En Sıcak Konular

Kar kurnazlığına ceza yağdı

3 Mayıs 2012 12:18 tsi
EPDK'nın çalışması sonuç verdi. Vergisiz satışta 20 kuruşa çıkan kar marjı, 2011'de Avrupa seviyelerine yaklaştı.

Sabah'ın uzun zamandır gündemde tuttuğu akaryakıtta yüksek kâr zinciri sonunda normale döndü. Danıştay vizesi alan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) piyasa denetimlerinin ardından akaryakıt fiyatları vergisiz bayi satış bazında ilk kez Avrupa Birliği (AB) seviyelerine indi. EPDK Petrol Sektörü 2011 Raporu'na göre Türkiye'de vergisiz akaryakıt bayi satış fiyatları AB ortalamasının 2-3 kuruş üzerinde seyretti. Fiyatlar, Yunanistan ve İtalya'nın altında seyrederken, Fransa ve İspanya'dan 2 kuruş daha fazla oldu.

20 KURUŞ FARK VARDI

Son 2 yılda bu rakam 20 kuruşa kadar yükseliyordu. Uzmanlar da Türkiye'nin petrol kaynaklarına yakınlığı nedeniyle fiyatların daha ucuz olmasını savunuyordu. Ancak Türkiye'de bayi-dağıtım şirketi farkı gibi yapısal nedenlerle fiyatlar AB'ye nazaran yükseliyordu. 2005'te akaryakıt sektöründe serbestleşme dönemine geçilmesiyle şirketler kâr marjını 2 katına çıkararak 60 kuruş seviyelerine kadar yükseltmişti. Rapora göre şirketlerin şu an kâr marjı 40 kuruş dolaylarında. Geçen yıl Danıştay'ın EPDK'ya 'tavan fiyat' yetkisi ve rafineri fiyat formülasyonu takip yetkisi veren kararı kurumun sektörü daha etkin izlemesinin de önünü açtı. Akaryakıt sektöründe 18 Eylül olarak nitelendirilen süreçte yaklaşık bin 600 bayinin el değiştirdiği ve dağıtım şirketlerinin sektöre 1.5 milyar TL kâr transferi yaptığı belirtiliyor. Rapora göre buna paralel olarak sektörde 2011 yılında dağıtım şirketlerinin kâr marjı bayilere nazaran artış gösterdi.

ŞARK KURNAZLARINA CEZA YAĞDI

Patronlar Dünyası'nda yer alan habere göre, EPDK'nın 2011'de bayilere kestiği cezalar şark kurnazlığını gözler önüne serdi. Bayilere 2 bin 417 aykırılık nedeniyle 174.7 milyon TL ceza kesildi. Cezaların bin 677'sini doğrudan kaçak yönetmelikler ve SABAH'ın bugüne kadar gündeme getirdiği kaçak akaryakıt, hileli ürünler oluşturdu. 648 bayiye farklı tür yakıt, 506 bayiye kaçak yakıt, 338 bayiye ise akaryakıta hileli ürün ekleme cezası kesildi. 185 bayiye ise kaçak tanklar nedeniyle ceza yağdı.

MOTORİN YÜZDE 6 ARTTI

Benzin türleri satışları bir önceki yıla göre yüzde 5 azalırken, motorin ve LPG satışı yüzde 6 artış gösterdi. 2011'de toplam 33.6 milyar TL tutarında petrol ürünü ithal edildi. İthalatının 13 milyar liralık kısmı motorin, 14.5 milyar liralık bölümü ise ham petrolden kaynaklandı. 

Bu haber 506 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,185 µs