinde 10 dönümden küçük mevziler ve ABD ordusu açısından değeri 10 milyon dolardan az olanlar bulunmuyor. Bu konuda Savunma Bakanlığına iletilen bilgi talebine ise herhangi bir yanıt alınamadı.

Afganistan'da 400 üs var ve 2010'da üslerin sayısında 12'nin üzerinde bir artış bekleniyordu

Geçtiğimiz Ocak ayında Albay Wayne Shanks'ın ki kendisi ABD öncülüğündeki Uluslararası Güvenlik Yardım Gücü ISAF'ın sözcüsüdür bana söylediklerine bakılırsa, Afganistan'da ABD ve kolasiyon güçlerinin yaklaşık 400 üssü bulunuyor. Bu sayının 2010 yılı içinde 12 veya daha fazla oranda artış göstereceğini beklediğini de söyledi.

ABD ordusu Afganistan'daki askeri üs sayısının titiz bir kaydını tutmuyor, kaç üssü olduğunu bilmiyor

Eylül ayında ISAF'ın Kamu işleri Dairesi ile bu konunu takibi için temas kurdum. Aldığım yanıt karşısında çok şaşırdım. "Bargam ve Kandahar'daki iki büyük askeri tesisle birlikte yaklaşık 350 adet ileri harekat üssü bulunuyor."

Askeri üs sayısında 12 adet artış öğrenmeyi beklerken, üs sayısında 50 azalma olduğunu görünce şok oldum. ISAF'ın Kamu işleri yetkilisi olan Gary Younger'la temas kurdum. Kendisi 2010 yılı Ekim ayında bana gönderdiği bir elektronik postada "Afganistan'da NATO üs sayısı 10'dan az. ABD'nin ise 250'den fazla" diyordu.

Görünen o iki, ABD 150'ye yakın üssünün izini yitirmiş ve bu durum zihnimi daha da karıştırdı....şunu anladım ki ABD komutanlığı Afganistan'daki askeri üs sayısının titiz bir kaydını tutmuyor. Açıkça görülüyor ki, ordu öncelikli operasyon alanlarında kaç tane üssü olduğunu tam bilmiyor.

ABD Savunma Bakanlığı'nın resmi raporunda ABD'nin Afganistan'daki üsleri yer almıyor

ABD Savunma Bakanlığı'nın 2010 yılı Afganistan'daki üsler için hazırladığı "Askeri Üs Yapıları Raporu"'nu tarayın. 206 sayfanın tamamını okuyun. ABD'nin Afganistan'da bir üssü bulunduğuna dair tek bir ibare bile bulamazsınız.

Aslında toplamda 1073 mevzi ve denizaşırı üs var, 1955 yılana göre 770 üs daha fazla

Bu son derece tuhaf bir ihmal. Buna Kristof'un verdiği toplamdaki eksik 411 üssü de ekleyin dünya çapında 971 üssün olduğunu göreceksiniz. Buna bir de Pentagon'un resmi kayıtlarını ekleyin karşınıza 1073 mevzi ve denizaşırı üs çıkacak. Bu 1955 yılında Walter Trohan'ın belirttiği sayıdan yaklaşık 770 üs daha fazla.

Pentagon'un Irak'taki askeri üs kayıtlarında tek bir bilgi yok, Savunma Bakanlığı bilgi talebini ret etti

Pentagon'un Irak'taki askeri üs kayıtlarını araştırın, tek bir bilgi bulamazsınız. Ancak ABD'nin bu ülkede de 400'den fazla üssü olduğu iddia ediliyor. Savunma Bakanlığı Irak'taki mevcut üs sayısına dair elektronik posta ile gönderdiğimiz bilgi talebine yanıt vermeyi ret etti ancak yayımlanan raporlara göre orada halen en az 88 üs var.. Aralarında Taji kampı, Ramadi kampı, Speicher Acil Hareket üssü ve Balad ortak üssü de bulunuyor. Bu üsler tek başlarına 7000 Amerikan askerine sahipler.

Ortadoğu hükümetleri halklarından korktukları için ABD üslerini gizlemeyi tercih ediyor, Katar'a bakın

Gizli mevziler sadece savaş alanlarıyla sınırlı değil. Halklarından korktukları için topraklarındaki Amerikan askeri üslerini gizlemeyi tercih eden Orta Doğulu hükümetlere bakın, ardından bunu Pentagon'un resmi listesiyle karşılaştırın.

Pentagon'un Katar'daki askeri üs kayıtlarına bakın, hiçbir rakam bulamayacaksınız. Ancak savunma bakanlığının denizaşırı ülkelerde çalışan personel sayısına bakın Katar'da 550'den fazla kadın ve erkek hizmet personeli olduğunu göreceksiniz.



PENTAGON KAYITLARINDA SUUDİ ARABİSTAN'DAKİ ÜSLER DE YOK

Pentagon kayıtlarında Suudi Arabistan da bulunmuyor. Ancak burada yüzlerce Amerikan birliğinin konuşlandırıldığına dair güncel bir liste var. 1990 yılında Birinci körfez savaşının başlangıcından 2003 yılında Irak'ın işgaline kadar geçen sürede ABD ordusu buraya yüzlerce birlik konuşlandırdı. ABD halan Riyad'ın 20 kilometre güneyindeki Eskan Köyü gibi mevzilerde, eğitim ve danışmanlık hizmetlerini sürdürüyor. 2009 rakamlarıyla burada 800 ABD personeli bulunurken, bunların 500'ü danışman statüsünde.

