En Sıcak Konular

Brzezinski: Din farkı olsa da Batı’nın bir parçasısınız

3 Mayıs 2012 10:37 tsi
Brzezinski: Din farkı olsa da Batı’nın bir parçasısınız Milliyet Gazetesi Yazarı Göngör Uras, Sabancı Vakfı tarafından Amerika'da düzenlenen konferansta Brzezinski'nin, ' “Türkiye demokratik yönetimiyle Ortadoğu’da istikrarın oluşmasında önemli rol oynamaktadır. Din farkı olsa da Batı’nın

"Sakıp Sabancı Konferansı’nda konuşan Amerika’nın ünlü siyaset bilimcilerinden, Carter’den bu yana başkanlara dış politikada danışmanlık yapan devlet adamı Brzezinski (1928 Varşova) “Türkiye demokratik yönetimiyle Ortadoğu’da istikrarın oluşmasında önemli rol oynamaktadır. Din farkı olsa da Batı’nın bir parçasıdır” dedi.

Sekiz yıldır düzenli olarak mayıs başlarında Washington’da Brokings Enstitüsü’nde yapılan Sakıp Sabancı Konferansları, üst düzey Amerikalıların ve uluslararası ilişkilerde öne çıkan kişilerin Türk Amerikan ilişkilerindeki son durumu değerlendirmelerine imkân yaratan bir platform haline geldi.

Brookings, 1916’da, kamu politikaları üzerinde araştırma yapmak amacıyla kurulan ilk araştırma enstitüsü olan “Institute for Government Research”ün (IGR) devamı. Kurucularından ve destekçilerinden Robert Somers Brooking (1850-1932) enstitüyü yaşatmak için “Institute of Economics” ve “Brookings School” diye iki yan müessese oluşturdu. 1927’de üç kuruluş “Brookings Institution” adı altında birleştirildi.

Brookings önemli bir kuruluş
Brookings Enstitüsü bugüne kadar Federal Hükümet için çok sayıda araştırma yaptı. Yapıyor. Beyaz Saray ile Federal Hükümet’in güvendiği bir araştırma kuruluşu olarak zengin kaynaklara kavuştu. Çok sayıda Cumhuriyetçi üyesi olmasına rağmen Demokrat Parti ile özdeşleşti. ABD’nin Demokrat başkanları enstitüye yakınlık gösteriyor.
Konferanslar, Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı’nın Brookings Enstitüsü ile yaptığı bir işbirliği anlaşması kapsamında gerçekleştiriliyor.
Konferansları düzenleme sorumluluğunu şimdilerde Sabancı Üniversitesi’nin İstanbul Politikaları Merkezi (İPM-IPC) Başkanı Prof. Dr. Fuat Keymen üstlenmiş durumda. Konferanslar, canlı olarak İstanbul’a üniversitenin konferans salonuna aktarılıyor. İstanbul’daki salondan konferansı izleyenlerin konuşmacıya soru sormaları mümkün olabiliyor.
İlk Sabancı Konferansı’nın konuşmacısı eski ABD Dışişleri Bakanı Madeline Albright idi. İkinci konferansta o zamanki Dünya Bankası Başkanı Paul Wolfowitz, üçüncü konferansta eski ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Richard Holbrooke, daha sonra eski ABD Dışişleri Bakan Yardımcılarından Nicholas Buirns konuştu. Beşinci konferansta Oxford Üniversitesi Rektörü Chris Pattern “Atlantik Bölgesi’nde çok taraflı ilişkilerin Türkiye ve Avrupa’ya getirdikleri”ni anlattı. Önceki yıl ABD Dışişleri Bakan Yardımcılarından Philip Gordon, geçen yıl AB’nin eski Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana konuşmuştu.
Dün yapılan sekizinci Sakıp Sabancı konferansının açılış konuşmasını Güler Sabancı yaptı.

Daha sonra konuşan Brzezinski Türkiye ve Rusya Batı’nın bir parçası olmalıdır. Bu iki ülke Batı’ya olumlu katkı yapacak iki ülkedir” dedi.

Brzezinski daha sonra konuşmasına şöyle devam etti: “Türkiye, Nato’da Almanya, İngiltere ve Fransa’dan sonra en önemli oyuncudur. Türkiye İran’a bir model olacaktır. Ortadoğu için bir denge unsurudur. ABD Avrupa’nın güvenliğini sağlamalıdır. ABD, Japonya, Çin ve Hindistan arasında uzlaştırmacı bir rol oynamalıdır. Çin ile bağlarını kuvvetlendirerek dengeli bir ilişki kurmaladır. Rusya çelişkiler ülkesidir ve ilginçtir ki Ruslar ‘Niye Türkiye gibi değiliz?’ şeklinde kendi kendilerini eleştirirler. Rusya’nın problemi demokrasidir. Onlar da demokrasi içinde bu problemi çözeceklerdir.
Brzezinski son olarak şunları söyledi:

“ABD çökmüyor, AB de çökmüyor. ABD’nin de  AB’nin de politik ve ekonomik problemleri var. Wall Street ve Londra’nın kâr merkezleri kâr maksimizasyonundan vazgeçtiklerinde bu problemler daha çabuk çözülecektir.”

Bu haber 910 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    11,482 µs