En Sıcak Konular

Suudi Arabistan ile Mısır buzları eritiyor

4 Mayıs 2012 13:35 tsi
Mısırlı bir avukatın Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde tutuklanmasının ardından iki ülke arasında yaşanan gerginlik, üst düzey yetkililerden oluşan Mısır heyetinin Riyad'da yaptığı temaslarla yumuşamaya başladı.

Suudi Arabistan'ın resmi haber ajansı SPA'ya göre, Mısır Halk Meclisi Başkanı Saad el-Katatni ile Şura Meclisi Başkanı Ahmed Fehmi'nin başkanlık ettiği heyet, Riyad'da Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud el-Faysal tarafından kabul edildi.

Faysal, heyeti kabulde yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki tarihe, güçlü ve gelişmekte olan ilişkilerin önemine vurgu yaparken, yaşanan gerilimde ''yabancı unsurlar''ın etkili olduğu ihtimalini de gözardı etmediklerini belirtti. Faysal, Mısır vatandaşların Suudi Arabistan toplumuna yaptığı katkıları da takdirle karşıladıklarını kaydetti.

Suudi Bakan, Mısır'ı kardeş bir ülke olarak gördüklerini ifade ederek, her iki ülkedeki sorumlu yöneticilerin, küçük sorunların üstesinden gelebilecek anlayışa sahip olduğunu da kaydetti.

Mısır heyetine başkanlık yapan Mısır Halk Meclisi Başkanı El-Katatni de Riyad ile Kahire arasındaki ilişkilerin, münferit olaylardan etkilenmeyecek kadar güçlü olduğunu vurguladı.

Ülkesinin, demokratik dönüşümden geçtiği bir dönemde Suudi Arabistan'ın desteğine özellikle ihtiyaç duyduğunu vurgulayan El-Katatni, Mısır ile Suudi Arabistan halklarını, farklı ülkelerde yaşayan bir millet olarak gördüklerini ifade etti.

-500 milyon dolarlık yardım-

Mısır heyetinin, Suudi Arabistan Kralı Abdullah tarafından da kabul edilmesi beklenirken, gerilim üzerine Riyad'a geri çekilen Suudi Arabistan'ın Kahire Büyükelçisi Ahmed Kattan, ülkesinin gelecek ay Mısır'a 500 milyon dolarlık yardımda bulunacağını açıkladı.

Kattan, El Arabiya televizyonuna yaptığı açıklamada, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesini hedefleyen yardım kararının bizzat Kral Abdullah tarafından alındığını, ilerleyen aylarda belirlenen program çerçevesinde yardımların devam edeceğini söyledi.

El Arabiya, temasların ardından Suudi Arabistan'ın geri çektiği Mısır Büyükelçisi'nin yakında Kahire'ye dönmesinin beklendiğini belirtti.

Mısırlı insan hakları savunucusu avukat Ahmet el-Gizavi'nin umre ziyareti için gittiği Suudi Arabistan'da tutuklanmasıyla başlayan ve Suudi Arabistan'ın Kahire'deki Büyükelçisi'ni geri çekmesiyle tırmanan gerginlik, Mısır'ın 1970'lerde İsrail ile barış anlaşması imzalamasından bu yana Suudi Arabistan ile yaşadığı en ağır kriz olarak nitelendiriliyor. Suudi Arabistan yönetimi, Gizavi'nin uyuşturucu hap bulundurmaktan dolayı tutuklandığını ileri sürüyor.

zaman


Bu haber 527 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,017 µs