En Sıcak Konular

Özbekistan: Sansür ülkesi

3 Mayıs 2012 11:04 tsi
Bağımsız haber ajanslarına izin vermeyen Özbekistan dünyada basın özgürlüğünün en çok kısıtlandığı ülkeler arasında yer alıyor.

Gazetecileri Koruma Komitesi'nin (CPJ) araştırma sonuçlarına göre Orta Asya'da en fazla sansür uygulayan ülkesi Özbekistan oldu. 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü günü münasebetiyle yapılan araştırma sonuçlarının, ülkelerde internet haber sitelerine kısıtlamalar, özel veya devlet basın organların sınırlandırılması, ülkede yabancı gazetecilerin faaliyetinin engellenmesi gibi 15 ayrı kriter üzerinde değerlendirmeye alınarak açıklandığı kaydedildi.

Komitenin dünya genelinde yapılan araştırma sonucunda Özbekistan ile beraber Eritre, Kuzey Kore, Suriye, İran, Ekvator Ginesi, Myanmar, Suudi Arabistan, Küba ve Belarus katı sansür uygulayan ilk on ülkeyi oluşturdu. Açıklamada, sansürde ilk sıraya yerleşen ülkelerin diktatör rejim ile yönetildiği kaydedilirken, bu ülkelerin ekonomik kalkınmasının ise zayıf olduğuna dikkat çekiliyor.

Komitenin Özbekistan'la ilgili açıklamasında, ülkede bağımsız bir haber ajansı faaliyetinin bulunmadığı, gazetecilerin çoğunun ülke dışında bulunan bağımsız yayın kuruluşları için çalıştığını ancak tutuklandığı zaman sorguya çekildiği belirtiliyor. Tutuklu gazeteciler, "Milli geleneklere aykırı" davranılması suçundan yargılanırken, ailesi üzerinde de baskı uygulandığı kaydedildi.
Liste derlemesinde Orta Asya coğrafyasından sansürde katı uygulama yapan ülkelerden Azerbaycan ve Türkmenistan ön sıralarda bulunuyor.

Basın özgürlüğünün 2006 yılı raporunda ise Türkmenistan sansür uygulayan ilk on ülke arasında yer almıştı. Türkmenistan'da tüm basın yayın organları hükümetin kontrolü altında olup, editörler cumhurbaşkanı tarafından atanıyor. Bunun yanı sıra Türkmenistan'da bağımsız haber sitelerine ise erişim bulunmuyor.



Bu haber 560 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,407 µs