ASKERİ ÜSLER İMPARATORLUĞUNDA DAHA 'KÖR NOKTALAR' DA VAR

Pentagon'un hesaplamakla bile uğraşmadığı küçük çaplı üslerin ve görüş menziline girmeyen Orta Doğu ve Afgan üslerin meçhul sayısına ilaveten, askeri üsler imparatorluğunda daha da "karanlık kalan alanlar" var. Örneğin ABD'nin CIA ve Hava Kuvvetleri himayesinde çalıştırılan ve Pakistan'da artık pek de gizliliği kalmamış bir savaşı yürüten insansız hava taşıtının, bu ülkedeki bir veya birden çok askeri üsten havalandığı gayet iyi biliniyor. Dahası "ABD'nin Ortak Özel Tatbikatlar Kumandanlığı JSOC tarafından Pakistan'ın Karaçi liman kentinde faaliyet gösteren gizli ileri hareket üssü" gibi başka üsler de bulunuyor. Savunma Bakanlığı personel kayıtları, Pakistan'da konuşlandırılmış yüzün üzerinde birlik olduğunu söylese de, burada herhangi bir üssün varlığını hesaplamıyor.

ABD'NİN YÜZER ASKERİ ÜSLERİ DE HESABA DAHİL EDİLMELİ

ABD donanmasının filolarının sayısı da bilinmiyor. ABD dünyayı dolaşabilen bir kent boyutundaki yüzer askeri üsleriyle, 11 Uçak gemisiyle ve kimileri 1000'den fazla mürettabat ve çalışan taşıyabilen 100'den fazla liman kentine seyahat edebilen daha nice gemileriyle övünüyor. Donanmanın 2010 deniz operasyonları konseptinde şöyle denmiş "deniz üzerinde lojistik işlevlerini yerine getirebilme becerisi, deniz güçlerinin her yerde bir istasyona sahip olmasını gerektiriyor." dolayısıyla, radarların altından yüzerek geçen bu üslerin gerçekten de hesap dahiline alınması gerektiriyor.

ABD ÜSLERİ PARASIZLIKTAN YOK OLACAK

2010 yılında tüm ABD üslerindeki askeri inşaat ve iskan maliyetleri, 23,2 milyar dolara yükseldi. Üslerin bakımı, onarımı ve yeniden düzenlenmesi için de 14,6 milyar dolar ilave finansmana gereksinim var. 2009 yılı rakamlarına göre, Pentagon, bu tesislerin güçlendirmek için 3,8 milyar dolar harcamada bulunmuş. Bu bile ekonomik maliyet açısında bu durum Amerika'nın askeri üs dünyasını bozmaya yetmiyor. ABD üsleri kargaşadan değil, parasızlıktan inleyerek yok olacaklar.

ABD'DE BÜTÇE AÇIĞI ABD'Lİ SİYASETÇİLERİN ÜSLERE YÖNELİK TEPKİLERİNİ ARTIYOR

Massachusetts Demokrat Kongere Üyesi Barney Faranj "İkinci Dünya Savaşı'nın bitiminin üzerinden 65 yıl geçtikten sonra Almanya'daki birliklerimiz için halen para harcamamız gerektiğini düşünmüyorum" demiş "korkunç bir bütçe açığımız var ve bunu azaltmamız" gerek diye de eklemişti

Teksas Cumuhuriyetçi Senatör Kay Bailey Hutchinson da "Eğer ABD, müttefiklemizi teskin etmek ve düşmanlarımızı gerçekten caydırmak istiyorsa, güçlü askeri yetenekler ve sağlam bir politika eşliğinde bunu yapmalıyız. Bunun için de denizaşırı bölgelere konuşlandırılmış birliklerin varlığını sürdürmek, bu birliklerin ekipmanı ve silahları için fonlar akıtıp, bu fonları askeri inşaatlara aktarmak gereksiz.."

ABD Bütçe Açığı Komisyonu önerisi: Avrupa ve Asya'daki ABD garnizonlarının sayısı üçte bir azaltılsın, 2015'e kadar 8,5 milyar dolar tassaruf edelim

Bütçe Açığı Komisyonu Avrupa ve Asya'daki Amerikan garnizonlarının sayısının üçte bir azaltılması önerisinde bulundu. Komisyon'un tahminine göre, böylelikle 2015 yılında yaklaşık 8,5 milyar dolarlık bir tassaruf sağlanmış olacak.

ABD üslerini geri çekecek, dünyadaki ayak izini silmeye çalışacak, ekonomik gerçeklik bunu gerektiriyor, ama önce hesabını tutturmalı

Askeriye yurtdışındaki ayak bastığı yerlerde geri çekilecek ve önümüzdeki yıllarda dünyadaki ayak izini silmeye yönelecek. Ekonomik gerçeklikler bunu gerektiriyor. Pentagon'un bugün yaptığı tercihler büyük olasılıkla garnizonların yarın ne koşullarda ülkeye geri döneceğini belirleyecek.

Uyarı çanları çalıyor ve herhangi bir geri çekilme gerçekleşmeden önce, ABD ordusunun "nereden çekildiğini tam olarak bilmesi" gerekiyor. Böylece Amerikalılar da denizaşırı bölgelerin neresinde ordularının olduğuna dair net bir bilgi edinmiş olacaklar. ABD'nin yurtdışındaki askeri üslerine dair samimi bir hesaplama küresel misyonunu daraltmak gibi gerekli bir sürecin küçük ama ilk adımı olacaktır.

Bu haber 873 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,232 µs