En Sıcak Konular

Özçelik'e 'istifa' formülü

3 Mayıs 2012 17:04 tsi
İstifa edeceği iddia edilen Kamu Güvenliği Müsteşarı Murat Özçelik'in Kanada'ya büyükelçi atanacağı belirtiliyor. Halefi ise Diyarbakır Valisi.

‘Kürt açılımı’nda kritik bir rol biçilen Kamu Güvenliği Müsteşarı Büyükelçi Murat Özçelik’in, ”yeni Kürt stratejisi” ile ilgili haberlerin ardından bazı hükümet üyeleri ve AK Parti’den tepki alınca istifa etmeye karar verdiği iddia edildi. Ancak Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç dünkü Bakanlar Kurulu’nun ardından “İstifası ya da görevden alınması söz konusu değil” dedi. Özçelik de Radikal gazetesine, Arınç’a atıfta bulunarak, “Görevimin başındayım” açıklamasını yaptı. Ancak Özçelik’in Dışişleri’ne dönmek istediği, Dışişleri Bakanlığı’nın da ilk çıkacak büyükelçiler kararnamesinde Özçelik’i Kanada’ya atamaya hazırlandığı öğrenildi. Müsteşar Özçelik ayrılırsa, bu göreve Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak’ın getirilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Mart ayında, Türkiye, ‘yeni Kürt sorunu çözüm stratejisi’ başlıklı haberleri tartıştı. Kaynak olarak isim verilmeden güvenlik bürokrasisine dayandırılan haberlerde, Kürt sorununun çözümü konusundaki yol haritası anlatılırken, devletin artık Öcalan ve PKK’yla görüşmeyeceği, muhatap olarak BDP ve silaha mesafe koyan Kürt liderleri dikkate alacağı ifade edildi. Yeni stratejide Kuzey Irak Kürt Yönetimi lideri Mesud Barzani’nin PKK’nın silah bırakmasında oynayacağı role de büyük yer verilmişti.

‘YENİ STRATEJİ' KAVGASI

Haberler üzerine bazı bakanlar ve AK Parti yöneticileri, kendilerinin böyle bir plandan haberdar olmadıklarını söyleyerek, Özçelik’i hedef göstermişti. AK Parti MYK toplantısında parti yöneticileri Özçelik’in bağlı olduğu Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’a “Biz gazetelerden mi öğrenecektik” diye sitem etmişti.

Başbakan Tayyip Erdoğan, konuyla ilgili bir soruyu yanıtlarken “Terörle mücadele, siyasi uzantısıyla müzakere” sözleriyle yeni stratejiyi doğruladı. Buna karşın MYK toplantısında parti yöneticilerinin sert eleştirilerine muhatap olan Başbakan Yardımcısı Atalay’ın “benim bilgim dışında” dediği gazetelere yansıdı. Başkent kulislerinde, Atalay’ın bu tavrı ile bazı AK Parti yöneticilerinin doğrudan arayıp tepki göstermesinin Büyükelçi Özçelik’i istifanın eşiğine getirdiği konuşulmaya başlandı. Yeniçağ gazetesi dün “Müsteşarın istifa dilekçesi cebinde” haberini yayımlayınca da olay gündemin en önemli gelişmelerinden biri olarak öne çıktı.

RESMİ DOĞRULAMA YOK

Dışişleri’nin başarılı isimlerinden olan ve en kritik zamanlarda Irak Özel Temsilciliği ve Bağdat Büyükelçiliği yapan Özçelik’in Kuzey Irak yönetimiyle yakın ilişkisi, Dışişleri ve MİT yöneticileriyle uyumlu çalışması sayesinde PKK’ya silah bıraktırılması sürecinde önemli roller üstlenmesi bekleniyordu. Bakanlar Kurulu toplantısının ardından konuyla ilgili bir soruyu yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Arınç, “İstifası ve şu anda görevden alınması da söz konusu değil” dedi. Arınç’ın açıklamasından sonra konuşan Büyükelçi Özçelik de “Sayın Başbakan Yardımcısı’nın da dediği gibi, istifa ya da görevden alma söz konusu değil, görevimin başındayım” dedi.

DİYARBAKIR VALİSİ GELEBİLİR

Dışişleri kaynaklarının verdiği bilgiye göre, resmi açıklamaların gerisinde farklı bir süreç yaşandı. ‘Yeni strateji’ ile ilgili haberlerden sonra, Dışişleri Bakanlığı, AK Parti yöneticilerinin ve bazı hükümet üyelerinin hedefi haline gelen, Büyükelçi Özçelik’in büyükelçi olarak Kanada’ya atanması yönünde çalışma başlattı. Hükümetin istemesi halinde bakanlığa dönmeyi kabul eden Özçelik ise Kanada dışında bir görev yeri talep etti. Özçelik’in ilk büyükelçiler kararnamesinde büyükelçi olarak yurtdışına atanması bekleniyor. Böylece ‘müzakereciler havlu attı’ yorumlarına neden olabilecek ‘istifa’ ya da ‘görevden alma’ yöntemlerine başvurulmamış olacak. Özçelik’in ayrılmasından sonra ise yerine Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak’ın atanması öngörülüyor. 

Bu haber 679 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,327 µs