En Sıcak Konular

Dersim mağdurları için tarihi adım

4 Mayıs 2012 10:17 tsi
Valilik, katliamın mağdurlarının tespiti için kaymakamlık ve muhtarlıklara talimat verdi. Yazıda 'Dersim' ifadesi de kullanıldı.

Radikal'den Enis tayman'ın haberine göre TBMM’de Dersim katliamı ve sonrasında yaşanan hukuksuzluklardan kaynaklı mağduriyetlerin giderilmesi taleplerini içeren dilekçeler konusunda alt komisyon kurulma kararının ardından, Tunceli Valiliği il sınırları içinde mağdur aramaya başladı. Valilik, resmi yazısında ‘Dersim’ adını da kullandı.

Tunceli Valisi Mustafa Taşkesen imzasıyla yedi ilçe kaymakamlığı ile mahalle ve köy muhtarlıklarına yazılan yazıda, Dersim olaylarına tanık olmuş ve halihazırda ilde yaşayan mağdurların tespit edilerek iletişim bilgilerinin valiliğe bildirilmesi istendi. Vali Taşkesen, bu listelerin hazırlanması için 11 Mayıs 2012 tarihine kadar süre verdi.
Bu arada valilik yazısında ‘Dersim’ ifadesinin kullanılması da dikkat çekti. Valilik yazısında hem konu bölümünde ‘Dersim olayları’ ifadesi yer aldı hem yazı genelinde Dersim ifadeleri kullanıldı.

CHP milletvekili Hüseyin Aygün, bu yazının önemli bir gelişme olduğunu belirterek “Devlet bu yazıyla Dersim mağduriyetini ilk kez kayda geçirmiş ve mağdurları dinleme yolunda adım atmış oldu” dedi. Aygün, Dilekçe Komisyonu’nun alt komisyon kurma kararının ardından, valilik tarafından da böyle bir araştırmaya girişmesinin, devletin Tunçeli Kanunu ayıbından kurtulma adımları olarak niteledi. Aygün “Bu adımlar gelecekte bir Dersim Kanunu ile taçlanmalı” diye konuştu.

TBMM Dilekçe Komisyonu’nun konuyla ilgili olarak kamu kurumlarının arşivlerinde bulunan Dersim belgelerinin birer örneğinin hızlı bir şekilde temin edilmesi kararı alınmasına da değinen Aygün, bu belgelerle yeni gelişmelerin yaşanabileceğini belirtti.




Bu haber 499 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,688 µs