En Sıcak Konular

5 Mayıs’ta gözünüz gökyüzünde olsun

3 Mayıs 2012 13:35 tsi
Amerika’daki kimi astronomi sitelerinde ayın yakınlığının dünyadaki depremleri ve şiddetli gelgiti tetikleyebileceği yorumları yapılıyor.

5 Mayıs Cumartesi günü gökyüzünde nadir gözlemlenebilen bir doğa olayı gerçekleşecek. Ay, bu yılın Dünya’ya en yakın noktasına gelecek. Aynı zamanda dolunaya denk gelen bu günde, ay yüzde 16 oranında daha büyük ve çok parlak olarak gözlemlenebilecek.
5 Mayıs’ta yörüngesindeki seyahati sırasında gezegenimize en yakın noktasına gelecek olan ay, 356 bin 955 kilometrelik mesafede olacak. Uzmanlar, Cumartesi günü ayın ufka en yakın olduğu anlarda en iyi şekilde fotoğraflanabileceğini söylüyor.

Amerika'nın Sesi'nde yer alan habere göre, ayın bu “en yakın” anının, bir yandan da dolunaya denk gelmesi, gökyüzü gözlemcileri için büyük bir şans olarak yorumlanıyor. Ayın “en uzak” olacağı gün ise 28 Kasım olacak.

DEPREMİ TETİKLER Mİ?

Amerika’daki kimi astronomi sitelerinde ayın yakınlığının dünyadaki depremleri ve şiddetli gelgiti tetikleyebileceği yorumları yapılıyor.
Washington Post gazetesine açıklama yapan AccuWeather meteorolojik tahmin sitesinin yazarlarından Daniel Vogler daha çok kıyı bölgeleri için endişeli. Vogler, “Gelgit böyle dönemlerde yüzde 25 artış gösterir. Bu gün içinde kıyı şeridinde seller ve hatta 1962’de olduğu gibi kıyı şeridi fırtınaları yaşanabilir” diyor.

Ancak uzmanların büyük bölümü ayın uzaklığındaki farkın aslında çok da büyük olmayacağını; dolayısıyla böyle bir etkisinin de görülmeyeceğini savunuyor. Yani genel görüş paniğe gerek olmadığı yönünde.

Aslında ay her yıl, değişik zamanlarda dünyaya en yakın mesafeye geliyor. Bu yılki yakınlaşmanın en büyük sürprizi ise dolunay. Yakınlığı nedeniyle çok parlak ve büyük gözlemlenebilen Ay, bu evresinde “Süper Ay” olarak da adlandırılıyor. Bu yıl dolunay ve “ayın dünyaya en yakın olduğu an”ın, birbirini sadece bir dakika arayla izleyecek olması da astronomi uzmanları tarafından “mükemmel zamanlama” olarak niteleniyor.

Bu haber 553 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,129 µs