En Sıcak Konular

'Arap ülkeleri, Türkiye'yi örnek alıyor'

3 Mayıs 2012 16:37 tsi
'Orta Doğu'daki Yapısal Sorunlar ve Arap Baharı' konulu bir rapor hazırlayan AK Parti Kütahya Milletvekili İdris Bal, Arap ülkelerinin bu süreçte Türkiye'yi örnek aldığını belirtti.

Hazırladığı raporla ilgili Meclis'te bir basın toplantısı düzenleyen Bal, Ortadoğu'daki yapısal sorunları tespit ettikten sonra, bunların giderilmemesi halinde ödenecek bedelleri ve çözümü konusunda yapılması gerekenleri anlattığını bildirdi. Ortadoğu bölgesi denilince ilk akla gelenin istikrarsızlık olduğunu belirten Bal, güvenlik, insan hakları gibi sıkıntılar olduğunu ve bölgede halkından kopuk yönetimler oluştuğunu ifade etti.

Soruna neden olan durumları da anlatan Bal, "İkinci Dünya Savaşı sonrası bölgede İsrail devletinin kurulması ve bunu takip eden savaş ve çatışmalar oldu. Ayrıca İran- Irak savaşı ve İran-Batı gerginliği meydan geldi." dedi.

Arap Baharı olarak adlandırılan olayları analiz eden Bal, bu olayları ABD ya da İsrail kaynaklı olarak görmenin yanlış olduğunu, olayları bölgenin kendi iç dinamikleriyle meydan gelen ve bölge halklarının daha fazla özgürlük ve daha kaliteli yaşam şartları taleplerinin bir yansıması olarak görmek gerektiğini belirtti. Bal ayrıca, Birinci Dünya Savaşı sonrasında İslam coğrafyasında hem maddi, hem de manevi şok yaşandığını, bunun sonucunda da aşağılık kompleksinin bölgeye yayıldığını, günümüzde bölgenin bu kompleksten kurtulmaya başladığını ve gelişmelerin aynı zamanda bir özgüven tazelemesi olduğunu, bu süreçte Türkiye'nin örnek alındığını belirtti.



Bu haber 599 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,088 µs