En Sıcak Konular

AK Parti'den yeni anayasaya bin 367 öneri

4 Mayıs 2012 12:08 tsi
AK Parti de yeni anayasa yapım sürecine katkıda bulundu. AK Parti, yeni anayasaya ilişkin kendilerine gelen bin 367 öneriyi, TBMM Başkanlığı'na iletti.

AK Parti Genel Merkezi, vatandaşlardan T.C. kimlik numaraları, ad ve soyadlarıyla birlikte internet üzerinden aldığı görüşleri, 6 klasörde topladı.

Genel Merkez'e, konu başlıkları belirtilerek ulaşan bin 367 adet görüş ve öneri, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

Ayrıca tüm görüş ve öneriler, CD'ye kaydedilerek klasörlere de eklendi.

-Gelen öneriler-

Gelen öneriler arasında, ''Şikayet hakkımı kullanamıyorum'' diyerek, şikayet hakkının anayasal güvence altına alınması talebi de var, ''Yıllardır en yoğun çalışan kesim olan öğretim görevlilerinin yok sayıldığı'' ifade edilerek, YÖK'te, araştırma görevlilerinin de üniversitenin bir parçası kabul eden bir yapı kurulması isteği de var. Bir vatandaştan ise Genelkurmay Başkanlığı'nın Milli Savunma Bakanlığı'na bağlanmasını, güvenlik ve kolluk kuvvetlerinin uygulamalarının parlamento denetimine açılması önerisi geldi.

Bir vatandaş, din eğitiminin isteğe bağlı, bütün inançlar için eğitim hayatı boyunca uygulamalı olarak verilebilmesi gerektiğini, demokratik hukuk devletinin, ayrıca laiklik gibi bir tanıma ihtiyacı olmadığını savunarak, din ve vicdan özgürlüğünün, devletin müdahale alanı olmaktan çıkarılmasını istedi.

Başka bir vatandaş, Genelkurmay Başkanlığı'nın Milli Savunma Bakanlığı'na bağlanmasını; askeri okulların eğitim faaliyetlerinin Milli Eğitim Bakanlığı'nca hazırlanması ve denetlenmesini; askeri uygulama ve bütçelerinin sivil denetimlere açık, şeffaf olmasını; güvenlik ve kolluk kuvvetlerinin uygulamalarının parlamento denetimine açılması'' önerisinde bulundu.

Devletin kendilerine verdiği şikayet hakkının anayasayla güvence altına alınmasını isteyen bir başka vatandaş ise ''Çünkü şikayet hakkımı kullanamıyorum. Mesela şikayet ettiğim konuya haiz bütün evraklar elimde olsa zaten o olayı sağır sultan bile duymuştur demektir. Benim şu an bile duyduğum bir çok vatandaşın sıkıntısı var ama yazamıyorum çünkü hemen iftira ve hakaret davası açılıyor. Şikayet eden insanlar böyle susturulmamalı. Gerekirse sırf bu tarz şikayetleri incelemek için özel birim kurulup şikayet vatandaş gibi yerinde görülmeli, ona göre gereken yapılmalı'' görüşünü iletti.

Bir vatandaş ise öğretim görevlilerinin, yıllardır üniversitelerin en yoğun çalışan kesimi olmalarına ve en kalabalık kısmını oluşturmasına rağmen yok saydığını ifade ederek, YÖK'te araştırma görevlilerinin de üniversitenin bir parçası kabul eden bir yapı kurulmasını talep etti.

YÖK'ün bağımsız bir denetleme kurumu şekline dönüştürülmesini savunan vatandaş, ''Bir eğitim kurumunda eğitim tamamen bir kişinin tekeline bırakılabilir mi? Rektör üniversitenin tek hakimi olmaktan çıkarılmalıdır. Eğitim öğretim rektör üstü bir kurul tarafından yönlendirilmedir'' dedi.

Öneriler arasında, yeni anayasanın, ''insan hak ve özgürlüklerinin muğlak değil açık ifadelerle, mahkeme kararlarına gerek bırakmayacak kadar anlaşılabilir akıcı bir üslupla yazılması'' yer aldı.


AA

Bu haber 530 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,378 µs