En Sıcak Konular

3 Bakan'dan süt açıklaması

4 Mayıs 2012 12:10 tsi
Dün başlayan ve birçok öğrencinin hastanelik olmasıyla sonuçlanan okullarda süt dağıtımıyla ilgili üç bakandan açıklama geldi...

Sağlık Bakanı Akdağ, Milli Eğitim Bakanı Dinçer ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker süt dağıtımında yaşananlarla ilgili açıklama yaptı.

İşte bakanların açıklamalarından satır başları:

SAĞLIK BAKANI AKDAĞ: SÜT ŞEKERİNE KARŞI HAZIMSIZLIK VAR

Bakan Akdağ okullarda süt dağıtım sonrası rahatsızlanan çocuklarla ilgili, ''Bizdeki şu andaki veriler, genel anlamıyla süt hassasiyetine, süt şekerine karşı hazımsızlığa işaret ediyor'' dedi.

Akdağ, Çocuğun üste karşı hassasiyeti varsa ailenin bilgi vermesini istedi. Sağlık kurumlarından gelen verilerin süt şekerine dair hazımsızlık ve hassasiyeti gösterdiğini belirten Akdağ, bu öğrencilerin yoğurt veya ayran verilmesinin güneme gelebileceğini kaydetti.

MİLLİ EĞİTİM BAKANI DİNÇER: ZEHİRLENME DEĞİL SÜTE KARŞI HASSASİYET

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, okullarda dağıtılan sütle ilgili zehirlenme belirtisiyle hastanelerde müşahede altında tutulan çocuk bulunmadığını belirterek, ''Sütten kaynaklanan bir durum olmadığını süt içme tecrübesiyle irtibatlı bir gelişme olduğunu ifade edebilirim'' dedi.

Dinçer, ''Okullarda süt projesi aslında sağlıklı beslenen bir toplum olma yolunda çok önemli bir proje. Çocuklarımızın fiziki ve zihni gelişimine ciddi katkı sağlayacak bir proje'' diyen Dinçer, süt dağıtımının, çocukların protein ihtiyacını karşılayabileceği ve dengeleyebileceği en önemli program olduğuna inandıklarını kaydetti.

Dinçer, ''Çok başarılı bir program yürüttük. Bunun da görülmesini istiyoruz. Dün süt dağıtım programında ülke çapında neredeyse bütün okullarımızda, yaklaşık 7 milyon öğrencimize süt dağıttık. Ben bu projenin bu ülkeye sağlayacağı yararın fark edilmesini ve uygulanan programın idari anlamdaki başarısının görülmesini haseten rica ediyorum'' diye konuştu.

Bazı çocukların süte karşı hassasiyetleri sebebiyle problemleri olduğunu ama bunların teknik olarak veya sıhhi açıdan ne anlama geldiğini, hem Sağlık Bakanlığı hem Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı hem de konuyla ilgili pek çok uzmanın açıkladığını belirten Dinçer, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Hastanelerde tedavi gören ve zehirlenme belirtisiyle hastanelerde müşahede altında tutulan çocuğumuz yok. O açıdan bakıldığında süte karşı hassasiyetin olabileceğini önceden görmüştük. Bu sebeple de öğretmenlerimizi eğittik. Ailelere konuyla ilgili bilgilendirme yapıldı. Bazılarından konuyla ilgili imza da alındı ve bununla ilgili duyarlılık varsa bize bildirilmesi istendi. Hakikaten Türkiye çapında bakıldığında, ortaya çıkan vaka sayısı ve sonuçları itibariyle değerlendirildiğinde, ön hazırlık çalışmalarının da başarıyla yürütüldüğünün altını çizmek lazım.''

Bir okulda gazetecilerin öğrencilerin süt içmesini istemesi üzerine, öğretmenin beslenme saati olmadığını ve aç karnına süt içemeyeceklerini belirttiğini anlatan Dinçer, öğretmenin çok güzel bir yönetim ortaya koyduğunu kaydetti.

Çocuklara aç karnına süt içirilmemesi gerektiğini vurgulayan Dinçer, düzenli süt içmeyen çocuklarda da benzer belirtilerin olabileceğini dile getirdi. Süte karşı hassasiyeti bulanan çocukların bildirilmesi halinde bu gibi vakaları minimize etme şansı olacağını belirten Dinçer, ''Ama her şeyiyle birlikte süt dağıtma programını ısrarla devam ettireceğiz'' dedi.

BAKAN EKER: ŞÜPHELİ SÜTLERİN DAĞITIMI DURDU

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, öğrencilere yönelik süt dağıtımı projesini birilerinin provoke etmesine müsaade etmeyeceklerini belirterek, projenin devam edeceğini bildirdi.

Eker, TBMM Genel Kurulu'nda, okul sütündeki zehirlenme iddialarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Ülkede 200 mililitre süt üretebilen bütün tesislerin tamamının ihaleye çağrıldığını belirten Eker, ''16 firma katıldı. 16 firmanın tamamı, sütü ortak olarak üretiyor, bir ya da 3 firma üretmiyor'' dedi.

Eker, ilk kez bu kadar büyük ölçekli bir proje gerçekleştirildiğini ifade ederek, ''Öğrenciler, farklı sosyoekonomik yapıya, gelir durumuna sahip çocuklar. Farklı biyolojik özelliklerine sahip bireyler olabilir, onların bir kısmı süte, süt şekerine hassasiyeti, bir kısmının belki alerjisi olabilir'' dedi.

Sütlerin bozuk olduğu konusunda şüphe duydukları her ilde dağıtımı durdurduklarını ifade eden Eker, ''Sütten dolayı zehirlenme şüphesi ve tanısıyla hastanede yatan, tedavi gören çocuk yok'' diye konuştu.

Mehdi Eker, sütlerin analizlerinin yapıldığını kaydederek, 24 saat ile 48 saat içinde sonuçlarının alınacağını söyledi. Eker, ''Bu projeyi birilerinin provoke etmesine müsaade etmeyeceğiz'' dedi. Eker, projenin devam edeceğini de bildirdi.

(AJANSLAR)

Bu haber 567 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,491 µs