En Sıcak Konular

Clinton, Çin'den Suriye'ye baskı yapmasını istedi

3 Mayıs 2012 10:54 tsi
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Suriye'deki şiddetin durması için Pekin'den, Şam yönetimine baskılara destek vermesini istedi.

Diayutai Devlet Konukevi'nde düzenlenen 4. Çin-ABD Stratejik ve Ekonomik Diyalogu Pekin'de başladı. Toplantının açılışında Çin Cumhurbaşkanı Hu Jintao, Hu'nun özel temsilcileri Başbakan Yardımcısı Wang Qishan ve Devlet Müşaviri Dai Bingguo ile ABD Devlet Başkanı Barack Obama'nın temsilcileri Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve Maliye Bakanı Timothy Geithner birer konuşma yaptı. Toplantıya iki ülkenin 20'den fazla biriminden temsilciler katılıyor. 2 gün sürecek toplantı, Çinli muhalif aktivist Chen Guangcheng'in bir hafta önce ev hapsinden kaçarak Pekin'deki ABD Büyükelçiliği'ne sığınması olayının sebep olduğu diplomatik gerginliğin gölgesinde yapılıyor.

ÇİNLİ MUHALİF ABD'YE GİTMEK İSTİYOR

Clinton konuşmasında, Çin'e insan hakları konusunda baskı yaptı ancak Chen konusuna değinmedi.

Bu arada güvenliğinden endişe eden Chen'ın Çin'i terk ederek ABD'ye gitmek istediği kaydedildi. Çin'in ailesini öldürmekle tehdit ettiği için elçilikten ayrılmak zorunda kaldığı ileri sürülen Chen, dün Pekin'deki Chaoyang hastanesinde tedavi görmüştü.

Ülkenin tek çocuk politikası yüzünden kadınların kürtaja ve kısırlaştırılmaya zorlanmalarına karşı kampanyalar yürüten Chen, çocukken görme yetisini kaybetmişti. Pekin, 2006 yılında Chen'ı trafiği engellediği ve maddi hasara yol açtığı gerekçesiyle hapse atmıştı. Chen, 4 yıl hapis cezasının ardından 2010 yılında ev hapsine alınmış ve geçen hafta bir yerel muhalif grubun desteğiyle Shandong eyaletinin Dongxigu kentinden kaçarak, yüzlerce kilometre uzaklıktaki Pekin'deki ABD Büyükelçiliği'ne sığınmıştı. Chen, kaçarken, evinin üstündeki duvardan atlayıp, yaralı halde çevredeki nehri de geçmek zorunda kalmıştı.

ÇİN'DEN YARDIM UMUDU

Clinton, Çin'den, Kuzey Kore ve İran'ın nükleer faaliyetlerinin dizginlenmesi ve Suriye'de şiddetin sona erdirilmesi için yardım umduğunu ifade etti. "İran'ın nükleer silah edinmesini önlemek için ABD ve Çin, aynı görüşü paylaşıyor.'' diyen Clinton, dünyadaki sorunların Çin ve ABD olmadan çözülemeyeceğini de kaydetti.

Çin Cumhurbaşkanı Hu da konuşmasında, iki ülkenin karşılıklı güvene ihtiyaç duyduğunu, ortak zemini genişletmek ve farklılıkları uygun bir şekilde çözmek gerektiğini belirterek, iki ülkenin Asya-Pasifik bölgesindeki barışa katkı yapması gerekliliğine işaret etti. Açılışın ardından bir de hatıra fotoğrafı çektirildi.

GÜNDEM, STRATEJİK GÜVENLİK

Öte yandan 4. Çin-ABD Stratejik ve Ekonomik Diyalogu çerçevesindeki dün 2. Çin-ABD Stratejik Güvenlik Diyalogu düzenlendi. Pekin'deki toplantıya Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Zhang Zhijun ve ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı William Burns ile Çin Halk Kurtuluş Ordusu Genelkurmay Başkan Yardımcısı Ma Xiaotian, Çin'in Washington Büyükelçisi Zhang Yesui, ABD Savunma Bakan Yardımcısı Vekili James Miller ve ABD Ordusu Pasifik Başkomutanı Oramiral Samuel J. Locklear katıldı.

Çin medyasına göre, iki taraf, karşılıklı stratejik güvenin arttırılmasında daha önemli rol oynaması için Çin-ABD Stratejik Güvenlik Diyalogu mekanizmasını sürdürmeyi kararlaştırdı.

Bu arada Çin Devlet Müşaviri ve Savunma Bakanı Liang Guanglie, iki ordu arasındaki işbirliğini daha sağlıklı ve istikrarlı ilerletmek için 4-10 Mayıs'ta ABD'ye resmi bir ziyaret yapacak.

cihan

Bu haber 500 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,052 µs